Kroz prošli vikend, kao najavu glavne sezone za kraj lipnja održan je Pescaria Seafood festival u organizaciji restorana Wine bar & Restaurant Artichoke u Jelsi nekada prvenstveno ribarski gradić, ali i stoljećima centar vinogradarstva i trgovine vinom, vratio se tim svojim izvorima, sada kroz sasvim nov, a opet tako poznat gastronomski užitak u mediteranskoj prehrani. U restoranu na meniju i inače postoji širok izbor mediteranskih jela po čemu je restoran i poznat.
Ideja Dine Pavičića, vlasnika restorana i kreatora ovog festivala je u približavanju domaćih namirnica u malo modernijim receptima. Nadahnut namirnicama iz svog vrta te plodovima mora bilo je približiti stalnim gostima, ali i onim novim, neke nove recepte brižno pripremljene kroz zimske mjesece. Morske delicije su ovaj put pripremljene na poseban način kako bi se prilagodile novom ubrzanom načinu života, ali i opuštenom street food načinu uživanja u hrani i raznim autentičnim vinima kao i vinima partnera večeri distribucije Vijola iz Hvara. Za ambijent i vrhunsku glazbenu podlogu se pobrinuo Duje Ružičić s Jazz standardima na trubi, koji je sve zaokružio s glazbenim notama.
Motiv za organizaciju festivala bili su stalni gosti koji se svake godine vraćaju, pa se i ove godine za njih napravilo nešto malo drukčije. Sama ideja je bila prezentirati morske plodove i domaće povrće iz vrta u malo drugačijim formatima. Na festivalu su se mogli kušati Bruschettu tj. hobotnicu na kruhu s emulzijom od domaćeg meda, limuna, maslinovog ulja i crvenog grejpa, morski bombolin od plave ribe, tuna burger, spring rolice od kozica, polpetice od škampa i plave ribe, te još mnogo drugih morskih delicija.
- Reakcija gostiju i mještana je bila nadasve pozitivna i podrške nije nedostajalo, te je ovo događanje samo najava početka nove gastro jelšanske priče. Jer ne kaže se uzalud, i za ljude i za hranu: 'Nojoboje je zeje iz svojega vartla'. Jelsa se i ovaj put pokazala kao izvrstan domaćin i to ne samo kao već više od jednog stoljeća nepogrešivo dobra destinacija obiteljskog i eno gastro turizma, već isto tako kao destinacija spremna odgovoriti novim modernim izazovima i očekivanja mlađe populacije - poručili su iz TZ Jelsa.