Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press Marta Jerčić još jednom prva na Državnom natjecanju iz astronomije

Marta Jerčić još jednom prva na Državnom natjecanju iz astronomije

Ponovila prošlogodišnji uspjeh

Nakon prošlogodišnje pobjede na Državnom natjecanju iz astronomije, Marta Jerčić, polaznica sedmog razreda splitske OŠ Kman Kocunar i Male škole astronomije Zvjezdanog sela Mosor, na ovogodišnjem je natjecanju u podjednako oštroj konkurenciji ponovila taj uspjeh! Završna razina natjecanja je održana u vremenu od 20. do 22. svibnja, u Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu.

Kao i ranijih godina, natjecanjem su bili obuhvaćeni učenici viših razreda osnovnih škola, te oni srednjih škola. U Martinoj kategoriji je u Varaždinu nastupilo još jedanaestero drugih sedmaša.

Osim što su rješavajući test trebali pokazati znanje iz astronomije primjereno njihovu uzrastu, natjecatelji su već ranije morali pripremiti praktični rad kako bi ga na Državnom natjecanju mogli i prezentirati. Martin ovogodišnji rad, pod nazivom Mjerenje visine satelita u orbiti oko Zemlje, imao je za cilj približno odrediti visinu satelita USA 186, i to istovremenim fotografiranjem njegova prolaska sjevernim nebom s dviju lokacija dobro poznate međusobne udaljenosti. Proračun prilagođen Martinom uzrastu dao je u konačnici rezultat koji je od stvarne vrijednosti odstupao samo nekoliko postotaka. Izvrsno riješeni test sa zadacima iz astronomije, dobro izabrana tema rada i njegova rječita prezentacija, donijeli su Marti tijesnu, ali zasluženu pobjedu.

Martin mentor je i ove godine bio prof. Tomislav Tafra, a komentori su joj bili Zoran Knezastronom-animator Zvjezdanog sela Mosor, i Nando Duje Kuprešanin, student Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu. Kao srednjoškolac, Nando je i sam nekoliko godina bio polaznik Male škole astronomije Zvjezdanog sela Mosor. Jedno od spomenutih promatranja prolaska satelita kojemu je mjerena visina, obavljeno je upravo s terase zvjezdarnice u Gornjem Sitnom!

Vaša reakcija na temu