Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ante Mandić REGATA SVETI DUJE: Dođite i uživajte u utrci 22 sveučilišna osmerca, a potom i veslačkih legendi!

REGATA SVETI DUJE: Dođite i uživajte u utrci 22 sveučilišna osmerca, a potom i veslačkih legendi!

U Galeriji Meštrović najavljeno 22. izdanje Međunarodne veslačke regate

Grad pod Marjanom ovoga će vikenda tradicionalno ugostiti ponajbolje europske veslačke posade na 22. izdanju Međunarodne veslačke regate 'Sveti Duje' te na taj način sportski uveličati proslavu zaštitnika grada Splita. 

U sklopu najave događaja, u Galeriji Meštrović održana je konferencija za novinare na kojoj su sudjelovali predstavnici suorganizatora - rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić, dožupan Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja, zamjenik gradonačelnika grada Splita Antonio Kuzmanić, predstavnica OTP Banke, Silvija Bareša te ispred Organizacijskog odbora Regate zlatni olimpijac iz Sydneya 2000. i veslačka legenda Oxforda, Luka Grubor

- Održati 22. izdanje bilo kojeg događaja zaredom nije nimalo jednostavno i moguće je zahvaljujući svima onima koji daju maksimalnu potporu da ona živi u našem gradu. Regata je jedna od stvari koja je naš grad učinila destinacijom, a ne samo tranzitnim centrom te uspjela ujediniti grad i županiju i sveučilište i državu Hrvatsku oko istih ciljeva. Na koncu, to je rezultiralo da dobijemo Europske sveučilišne igre 2028. kraj jakih kandidata kao što su španjolska Granada i turska Manisa, koje će toliko dobroga donijeti Splitu u iduće četiri godine - poručio je rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić. 

Regata Sveti Duje događaj je koji se redovito odvija preko dva desetljeća, a obuhvaća utrku sveučilišnih osmeraca na regatnoj stazi u Spinutu, koja će se održati u subotu 11. svibnja, dok je nedjelja u splitskoj luci rezervirana za revijalnu Utrku legendi Oxforda, Cambridgea i Splita. Svi oni, renomirani su sportaši, redom osvajači najsjajnijih odličja na Olimpijskim igrama i Svjetskim prvenstvima. Njima se suprotstavljaju naši olimpijci, veslači Gusara koji brane boje i čast grada Splita. Na regatnom polju u Spinutu uz domaćina, Sveučilište u Splitu te slavne goste s engleskih sveučilišta, zaveslat će respektabilna konkurencija koju čine 22 studentska osmerca, od čega 14 muških i 8 ženskih posada. 

Dožupan Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja istaknuo je višegodišnje zalaganje organizatora u domeni sveučilišnog sporta, što je rezultiralo i domaćinstvom Europskih sveučilišnih igra 2028. godine. 

- Uvijek naglašavam kako svaki dobar projekt mora imati tri komponente - edukaciju, poslovne prilike i zajednicu. Zajednica je uvijek najbitnija, a upravo ova ekipa stvorila je jake konekcije i neraskidive veze koje donose velike stvari za Split i Splitsko-dalmatinsku županiju. Spomenuli smo Europske sveučilišne igre koje mogu biti jedna velika prilika da promijenimo lice i naličje našeg grada kroz izgradnju nove i obnovu postojeće sportske i sveučilišne infrastrukture. Trebamo sanjati velike snove, trebamo razvijati velike projekte i ulagati cijelo vrijeme u njih i siguran sam da ćemo s ovim ljudima, i Sveučilištem u Splitu koji je motor svih nas, doživjeti pravi procvat što sam imao prilike iz prve ruke doživjeti u portugalskom Aveiru kada je ESI 2028 dobiven - poručio je dožupan Čogelja.  

