Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SLAVLJE U DERBIJU: Velika utakmica i tužan kraj Marina Lemešića

SLAVLJE U DERBIJU: Velika utakmica i tužan kraj Marina Lemešića

Rekordan iznos od ulaznica

Hajduk je tog 18. travnja 1971. u derbiju kola dočekao Dinamo u utakmici koja je direktno odlučivala o prvom mjestu. Stari plac je bio pretijesan za primiti sve koji su željeli pogledati ovaj dvoboj, grad je nekoliko dana bio na nogama, živjelo se za taj derbi.

Prvo poluvrijeme je bilo tvrdo i bez golova. 'Bijeli' nisu preuzimali rizik, a gosti su bili zadovoljni i s bodom. No, početkom nastavka su pometeni doslovce u par minuta U 51. su 'bijeli' poveli nakon fenomenalne akcije Marina Lemešića koji je primio loptu pa krenuo u solo-prodor, ušao u šesnaesterac, varkom tijela prevario dvojicu protivnika i lijevom nogom poslao loptu u donji desni kut.

Samo dvije minute kasnije je Ivan Pavlica, nakon akcije Joška Gluića, sjajno reagirao i poslao loptu u mrežu, da bi potom u 57. minuti opet Pavlica, ovoga puta udarcem sa 20 metara, zatresao mrežu. Dinamo je do kraja ublažio poraz golom iz jedanaesterca, no Hajduk je ukupno bio borbeniji, snažniji, željniji pobjede. Završilo je 3:1.

Nakon ovog susreta su se nizale pohvale na igru Hlevnjaka i Gluića, hvalilo se dokazano snažan udarac Pavlice, no prvim imenom susreta je proglašen - Lemešić. Žiri novinara je jednoglasno izabrao najboljeg pojedinca, a za uspomenu na ovoj dvoboj mu je pripao zlatni sat.

Slobodna Dalmacija donosi i zanimljivu anegdotu: 

'Marino Lemešić, kojega je žiri novinara proglasio najboljim igračem utakmice i kojemu je pripao skupocjeni zlatni sat, dar Direkcije sportske prognoze za Hrvatsku, osjetio je da će dobro igrati. On je za vrijeme ručka u Segetu ubacio svoj sat u juhu izjavljujući da mu neće više trebati jer će poslijepodne dobiti novi. Prognoza mu se obistinila!'

Kad smo već kod tada 22-godišnjeg Lemešića, kažimo i to da je njegova karijera prekratko trajala. On je bio iznimno talentiran nogometaš, mladi reprezentativac na pragu velike karijere, no nakon ove pobjede nad Dinamom je odigrao još samo sedam utakmica. U susretu protiv Crvene zvezde mu je pukao mišić. Kasnije je navodno bio pogrešno liječen i nikad se više nije vratio na teren. Imao je nekoliko operacija i pokušaja povratka, ali nije išlo. Lemešić je tako propustio velika slavlja u zadnja četiri susreta ove veličanstvene sezone, ali odigrao je 29 prvenstvenih utakmica i ostaje zapisan kao jedan od ključnih prvotimaca u osvajanju toliko željene titule. No, činjenica je i da je kraj njegove karijere bio tužan, prestao je igrati sa samo 22 godine.


S pobjede nad Dinamom kažimo još da je nakon susreta uslijedilo veliko slavlje, trener Slavko Luštica je zahvalio publici na fenomenalnom bodrenju, a Hajduk je ostvario rekordan inkas od 497.965 tadašnjih dinara. Na Starom placu je bilo 26.374 gledatelja s kupljenim ulaznicama, što ipak nije bio rekord stadiona, a Hajduk je u prvenstvu bio bez poraza na svom terenu. 

Sljedeća priča će donijeti gostovanje protiv OFK Beograda.

Hajduk - Dinamo 3:1

Split - Stari plac. Gledatelja oko 30.000. Sudac: Maksimović (Novi Sad). Strijelci: M. Lemešić u 51., Pavlica u 53. i 57. minuti za Hajduk, a Miljković u 75. 11m za Dinamo.

Hajduk: Vukčević, Džoni, Gluić, Hlevnjak, Holcer, Lemešić, Ivković (Vardić), Jerković, Zrilić (Matković), Jovanić, Pavlica. 

Dinamo: Dautbegović, Miljković, Valec, Vabec, Ramljak, Blašković, Senzen (Mesić), Lalić, Gucmirtl, Rora, Novak

Ranije objavljeno:

Hajduk pobijedio, Stari plac ispratio igrače koncertom zvižduka 

POVIJESNA POBJEDA NAD LOKOMOTIVOM: Bili smo jednom najbolji, o nama su priče pričali

JERKOVIĆEV GOL: Hajdukov trijumf na najtežem gostovanju i optužbe bivšeg suigrača protiv Holcera

Vaša reakcija na temu