Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press Održana 22. izložba inovacija ARCA i 15. međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO-ARCA 2024.

Održana 22. izložba inovacija ARCA i 15. međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO-ARCA 2024.

Donosimo fotogaleriju

Proteklog vikenda održana je 22. izložba inovacija ARCA i 15. međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO-ARCA 2024 u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Sajam se održao u organizaciji Hrvatske zajednice inovatora dok su u suorganizaciji sudjelovali Međunarodna federacija nacionalnih asocijacija inovatora IFIA, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Sveučilište u Zagrebu te Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu. 

Pokrovitelji sajma bili su Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Državni zavod za intelektualno vlasništvo, dok su partneri bili HAMAG BICRO i HBOR.

Na sajmu se predstavilo gotovo 250 inovacija iz Hrvatske i svijeta. Predstavljene su inovacije iz Republike Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Republike Sjeverne Makedonije, SAD-a, Moldavije, Poljske, Turske, Irana i Kine.

U sklopu izložbe održao se niz popratnih događanja poput inovacijskog foruma „Inovacije kao poticaj gospodarskog razvoja Hrvatske“, predavanja državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, predavanja o ključnim akterima finskog obrazovnog sustava, te predavanja EIT food HUB-a Hrvatska. Ujedno su se tokom sva tri dana održale i edukativne radionice za mlade: LegoWeDo za učenike osnovnih i srednjih škola i radionice izrade xVidi mini računala.

Svaka ARCA i AGRO-ARCA završava dodjelom nagrada u 2 kategorije (mladi i seniori), gdje su mladi inovatori bili posebno priznati i nagrađeni s velikim brojem nagrada.

Od brojnih nagrada dodijelile su se i posebne nagrade poput Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) koje su osvojili:

1. U kategoriji mladih inovatora: AGRIS - off-grid mobilni sustav za nadzor raznih podataka o okolišu – učenici; Lukas Pavlović, David Janžek i mentor Tomislav Pavlek

2. U kategoriji inovatora seniora: Stroj za čišćenje sibirske borovnice od lišća i grančica, autori Igor i Josip Hrustek

Također dodijeljene su i posebne nagrade Međunarodne federacije nacionalnih asocijacija inovatora (IFIA) koje su osvojili:

1. Stroj za označavanje i maskiranje linija na podu ljepljivom trakom autor Božo Buhin

2. Inovativan sustav za opstanak pčela i održivo pčelarenje tvrtke PIP d.o.o. autora Ivana Bračića.

Dok je nagradu za najbolju inovaciju sajma, odnosno Grand Prix nagradu osvojila inovacija; Specijalna modularna građevina društvene namjene 'Dom za starije i nemoćne osobe' tvrtka Tehnix d.o.o. autora Dubravka Horvata.

Vaša reakcija na temu