Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay EKONOMSKI ANALITIČAR 'Najava smanjivanja PDV-a je tržišna fatamorgana'

EKONOMSKI ANALITIČAR 'Najava smanjivanja PDV-a je tržišna fatamorgana'

Donosimo analizu

Dr. sc. Petar Vušković, ekonomski analitičar, objasnio je zašto smatra da je najava smanjivanja PDV-a tržišna fatamorgana. Analizu prenosimo u cijelosti.

'Smanjivanjem PDV-a nećemo smanjiti cijene, inflaciju. Zapravo iskustvo je pokazalo da takve viškove uslijed smanjivanja PDV-a zadržavaju trgovci. Izvrsno bi bilo kada bi građani mogli od trgovaca tražiti smanjivanje cijene, međutim u slobodno tržišnim uvjetima to je nemoguće. Čarobni štapić gdje bi potrošačke cijene smanjili za 5% ne postoji, premda odlično zvuči.

Ne bih volio da je ovo priprema za uvođenje poreza na nekretnine. Ovo bi mogla biti tržišna fatamorgana. Ova mjera nije rezultat efikasnog gospodarenja novcem, nego nastojanje da se usklade stope PDV-a s onim koje se primjenjuju u EU.  Do sada smo imali najvišu stopu PDV-a ne u EU, već u svijetu. Morate znati da kada ukinete neki porez, gotovo uvijek se takva mjera kompenzira nekim novim porezom. Rashodovna strana poreza se nije smanjila, zapravo se povećala za više od 2 mlrd.eura. Jedini porez koji PDV može kompenzirati je porez na nekretnine. Dakle, građanima poručujem da se previše ne vesele. Poreze uvijek plaćaju isključivo oni, bilo kao vlasnici, kupci, zaposlenici, poduzetnici.

Smanjenjem PDV-a povećava se međunarodna konkurentnost gospodarstva, to je točno. Investitorima postajemo zanimljivi zbog bolje porezne politike ali ako želimo stvarno povećati konkurentnost na tržištu i pomoći poduzetnicima neka Vlada ukine akontacije poreza na dobit.

Bilo koje porezne korekcije jedino imaju smisao ukoliko imaš gospodarski cilj. Do sada nisam vidio ozbiljan ekonomski program neke političke opcije, a bila je prilika sada kada su bili parlamentarni izbori.'

Vaša reakcija na temu