Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Rusi imaju novo, moćno oružje. Zove se Harpija

Rusi imaju novo, moćno oružje. Zove se Harpija

Dva obavještajna izvora rekla su da su poslane na vojne, ali i civilne ciljeve u Ukrajini

Rusija je prošle godine počela proizvoditi novu bespilotnu letjelicu dometa od oko 1500 kilometara pod nazivom Harpija-A1 koristeći kineske motore i dijelove. Dron je već koristila u ratu u Ukrajini, rekla su dva izvora iz europske obavještajne agencije za Reuters, čiji su novinari imali uvid i u relevantne dokumente.

Obavještajni podaci, koji uključuju ugovor o proizvodnji nove bespilotne letjelice, korespondenciju tvrtke o procesu proizvodnje i financijske dokumente, pokazali su da je IEMZ Kupol, podružnica ruskog državnog proizvođača oružja Almaz-Antej, proizvela više od 2500 Harpija od srpnja 2023. do srpnja 2024.

Postojanje nove ruske bespilotne letjelice koja uključuje kinesku tehnologiju nije prethodno objavljeno. IEMZ Kupol i Almaz-Antey nisu odgovorili na Reutersove upute, javlja Index.

Dva obavještajna izvora rekla su da su Harpije poslane na vojne, ali i civilne ciljeve u Ukrajini. Novi dronovi napravili su značajnu štetu na kritičnoj infrastrukturi, ali su prouzročili i ljudske žrtve - kako vojne tako i civilne.

Samuel Bendett, pomoćni viši suradnik u Centru za novu američku sigurnost, think tanku sa sjedištem u Washingtonu, rekao je za Reuters da bi postojanje Harpije značilo odstupanje od ruskog oslanjanja na iranske bespilotne letjelice dugog dometa

'Ako se to dogodi, to bi moglo značiti da se Rusija sada može više osloniti na domaći razvoj kao i na Kinu, budući da obje strane u ovom ratu ovise o mnogim kineskim komponentama za proizvodnju dronova', rekao je.

Iran, koji nije komentirao ovu priču, isporučio je Rusiji više od tisuću tzv. 'dronova kamikaza' tipa Shahed od početka invazije u veljači 2022., rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svibnju prošle godine.

Korišteni su za iscrpljivanje ukrajinske protuzračne obrane i udare na infrastrukturu daleko od prve linije bojišnice. Iran je u više navrata negirao slanje bespilotnih letjelica Rusiji za upotrebu u Ukrajini.

Rusko ministarstvo obrane nije odgovorilo na upit o ovoj priči. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova reklo je u izjavi za Reuters da Peking strogo kontrolira izvoz predmeta s potencijalnom vojnom primjenom, uključujući bespilotne letjelice.

'Što se tiče ukrajinske krize, Kina je uvijek bila predana promicanju mirovnih pregovora i političkog rješenja', stoji u priopćenju, u kojem se znakovito dodaje se da 'nema međunarodnih ograničenja u trgovini Kine s Rusijom'.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg prošlog je tjedna pozvao Kinu da prestane podržavati ruski rat u Ukrajini i rekao da je pomoć Pekinga 'značajan faktor' u nastavku sukoba.

Harpija 'vrlo nalikuje Shahedu', ali ima nekoliko prepoznatljivih značajki, uključujući jedinstvenu 'peraju' pričvršćenu vijcima i motore Limbach L-550 E, rekli su europski izvori u izjavi za Reuters. Motor, koji je izvorno dizajnirala i proizvela njemačka tvrtka, sada se proizvodi u Kini u lokalnoj tvrtki Xiamen Limbach. Tvrtka nije odgovorila na zahtjev za komentar.

Vaša reakcija na temu