Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Zoran USPRKOS ZAKONU O POMORSKOM DOBRU Na dijelu hotelskih plaža još uvijek ograde i naplata ulaska

USPRKOS ZAKONU O POMORSKOM DOBRU Na dijelu hotelskih plaža još uvijek ograde i naplata ulaska

Razlog su koncesijski ugovori koji još traju

Iako je prije  godinu dana donesen zakon o pomorskom dobru  kojem je prethodila borba za slobodna pristup plažama, koncesionirane plaže i dalje su ograđene i naplaćuje se, piše 057 Info.

Tako će biti  dok god koncesionarima ne isteknu postojeći ugovori, kazao je resorni županijski pročelnik Krešimir Laštro. On nam je otkrio rokove za sve ugovore na koncesiju  kojeg ima sedam tvrtki. Ograđivanje i naplata plaža  najprisutnija je  na zadarskom području, s obzirom da je 7 od ukupno 18 koncesija za tzv. hotelske plaže za koje se naplaćuje ulaz.

Jedini koji su davno skinuli ograde su vlasnici hotela Pinije – plaža kojoj su Zadrani i dalje vjerni.

Ugovor o koncesiji prvo će isteći Turisthotelu čiji su novi vlasnici odmah ukinuli sve povlaštene karte za ulazak na plažu TN Zaton. Oni imaju ugovor do veljače 2026. godine – znači još jedno ljeto Zadrani će  plaćati parkiralište  za ulazak  u turističko naselje uz sve ostale organizirane programe koji se naplaćuju uzduž te pjeskovite plaže.   

Strana  tvrtka koja je  ovlaštenik koncesije Crvena Luka d.d.,  ima ugovor do 10. kolovoza 2027. godine.

Ovlašteniku  koncesije  za plažu Kampa Šimuni d.o.o., koncesija traje do 15. travnja 2028. godine.

Plaža TN Punta Skala, Petrčane, ovlaštenik koncesije Punta Skala d.o.o., koncesija traje do 2. lipnja 2028. godine.

Za pješčanu uvalu nazvanu  Pine Beach u Pakoštanima ovlašteniku koncesije Proficio d.d., koncesija traje do 17. rujna 2027. godine

Koncesioniranje  plaža ispred hotela Alan u Starigradu  za Sunce hoteli d.d., koncesija  važi do 12. prosinca 2029. godine

Najduži rok trajanja koncesije je do 2031. godine za kamp Borik.

Nakon tih rokova, ulazi su slobodni i nema ograđivanja, koncesijska naknada je dvostruko veća, tako stoji u novom zakonu. Koncesija se može dobiti pod tim uvjetima i to na zahtjev, ističe pročelnik Laštro i potvrđuje kako je u proteklih godinu dana nitko nije tražio.

Pa ni Hoteli Borik koji su najavili da će tražiti koncesiju na 'daske' na istoimenoj plaži koje su propale i opasne su. Ali to je sada briga Grada Zadra kojima je najlakše unajmiti ogradu i time sa sebe maknuti odgovornost. Gradske vlasti do sada su se jako iskazale kod gospodarenja i brige za pomorsko dobro koje za njih nije nikad bilo od interesa dok ih javnost ponekad nije pritisnula, objavio je 057 Info.

Vaša reakcija na temu