Foto: Pixabay Za izbjegavanje novog lockdowna mora se ispuniti ovih 5 kriterija

Za izbjegavanje novog lockdowna mora se ispuniti ovih 5 kriterija

'Nijedna zemlja to ne radi savršeno. Engleska to radi posebno loše. Ni Španjolska ni Francuska nisu baš najbolje u tome'

Prema novoj analizi objavljenoj u medicinskom časopisu The Lancet, zemlje ne bi trebale olakšavati mjere zatvaranja zbog pandemije koronavirusa dok ne ispune pet kriterija, javlja N1.

Prema istraživanju objavljenom u četvrtak, pet je kriterija koje bi zemlje trebale zadovoljiti da bi mogle olakšati mjere lockdowna:

1. Poznavanje statusa zaraze

2. Uključenost zajednice

3. Odgovarajući javnozdravstveni kapaciteti

4. Odgovarajući kapaciteti zdravstvenog sustava

5. Kontrola na granicama

Autori studije promatrali su devet bogatijih zemalja koje su počele s popuštanjem mjera, Hong Kong, Japan, Novi Zeland, Singapur, Južnu Koreju, Njemačku, Norvešku, Španjolsku i Ujedinjeno Kraljevstvo. Otkrili su da vlade nisu ispunile kriterije kojima bi se izbjegli novi valovi zaraze, kao što se dogodilo u Španjolskoj, Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

'Dokaz je jasan. Ako se ponovno javlja bolest i povećan broj slučajeva zaraze, zemlje su se otvorile prerano', rekao je za CNN koautor studije, Martin McKee, profesor europskog javnog zdravstva na Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu.

Jedan od rezultata studije bio je i da je za sigurno ponovno otvaranje gospodarstva i zemalja potreban učinkovit sustav pronalaska, ispitivanja, praćenja, izolacije i potpore oboljelima i zaraženima.

'Nijedna zemlja to ne radi savršeno. Engleska to radi posebno loše. Ni Španjolska ni Francuska nisu baš najbolje u tome', rekao je McKee.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(75953, "");
Pregledaj komentare