Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Philippe Delavie from Pixabay PODACI EUROSTATA: U Hrvatskoj rast plaća veći nego igdje u Europi

PODACI EUROSTATA: U Hrvatskoj rast plaća veći nego igdje u Europi

Slijede Bugarska i Rumunjska

U drugom tromjesečju 2024. ukupni troškovi rada po satu na razini eurozone porasli su za 4,7 posto u odnosu na isto tromjesečje u prošloj godini, dok su na razini Europske unije porasli za 5,2 posto, pokazuje najnovije izvješće Eurostata. Trošak plaća i dohodaka u 20-članoj eurozoni u drugom je kvartalu na godišnjoj razini porastao za 4,5 posto, dok su ostali troškovi poput socijalnih doprinosa uvećani za 5,2 posto. U EU-u su troškovi plaća porasli za 5,1 posto, a ostali troškovi su porasli za 5,4 posto.

Među zemljama EU-a najviše su u razdoblju od travnja do lipnja porasli troškovi plaća i dohodaka u Hrvatskoj - za 17,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuju podaci Eurostata. Slijedi Bugarska koja bilježi porast od 15,4 posto, Rumunjska s porastom od 15 posto, Mađarska s 13,2 posto te Poljska s porastom troškova plaća i dohodaka od 13 posto, piše tportal

Hrvatska je zabilježila i najveći rast ukupnog nominalnog troška rada - za 17,6 posto u odnosu na drugi kvartal lani. Ostali troškovi poput socijalnih doprinosa porasli su za 17,8 posto.

Vaša reakcija na temu