Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot/X Ovaj čovjek je uhićen zbog pokušaja atentata na Trumpa

Ovaj čovjek je uhićen zbog pokušaja atentata na Trumpa

Bio je u grmlju uz golf teren

Objavljeno je ime osumnjičenog za pokušaj atentata na republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa. New York Times i Fox News Channel objavili su da se radi o 58-godišnjem Ryanu Wesleyju Routhu s Havaja.

Šerif okruga Palm Beach rekao je na tiskovnoj konferenciji da je napadač bio u grmlju uz golf teren kad su agenti tajne službe, koji su provjeravali teren ispred Trumpa, uočili puščanu cijev.  Agenti su na njega zapucali, a on je odbacio automatsku pušku nalik AK-47, dva ruksaka i druge stvari te pobjegao crnim automobilom Nissan, piše Index

Svjedok je vidio napadača i uspio fotografirati njegov automobil i registarske tablice, što je dovelo do toga da su ga šerifovi zamjenici uočili i zaustavili u susjednom okrugu. 

BBC Verify pronašao je profile na društvenim mrežama koji odgovaraju tom imenu. Oni pokazuju da je Routh pozvao strane borce da odu u Ukrajinu kako bi se borili protiv ruskih snaga. Na njegovom profilu također postoje propalestinske, protajvanske i antikineske poruke, uključujući navode o kineskom 'biološkom ratovanju' i spominjanje covida-19 kao 'napada'.

Routh, koji nije imao vojnog iskustva, rekao je New York Timesu 2023. da je otputovao u Ukrajinu odmah nakon početka ruske invazije 2022. kako bi pronašao vojne regrute među afganistanskim vojnicima koji su pobjegli od talibana. 

'Vjerojatno možemo kupiti neke putovnice preko Pakistana budući da je to tako korumpirana zemlja', rekao je.

Routh je također rekao za Times da je imao sastanak u Washingtonu s američkom Komisijom za sigurnost i suradnju u Europi kako bi pomogao osigurati veću potporu Ukrajini.

Vaša reakcija na temu