Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot Gdje će pasti kineska raketa? Ovdje pratite njeno kretanje

Gdje će pasti kineska raketa? Ovdje pratite njeno kretanje

Noćas, oko 00.30 sati po našem vremenu, proći će kroz Zemljinu atmosferu

Raketa Long March 5B lansirana je 29. travnja s kineskog otoka Hainan, noseći na sebi bespilotni modul Tianhe, koji sadrži ono što će postati stambeni prostor na trajnoj kineskoj svemirskoj postaji. Neočekivano su nad njom izgubili nadzor, a ona već danima pada na Zemlju. Noćas, oko 00.30 sati po našem vremenu, proći će kroz Zemljinu atmosferu, a ovdje možete pratiti njeno kretanje. 


Veći dio ostataka velike kineske rakete za koju se očekuje da će se ovaj vikend vratiti u atmosferu izgorjet će pri povratku te je malo vjerojatno da uzrokuje bilo kakvu štetu, rekao je u petak glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin.

Točnu lokaciju znat će samo nekoliko sati ranije, kažu iz Pentagona, a do tad će se i na stranici Space-Track redovito ažurirati lokacija rakete.

Kina je prošli tjedan koristila ovu raketu kako bi u orbitu poslali prvi modul za svoju novu svemirsku postaju, ali nakon što su obavili misiju, izgubili su kontrolu nad 30 metara dugim prvim stupnjem rakete koji je u orbiti na visini između 162 i 306 kilometara. 

Bez mogućnosti da ponovno pokrenu raketni motor, Zemlja će privlačiti raketu kojoj će se na putu naći razne molekule i čestice. Fluktuacije u atmosferi i druge varijable te visoka brzina znače da je točnu lokaciju moguće predvidjeti tek par sati prije pada. Zona u kojoj bi raketa mogla pasti je između geografskih širina Madrida i Pekinga na sjeveru, pa sve do Čilea i Wellingtona na Novom Zelandu na jugu. 

Čelnik Pentagona Lloyd Austin rekao je u četvrtak da neće uništiti kinesku raketu koja se ovog vikenda treba nekontrolirano vratiti u atmosferu, neizravno kritizirajući Peking zbog gubitka kontrole.

Ovo nije prvi put da Kina gubi kontrolu nad svemirskom letjelicom kod njezina povratka na Zemlju. U travnju 2018. svemirski laboratorij Tiangong-1 raspao se pri prolasku kroz atmosferu dvije godine nakon prestanka rada. Kineske vlasti su tada zanijekale da su izgubile nadzor nad laboratorijem. Raketa će najvjerojatnije pasti negdje u more, javljaju 24 sata

Vaša reakcija na temu