Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press Diljem Hrvatske započela je kampanja 'Hrvatska volontira', evo koje su aktivnosti obilježile prvi dan kampanje

Diljem Hrvatske započela je kampanja 'Hrvatska volontira', evo koje su aktivnosti obilježile prvi dan kampanje

Donosimo fotogaleriju s prvog dana kampanje

Jedna od najbrojnijih kampanja koje promoviraju volonterstvo i koja se održava od 22. do 25. svibnja diljem Hrvatske započela je s prvim aktivnostima. U Dalmaciji je kampanja započela već prošloga vikenda, kada su u splitskom Đardinu održani 27. Dani volonterstva i solidarnosti.

- Manifestacija je okupila čak 187 volontera iz različitih udruga i ustanova koji su na štandovima prodavali svoje proizvode i rukotvorine te nastupali u kulturno-zabavnom programu. Donacije sa štandova donirane su Udruzi Autizam 365 za kupnju defibrilatora. Aktivnost je promicala vrijednosti Europske unije: solidarnost, demokraciju, ljudska prava i jednakost, a u akciju su se uključili i inkluzivni volonteri. U Vrgorcu je održana ekološka akcija čišćenja, u kojoj je sudjelovalo 15 volontera Srednje škole Tina Ujevića, a naglasak je bio na promicanju solidarnosti. U Sinju je u akciji 'Uljepšajmo grad' sudjelovalo 15 volontera Udruge Srma i volonterskog kluba OŠ Ivana Mažuranića Han, a uz čišćenje i sadnju cvijeća, volonteri su promovirali vrijednosti ljudskog dostojanstva i solidarnosti, poručila je Antonia Matković Puljek iz Regionalnog volonterskog centra Split.

U Rijeci je u sklopu programa 'Volontiram u kulturi', Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, u suradnji s Osnovnom školom Centar, organizirana akcija 'I solidarnost se uči', na kojoj je sudjelovalo više od 100 volontera.

Kroz ovu aktivnost ostvareno je međugeneracijsko učenje s volonterima i lokalnom zajednicom kako bi se osvijestila važnost zajedništva, demokracije, tolerancije i solidarnosti te ostalih europskih, ali i životnih vrijednosti.


U Slavoniji su aktivnosti bile tematski šarolike i raznovrsne, a naglasak je bio na promociji solidarnosti, jednakosti i ljudskog dostojanstva kao temeljnih vrijednosti Europske unije.

- U Našicama su u sklopu projekta 'Volontiraj i ti!' srednjoškolci u poludnevnom boravku Centra za nestalu i zlostavljanu djecu pomagali u učenju djeci osnovnoškolske dobi. U Osijeku je DKolektiv - organizacija za društveni razvoj u suradnji s udrugom Aktivni umirovljenici Osijek održala događaj 'U našem dvorištu'. Riječ je o međugeneracijskom druženju, gdje su starije osobe i mladi zajedno uređivali vrtove i oslikavali zid dnevnog boravka za umirovljenike uz druženje i upoznavanje, izjavio je Bruno Koić, stručni suradnik u stručni suradnik u DKolektivu u Volonterskom centru Osijek.

Prvog dana kampanje u Zagrebu je održana aktivnost u Domu za Starije Osobe Sveti Josip, a kojoj je naglasak bio na vrijednostima solidarnosti i ljudskog dostojanstva. U sklopu aktivnosti 'Donesimo im osmijeh' volonteri su se družili s korisnicima Doma za starije osobe te je održana radionica na kojoj su kreirane pozitivne i motivacijske poruke, koje su korisnicima Doma služile kao mali znak pažnje i ohrabrenja, poručili su iz Volonterskog centra Zagreb.

Kampanja nastavlja s aktivnostima do subote 25. svibnja, a građani sve aktivnosti i lokacije mogu provjeriti putem e-platforme Volonteka.

Kampanja 'Hrvatska volontira' do sada je okupila 42. 325 volonterki i volontera, koji su kroz 2.857 volonterskih akcija na području cijele Hrvatske društvu poklonili 202. 304 volonterskih sati.


Ovaj program sufinancira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Sadržaj ovog članka u isključivoj je odgovornosti Udruge i ne odražava nužno stajalište Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Sufinancirano sredstvima Europske unije. Izneseni stavovi i mišljenja su stavovi i mišljenja autora i ne moraju se podudarati sa stavovima i mišljenjima Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Ni Europska unija ni EACEA ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Vaša reakcija na temu