Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Rodolfo Quevenco from Pixabay RAT NA BLISKOM ISTOKU: SAD šalje vojnike u Izrael

RAT NA BLISKOM ISTOKU: SAD šalje vojnike u Izrael

Imat će poseban zadatak ako Iran odluči napasti

SAD će poslati napredni proturaketni sustav - i američke vojnike koji će njime upravljati - u Izrael 'kako bi ojačale izraelsku protuzračnu obranu nakon neviđenih iranskih napada na Izrael 13. travnja i ponovno 1. listopada', priopćio je Pentagon u nedjelju, piše CNN.

Nije prvi put da SAD raspoređuje sustav, bateriju za Terminalnu proturaketnu obranu velikih visina (THAAD), na Bliski istok, izjavio je u priopćenju glasnogovornik Pentagona, general bojnik Patrick Ryder, te je podsjetio da je sustav raspoređen i u Izrael 2019. godine u sklopu vojne vježbe. Ipak, dodatno raspoređivanje američkih vojnika u Izrael posebno je značajno s obzirom na pojačane napetosti između Izraela i Irana, te kako se regija priprema za mogući izraelski napad na Iran koji bi mogao dodatno eskalirati neprijateljstva.

Otprilike 100 američkih vojnika raspoređuje se u Izrael kako bi upravljali THAAD baterijom, prema riječima američkog obrambenog dužnosnika. Rijetko je da američke trupe budu raspoređene unutar Izraela, ali ovaj broj vojnika je uobičajen za upravljanje sustavom proturaketne obrane.

THAAD sustav je posebno namijenjen obrani protiv balističkih projektila i mogao bi pomoći Izraelu da se bolje brani od budućih iranskih napada, ako Iran odluči odgovoriti na bilo kakav izraelski napad.

Sjedinjene Države savjetuju se s Izraelom o tome kako planira odgovoriti na iranski napad 1. listopada, a američki dužnosnici jasno su dali do znanja da ne žele da Izrael cilja iranska nuklearna postrojenja ili naftna polja. Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je u srijedu s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, prvi put u gotovo dva mjeseca, te mu poručio da izraelska odmazda treba biti 'proporcionalna', piše RTL.

Američka vojska značajno je povećala svoju prisutnost na Bliskom istoku od 7. listopada 2023., kada je Hamas napao Izrael. SAD je ojačao svoju protuzračnu obranu diljem regije, rasporedio dodatne ratne brodove i nosače zrakoplova u istočni Mediteran, Crveno more i Arapsko more, te nedavno poslao dodatne trupe na Cipar radi pomoći u mogućem planiranju evakuacije, izvijestio je ranije CNN.

Vaša reakcija na temu