Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Raste turistički promet na području Splitsko-dalmatinske županije

Raste turistički promet na području Splitsko-dalmatinske županije

Donosimo brojke

Sa 257 tisuća dolazaka i 745 tisuća noćenja koliko je ostvareno u Splitsko-dalmatinskoj županiji u prva četiri mjeseca ove godine ova regija zabilježila je daljnji rast od 6 posto u dolascima i 2 posto u noćenjima u odnosu na prethodnu godinu. Ove godine bilježi se daljnji rast u segmentu stranih gostiju kojih je ovih zimskih i proljetnih mjeseci stiglo 5 posto više nego lani i imali su 1 posto više noćenja. 

Najbrojniji  gosti na području županije u protekla četiri mjeseca su bili Nijemci koji su ostvarili i najveći broj turističkih noćenja, građani BiH, Francuzi, gosti iz SAD-a, Poljaci... 


Domaći gosti zabilježili su 9 posto više dolazaka i 7 posto više noćenja pa su to bili najbrojniji županijski gosti s najviše ostvarenih noćenja. 

Najuspješniji u turističkom prometu u dosadašnjem dijelu godine je grad Split u kojemu je ostvareno 47 posto svih dolazaka i 41 posto ukupnih noćenja u prva četiri mjeseca u županiji i Makarska koja je ostvarila gotovo 10 posto dolazaka i noćenja u prva četiri mjeseca ove godine  na području županije. 

Unatoč smanjenju broja dolazaka od 4 posto u odnosu na rekordnu 2019. godinu Splitsko-dalmatinska županija je sa 745 tisuća noćenja ostvarila rast od 4 posto u broju ostvarenih noćenja. 

Ugodno proljetno vrijeme u travnju, rezultiralo je rastom od 1 posto dolazaka i turističkih noćenja u odnosu na prošlu godinu. Tako je  samo u tom mjesecu, prema podacima sustava e Visitor, u županiji bilo 148 tisuća dolazaka i 439 tisuća noćenja.

Vaša reakcija na temu