Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: press / EPP HRVATSKA KAO PRIMJER Glavak pozvala europarlamentarce da se založe za uključivanje femicida u nacionalno zakonodavstvo

HRVATSKA KAO PRIMJER Glavak pozvala europarlamentarce da se založe za uključivanje femicida u nacionalno zakonodavstvo

Istaknula je da je svaka treća žena u Europskoj uniji doživjela fizičko ili seksualno nasilje od svoje 15. godine života

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak sudjelovala je u raspravi o potrebi za borbom protiv sustavnog problema rodno uvjetovanog nasilja u Europi. Govoreći o podacima Agencije za temeljna prava iz 2022., istaknula je da je svaka treća žena u Europskoj uniji doživjela fizičko ili seksualno nasilje od svoje 15. godine života, i to često upravo od ljudi koje poznaje - svojih partnera, članova obitelji ili poznanika.

'Ove brojke nisu samo statistika; one predstavljaju živote uništene strahom, traumom i patnjom. Još ću jednom navesti dobar primjer iz Hrvatske. Uvođenjem femicida kao zasebnog kaznenog djela u Kazneni zakon, Hrvatska je napravila važan korak u borbi protiv nasilja nad ženama', naglasila je eurozastupnica pozvavši da se zastupnici za takvo rješenje založe i u svojim zemljama.

Eurozastupnica Glavak rekla je da je potrebno povećati financiranje preventivnih programa, podržati skloništa i telefonske linije za žrtve te poboljšati suradnju među zemljama kako bi se nasilnike onemogućilo u namjeri da u drugoj EU zemlji pronađu azil. Glavnim izazovima smatra nedostatak prijavljivanja i strah od stigmatizacije, kulturu nekažnjavanja i rodne stereotipe te nedovoljnu implementaciju zakona, stoga je pozvala na veću učinkovitost u tom području.

Vaša reakcija na temu