Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay UMRLA JEDNA OSOBA McDonald'sov hamburger povezan s epidemijom Escherichije coli

UMRLA JEDNA OSOBA McDonald'sov hamburger povezan s epidemijom Escherichije coli

'Luk bi mogao biti izvor'

Jedna je osoba umrla, a deseci su se razboljeli od trovanja hranom povezanog s hamburgerima McDonald's Quarter Pounder u nekoliko američkih država, objavile su savezne zdravstvene vlasti. Otkriveno je da su hamburgeri iz McDonald's povezani s izbijanjem Escherichije coli.

Izbijanje, koje je počelo u rujnu, proširilo se na 10 zapadnih država s najmanje 49 prijavljenih infekcija, priopćio je američki Centar za kontrolu bolesti (CDC), javlja Index.

'Epidemiološki podaci pokazuju da su hamburgeri Quarter Pounder, koji se poslužuju u McDonald'su, kontaminirani Escherichijom coli i uzrokuju mučninu', rekao je CDC.

Najveći broj slučajeva koncentriran je u Coloradu i Nebraski. Ostale države sa zaraženima uključuju Iowu, Kansas, Missouri, Montanu, Oregon, Utah, Wisconsin i Wyoming. Prema CDC-u, 10 osoba je hospitalizirano - uključujući jedno dijete s ozbiljnim komplikacijama bubrega.

'Jedna starija osoba u Coloradu je umrla', dodao je CDC.

Sve ispitane osobe u vezi s infekcijama izjavile su da su jele u McDonald'su prije nego što su se razboljele. Većina njih spomenula je jedenje popularnog hamburgera Quarter Pounder, priopćio je CDC.

Dotični bakterijski soj Escherichije coli O157:H7 može izazvati ozbiljne bolesti. To je također bio izvor izbijanja 1993. kada je četvero djece umrlo nakon što su jeli nedovoljno pečene hamburgere u restoranima Jack in the Box.

'Prve informacije Uprave za hranu i lijekove (FDA) pokazuju da bi luk mogao biti izvor ove epidemije. Istražitelji iz svih agencija brzo rade na utvrđivanju kontaminiranog sastojka', rekao je CDC.

Cijena dionice McDonald'sa pala je više od 6 posto u produženom trgovanju nakon što je najveći svjetski prehrambeni lanac povezan s izbijanjem Escherichije coli.

'Sigurnost hrane jako je važna meni i svima u McDonald'su', rekao je voditelj McDonald's USA Joe Erlinger. Tvrtka je obustavila distribuciju nasjeckanog luka i privremeno uklonila Quarter Pounder s jelovnika u pogođenim regijama. Osim toga, Quarter Pounder također je privremeno skinut s jelovnika u dijelovima Idaha, Nevade, Novog Meksika i Oklahome.

'Poduzeli smo korake za proaktivno uklanjanje narezanog luka, koji se koristi u Quarter Pounders u odabranim državama', rekao je Erlinger

'Također smo donijeli odluku da privremeno uklonimo Quarter Pounder iz restorana u odabranim državama', dodao je.

Vaša reakcija na temu