Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PODACI EUROPSKE KOMISIJE Turisti će se s Mediterana seliti na sjever Europe zbog - vrućina

PODACI EUROPSKE KOMISIJE Turisti će se s Mediterana seliti na sjever Europe zbog - vrućina

Afinitet prema nešto svježijim destinacijama već se može primijetiti i u Španjolskoj

Klimatske promjene bit će odgovorne za veliki turistički obrat do 2100. Mediteran neće biti što je nekad bio. Već je sada posjećenost mediteranskim zemljama u ljetnim i jesenskim mjesecima pala za deset posto. Turisti radije pohode Češku, Dansku, Irsku i Bugarsku. Pokazuje to izvještaj Europske komisije za putovanja (ETC) o krizama u turizmu.

Jug Europe zbog sve neugodnijih toplinskih udara može računati na pad potražnje za svojim turističkim proizvodima, dok se sjevernijim destinacijama osmjehuje veća popularnost. Ipak, ne mogu ni sve hladnije destinacije računati da za njih stiže dobro vrijeme.

Otapanja ledenjaka i sve manje snijega na Alpama, koje godišnje privuku 120 milijuna turista, odrazit će se na ski turizam. Izvještaj o krizama u turizmu ETC-a predviđa da će zbog toga što u bliskoj budućnosti više neće biti snijega na skijalištima ispod 1500 metara nadmorske visine biti zatvorena četvrtina alpskih resorta, piše Forbes Hrvatska

Do kraja stoljeća očekuje se kako će alpski skijaški resorti imati 80 snježnih dana godišnje manje nego što to imaju sada.

U jednom od osam globalnih ski odmarališta, predviđa se, nestat će snijega. S druge strane, potražnja bi trebala porasti za odmaralištima na većoj visini.

Suočena s dvostruko bržim zagrijavanjem u odnosu na globalni prosjek, Švicarska se bori s nedostatkom snijega pokušavajući privoljeti turiste na neke druge aktivnosti kao što je vožnja biciklom.

Afinitet prema nešto svježijim destinacijama već se može primijetiti i u Španjolskoj gdje turisti više troše u hladnijim obalnim regijama nego u toplijim. U ljetima između 2019. i 2023. na hladnijim je lokacijama potrošnja u prosjeku porasla 45 posto, a na toplijima 35 posto.

Uz vrućine, turizmu nevolje stvaraju i popratne klimatske pojave kao što su suše, požari i poplave, prirodne katastrofe poput potresa te društveno-politički i gospodarski izazovi kao što su rat u Ukrajini, inflacija, politički uvjeti i teroristički napadi. Tome treba nadodati i kibernetički kriminal te ostale tehnološke krize kao što je, na primjer, zakazivanje tehnologije u zračnim lukama.

Čini se kako će Europa ostati zemlja koja je u 'permanentnoj krizi' - kako su to 2022. izjavili iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Vaša reakcija na temu