- Ne možemo govoriti o ovom timu ljudi i Regati Sveti Duje bez da u istu rečenicu spominjemo i Europske sveučilišne igre 2028. Još jednom hvala Vladi, Županiji i Sveučilištu što smo bili uporni i krenuli u jednu prekrasnu priču i put koji je započeo upravo ovom regatom. Grad Split podržat će ovogodišnje izdanje Međunarodne veslačke regate Sveti Duje te svako iduće koje bude dolazilo, kao nastavak festivala povodom Sudamije. Ideja je da svi uživamo u sportu - poručio je zamjenik gradonačelnika Antonio Kuzmanić te poručio svim građanima da obavezno budu dijelom svih regatnih događanja na Spinutu i Rivi. 

Kako bi ponuda Međunarodne veslačke Regate bila potpuna i na još konkretniji način upotpunjavala turističku ponudu Splita u predsezoni, organizatori su posljednjih godina krenuli i s projektom 'Lessons from the boat', edukativnog meet-upa na temu dualnih karijera u sportu za sve studente i sudionike manifestacije. Ispred organizacijskog odbora, ovogodišnji je program predstavio Luka Grubor, zlatni olimpijac iz Sydneya 2000. i veslačka legenda Oxforda. 

- Ispred nas je posebna godina - dobili smo kandidaturu Europskih sveučilišnih igara 2028., slavimo 110 godina Hrvatskog veslačkog kluba Gusar, iduće godine obilježavamo 200 godina od postavljanja temelja ovoj našoj regati koja je obnovljena prije 22. godine. Posljednje, ova je regata sportski najjača do sada s čak 10 zlatnih olimpijskih medalja u brodu legendi i 22 posade. Osim toga, četvrtu godinu meet-upa Lessons from the boat obilježit će Matthew Holland dvostruki pobjednik Boat Race-a za Cambridge, koji radi u Centru za otkriće lijekova na Sveučilištu u Oxfordu s fokusom na razvoj terapija malim molekulama za Alzheimerovu bolest. Holland je ujedno i komentator na BBC-ju, suorganizator ove regate, pjevač i još mnogo toga, najbolje predstavljajući mogućnosti dualnih karijera - predstavlja Grubor. 

Regata Sveti Duje proizvod je velikog entuzijazma organizatora, ali i dugogodišnjih partnera zbog kojih se ova priča kontinuirano razvija u smjeru prepoznatljivog brenda.  

- Sve što radimo zaista je timska stvar i bez tog tima ništa ne bi bilo moguće, a upravo tim iza regate biti će onaj koji će iznijeti igre i na to smo ponosni. Također, ništa ne bi bilo bez tima okupljenog oko nas, tima koji nam daje povjerenje da organiziramo razne manifestacije iz godine u godinu, stoga bi se zahvalio svim pokroviteljima, partnerima i prijateljima - kazao je Luka Grubor. 

Podršku dugogodišnjih partnera i prijatelja naglasila je Silvija Bareša, predstavnica OTP Banke, koja je poručila:

- Kada kažemo u OTP banci da je briga za društvo i poticanje pozitivnih promjena uistinu veliki dio našeg posla da se vidi da nismo tu samo na praznim riječima već aktivno radimo i sudjelujemo u pozitivnim zbivanjima u našem gradu, što potvrđuje činjenica da smo uz Regatu Sveti Duje posljednjih 16 godina. Sport među studentima treba poticati i njegovati i zato jesmo ponosni što smo ovdje, okupljeni oko ove ekipe, i zato ćemo ostati tu. Zahvaljujem svima koji doprinose da se ova predivna tradicija i dalje nastavi održavat u našem nalipšem i najsportskijem gradu na svitu. 

Na kraju, vraćamo se još jednom korijenima ove veslačke regate iz 1825. godine kada su među Hvaranima, Makaranima, Splićanima i još pet brodova pobijedili domaćini, čija je momčad bila sastavljena od Varošana. Vjerujemo kako će gotovo 200 godina kasnije pobijediti najbolji, ali i prenositi sportski duh koji karakterizira grad Split. 

Vaša reakcija na temu