Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com Ravnateljica Tajne službe dala ostavku nakon atentata na Trumpa

Ravnateljica Tajne službe dala ostavku nakon atentata na Trumpa

Velika kriza

Ravnateljica Tajne službe Kimberly Cheatle dala je ostavku nakon što se suočila s nezadovoljstvom i republikanaca i demokrata postupanjem Tajne službe u pokušaju atentata na bivšeg američkog predsjednika i kandidata republikanaca na izborima u studenom Donalda Trumpa. Njenu ostavku potvrdio je američki predsjednik Joe Biden. On je najavio da će uskoro imenovati novu čelnu osobu te službe.

Katastrofalni nastup na Odboru, ogorčeni i republikanci i demokrati

Cheatle je odstupila dan nakon katastrofalnog nastupa pred Odborom za nadzor Predstavničkog doma. Obje stranke uglavnom su bezuspješno tražile odgovore na pitanja oko toga je li njezina agencija adekvatno zaštitila Trumpa uoči pokušaja atentata na njega. 

Saslušanje je trajalo gotovo šest sati i na njemu je Cheatle preuzela odgovornost za sigurnosne propuste i priznala da je taj incident označio 'najznačajniji operativni neuspjeh Tajne službe u posljednjih nekoliko desetljeća'.

No zastupnici iz obje stranke izrazili su frustraciju zbog njezine nesposobnosti da odgovori na mnoga pitanja o pucnjavi u kojoj je Trump ranjen, jedan sudionik njegovog skupa u Butleru u Pennsylvaniji je ubijen, a dvoje drugih je ranjeno.

Na kraju saslušanja, vodeći demokrat u odboru pridružio se republikanskom predsjedniku u traženju Cheatleine ostavke.

Velika kriza Tajne službe

Tajna služba, koja je odgovorna za zaštitu sadašnjih i bivših predsjednika SAD-a, suočava se s krizom nakon što je naoružani muškarac uspio pucati na Trumpa s krova na skupu na otvorenom u Butleru u Pennsylvaniji 13. srpnja. Službu istražuje više kongresnih odbora i pod internim je nadzorom Ministarstva domovinske sigurnosti SAD-a.

Trumpu, republikanskom predsjedničkom kandidatu metak je okrznuo desno uho, a jedan sudionik skupa je ubijen u pucnjavi. Napadača, identificiranog kao 20-godišnjeg Thomasa Crooksa, naposljetku je ubio snajperist Tajne službe. Biden, koji je odustao od utrke za novi mandat, također je pozvao na neovisnu reviziju.

Velik dio kritika usmjeren je na neuspjeh u osiguravanju krova industrijske zgrade gdje je napadač ležao oko 140 m od pozornice na kojoj je Trump govorio.

Krov je isključen iz sigurnosnog perimetra tajne službe za događaj, što je odluka koju su kritizirali bivši agenti i zastupnici, piše Index.

Vaša reakcija na temu