Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PRIČA O KLUBU IZ TAMPEREA: Ilves izlazi u Europu nakon 27 godina, a jedini put su uspjeli nekoga proći u sezoni 1991/92

PRIČA O KLUBU IZ TAMPEREA: Ilves izlazi u Europu nakon 27 godina, a jedini put su uspjeli nekoga proći u sezoni 1991/92

Hajduk će u Europskoj ligi igrati protiv Finaca ili Slavije iz Sofije

Ilves iz finskog grada Tamperea nema baš prebogatu tradiciju. Iako je u Tampereu nogomet imao svoje početke 1931. klub kakav danas funkcionira kreiran je 1974. Tada su se dva kluba, Ilves-Kissat i Tampereen Palloilijat fuzirala. Prvi susret u Europi, Ilves je zabilježio u sezoni 1981. kada ih je u Kupu kupova sa 7:3 u dva susreta izbacio Feyenoord. Dvije godine kasnije osvojili su prvi i jedini put prvenstvo Finske, te su sezone 1984/85 igrali tadašnje izdanje Europskog kupa. S ukupnih 6:1 u dva susreta bolji je bio Juventus. Dvije godine kasnije u prvom kolu Kupa UEFA bolji je bio Glasgow Rangers. Škoti su slavili u prvom susretu sa 4:0, dok je u drugom Ilves bio bolji sa nedovoljnih 2:0. 

U sezoni 1991/92 jedini su put uspjeli proći kolo u Europi. U prvom su kolu Kupa kupova bili bolji od sjevernoirskog Glenavona. Zatim ih je u drugoj rundi s ukupnih 6:3 zaustavila Roma. Od tada nisu bili prisutni na europskoj sceni, a kako su i mogli kada ih je sredinom 1990-ih potresla financijska kriza. Tako je prije 20 godina donešena odluka da se krene s novim klubom imena - Tampere United. Plan je bio da svi najbolji igrači iz regije igraju u tom klubu. Ilves je pak u to vrijeme imao samo omladinsku školu, a iz nje bi se najbolji priključili Tampereu kada bi za to došlo vrijeme.

Deset godina kasnije, 2008. Ilves je počeo ponovno sa seniorskim pogonom. Krenuli su iz trećeg ranga finskog nogometa, a tri godine kasnije Tampere je izbačen u najniži rang zbog sumnji u namještanje susreta. Ilves je u trećoj ligi proveo pet sezona, a onda je 2013. izborio ulazak u drugu ligu. Iako su 2014. završili kao treći u drugoj ligi ipak su na koncu 2015. startali kao prvoligaši.

Ušli su na mjesto Honke koja je izbačena iz lige zbog financijskih problema. Te su sezone igrali s poluprofesionalcima. Dobar dio igrača imao je svoje stalne poslove, tako da se znalo dogoditi da većina igrača ne ide na gostovanja. Zbog posla nisu mogli, no zato su na domaćem terenu bili vrlo nezgodni. Imali su drugu najveću posjetu u ligi, odmah iza HJK Helsinkija. Završili su na osmom mjestu, a trener je bio Englez, Keith Armstrong. Ipak, njegova je avantura na klupi Ilvesa završila na pomalo nevjerojatan način. Armstrong je naime odlučio ne ići na jednu gostujuću utakmicu Ilvesa, a umjesto toga je bio sukomentator za englesku Premier ligu na finskoj televiziji! Slučaj je završio na sudu, no Armstrong je morao otići. Početkom 2016. na klupu je stigao Jarkko Wiss. Riječ je o bivšem nogometašu koji je kao igrač igrao u Norveškoj, Engleskoj i Škotskoj. Nastupio je i 45 puta za reprezentaciju Finske, rođen je u Tampereu, a Ilves mu je prvi posao u nekom klubu. Prije toga je vodio reprezentaciju Finske do 19 godina. Prije dvije godine završili su na petom mjestu, a lani su pak bili treći i tako izborili nastup u Europi, nakon 27 godina.

Prema transfermarktu momčad vrijedi nešto manje od tri milijuna eura. Domaće susrete igraju na Tammela stadionu čiji je kapacitet pet tisuća mjesta, dok u Europi igraju na stadionu kapaciteta 16 tisuća ljudi. Riječ je o stadionu koje je u posljednje dvije godine koristila i finska reprezentacija zbog obnavljanja stadiona u Helsinkiju. 

Finsko prvenstvo trenutno je u punom pogonu, a Ilves je trenutno na šestom mjestu. U 14 odigranih susreta ostvarili su učinak od pet pobjeda, četiri remija i pet poraza. Prvoplasirani HJK bježi im 16 bodova, a baš danas Ilves dočekuje Lahti u sklopu 15. kola...

PRIČA O SLAVIJI: Europu nisu igrali 22 godine, a sada su je izborili osvojivši Kup pred 32.000 gledatelja na stadionu Levskog 

Vaša reakcija na temu