Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Freepick DRUGI SLUČAJ U SVIJETU Britanac umro neznajući da ima tri penisa

DRUGI SLUČAJ U SVIJETU Britanac umro neznajući da ima tri penisa

Stručnjaci smatraju da polifalija može biti češća nego što se misli, ali često ostaje neotkrivena

Muškarac iz Velike Britanije proživio je 78 godina vjerojatno nesvjestan činjenice da ima tri penisa, što je posljedica izuzetno rijetkog medicinskog stanja!

Tijelo je nakon njegove smrti donirano Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Birminghamu, gdje su studenti tijekom seciranja otkrili neobičnu anatomsku varijaciju. Iako su njegove genitalije izgledale normalno izvana, detaljniji pregled otkrio je još dva mala penisa skrivena u području prepone.

Liječnici su svoje 'slučajno otkriće' opisali u radu objavljenom u časopisu Journal of Medical Case Reports. Prema izvješću, muškarac je imao trifaliju, rijetku kongenitalnu anomaliju koju karakterizira prisutnost tri odvojene osovine penisa.

Polifalija, odnosno rođenje s više od jednog penisa, izuzetno je rijetka pojava; pogađa samo pet do šest od milijun živorođene djece. Iako su prethodno dokumentirani slučajevi difalije, kada netko ima dva penisa, triphalia je do sada zabilježena samo jednom, i to kod tromjesečne bebe. Ovaj 78-godišnjak postao je tek druga poznata osoba s tri penisa.

Njegov slučaj je posebno neobičan jer su dodatni penisi bili skriveni unutar skrotalne vrećice, što je vjerojatno razlog zašto ovo stanje nije otkriveno za vrijeme njegovog života. Identitet muškarca, kao i njegova povijest bolesti, nisu bili dostupni istraživačima zbog lokalne politike zaštite privatnosti donatora tijela. Zbog toga je medicinska povijest ograničena na ono što su istraživači mogli otkriti tijekom seciranja. Muškarac je bio bijelac, visok oko 183 cm, u kasnim sedamdesetima, piše The Sun

Moguće je da je mogao patiti od urinarnih infekcija, erektilne disfunkcije ili problema s plodnošću, prema autorima izvješća. Pronađena su tri penisa smještena jedan uz drugi, s najvećim koji je bio vidljiv izvana, dok su, kako je prethodno navedeno, preostala dva bila skrivena u skrotumu. Veći od dva dodatna penisa dijelio je mokraćnu cijev s primarnim penisom.

Razvoj genitalija započinje u maternici, od četvrtog do sedmog tjedna trudnoće. Prema izvješću, trifalija se vjerojatno razvila zbog utrostručenja genitalnog tuberkula, strukture koja je prethodnica penisu kod muškaraca i klitorisu kod žena. Genetske abnormalnosti koje utječu na receptore androgena mogu uzrokovati ovakve morfološke varijacije.

Dodatni penisi kod osoba s polifalijom obično su manji i nefunkcionalni te se često uklanjaju ako se formiraju izvana. No, ako su skriveni i ne uzrokuju simptome, kao u ovom slučaju, stanje može proći neopaženo cijeli život, prenosi 24sata

Autori izvješća navode da polifalija može biti češća nego što se misli, ali često ostaje neotkrivena. Dijagnosticiranje ovog stanja može biti ključno u medicinskim situacijama, primjerice prilikom umetanja katetera ili operacije.

Vaša reakcija na temu