Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Vrijede dva i pol puta manje od Hajduka, a jučer su se upisali u povijest!

Vrijede dva i pol puta manje od Hajduka, a jučer su se upisali u povijest!

Bio je to dan koji će pamtiti

Moldavski Sheriff iz Tiraspola zauvijek će pamtiti 15. rujna 2021. godine. U debiju u skupinama Lige prvaka svladali su ukrajinski Shakhtar 2:0. Junaci Moldavaca bili su Malijac i Gvinejac. Adama Traore i Momo Yansane zabili su za veliko slavlje momčadi koja u svojim redovima ima 23 stranca. 

Transfermarkt ih cijeni na nešto više od 11 i pol milijuna eura. Usporedbe radi Hajduk je prema istoj stranici vrijedan 27 i pol milijuna eura.

Sheriff je osnovan 1997. godine. Bogati vlasnik i predsjednik kluba je Victor Gusan. Riječ je o bivšem časniku KGB-a koji je svoje poslovno carstvo proširio na razne djelatnosti. Tvrtka Sheriff danas posjeduje super-markete, benzinske crpke, fitness-centre, destileriju konjaka i jednu TV postaju. Vjerojatno ni Gusan ne zna što sve ima. Njegov san od početka je bio napraviti ozbiljan i respektabilan europski klub. Želio je igrati Ligu prvaka. 

U Sheriffu su radila i trojica Hrvata. Zoran Vulić, Zoran Zekić i Goran Sablić. Svi imaju nešto zajedničko. Osvojili su domaći naslov, ali to se u Tiraspolu podrazumijeva. U posljednjih 20 godina Sheriff je prvenstvo osvajao čak 19 puta. Samo jednom do titule je stigao Milsami. No, europski iskorak bio je nešto što je Gusana najviše zanimalo. Četiri puta igrali su skupine Europske lige, no Gusan je želio više. I bolje. 

Krajem prosinca 2020. godine na klupu Sheriffa stigao je 55-godišnji Ukrajinac Yuriy Vernydub. Čovjek koji je karijeru gradio vodeći dva kluba, ukrajinsku Zoryu i bjeloruski Shaktar iz Soligorska. Europski put ove sezone započeli su u prvom pretkolu Lige prvaka. Bez problema su preskočili albansku Teutu, a u drugom pretkolu rutinski su svladali armenski Alashkert. U trećem pretkolu uspjeli su proći Crvenu zvezdu, a na posljednjoj stepenici do 'raja' izbacili su zagrebački Dinamo.

Osim njih i Shakhtara u skupini D još se nalaze Real Madrid i Inter. Nakon prvog kola 'legija stranaca' iz Tiraspola nalazi se na prvom mjestu. Tko je to mogao zamisliti? Vjerojatno samo Gusan...

Vaša reakcija na temu