Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ODLIČNI REZULTATI Makarsku u lipnju posjetilo gotovo 50 tisuća turista

ODLIČNI REZULTATI Makarsku u lipnju posjetilo gotovo 50 tisuća turista

Najviše je bilo Poljaka

Prema prvim podacima sustava eVisitor, Makarsku je u lipnju posjetilo više od 49 tisuća turista koji su ostvarili više od 233 tisuće noćenja što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od 13,5 posto u dolascima i gotovo 5 posto u turističkim noćenjima.

Zadovoljstvo ostvarenim rezultatima još je i veće uzmu li se u obzir promjenjive vremenske prilike koje su nas pratile posebno tijekom prve polovice lipnja, dok je u usporedbi s ostvarenim prometom u istom razdoblju 2022. godine broj turističkih dolazaka veći za 12 posto, a noćenja za 4 posto.

Najveći dio od ukupno ostvarenog turističkog prometa zabilježen je u hotelskom smještaju kod kojeg je ostvaren i najveći porast turističkog prometa u apsolutnom iznosu, a dvoznamenkasti plus ostvarenog prometa u postotnom iznosu bilježe kampovi.

Gledano prema tržištima, tijekom lipnja najviše noćenja ostvarili su gosti iz Republike Poljske (više od 35 tisuća noćenja), a u stopu ih slijede gosti iz susjedne Bosne i Hercegovine (32 tisuće noćenja), Šveđani (gotovo 24 tisuće noćenja), Nijemci (gotovo 19 tisuća noćenja), te gosti iz Republike Ukrajine (više od 15 tisuća noćenja).

I u prvoj polovici 2024. je zabilježen rast ostvarenog turističkog prometa i to gotovo 5 posto više turista koji su ostvarili preko 2 posto više noćenja u odnosu na prvu polovicu prethodne godine, dok je u usporedbi s ostvarenim u istom razdoblju 2022. godine dvoznamenkasti rast zabilježen u sve tri promatrane kategorije turističkog prometa (+11,2 % dolasci, + 11,8 % noćenja i +10,8 % broj turista).

Kada se pak promatraju realizirana noćenja po vrstama smještajnih objekata, u prvih 6 mjeseci 2024. najviše je noćenja ostvareno u hotelima, gotovo 190 tisuća, a slijede objekti u domaćinstvu kod kojih je zabilježeno 165 tisuća turističkih noćenja.

Vaša reakcija na temu