Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović 'THINK ART' U HRVATSKOM DOMU: Peristil je od početka scenski prostor, korištenje u svrhu izvedbene umjetnosti je izazovno, može biti i opasno

'THINK ART' U HRVATSKOM DOMU: Peristil je od početka scenski prostor, korištenje u svrhu izvedbene umjetnosti je izazovno, može biti i opasno

'Ponos je nacije'

Scenski prostori izvedbenih umjetnosti i UNESCO bila je tema konferencije 'Think Art' održane u Hrvatskom domu. Povod je obilježavanje 45. godišnjice uvrštenja Povijesne jezgre Splita s Dioklecijanovom palačom na UNESCO-ov Popis svjetske kulturne baštine. Naglasak je bio na Peristilu.

Konferenciju s brojnim stručnim predavačima nije propustila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek

- Podsjetit ću da je Split grad u kojem je utemeljena služba zaštite. Svako vrijeme donosi nove pristupe očuvanja i obnove. Za nas je važno da se baština stavlja u funkciju, da se koristi i omoguće svi sadržaji koji pripadaju današnjem vremenu, stanovanje i poslovanje, a svakako posebna izvedbena umjetnost. Treba pri tome paziti na razinu buke, konzervatori ne ulaze u sadržaj događanja, ali propisuju opće uvjete kako spomenik ne bi stradao - kazala je ministrica.

Upitana je prati li Split te preporuke.

- Svi jedni druge upozoravamo, ali treba znati da je dugo trajao proces izrade Plana upravljanja. Složen je dokument i nije realno očekivati da se sve odmah implementira. Nekada su lokalne vlasti malo više angažirane, nekad manje, nekada više razumiju, nekada manje, ali tu smo pokušali dati smjernice i radi građana i radi očuvanja spomenika - odgovorila je.

Moderator i jedan od govornika je bio i pročelnik Ureda konzervatora u Splitu, Radoslav Bužančić.

- Peristil je jedan od najsačuvanijih spomenika tog tipa na svijetu. Korištenje u svrhu scenske umjetnosti, izazovno je, katkada opasno i destruktivno, ali upravo zbog toga je još važnije da se radi u sinergiji između sinergije i struke - naveo je.

Kazao je i kako Split nije samo jedan antički grad.

- Dioklecijan je srušio sve gradove prije sebe, napravio je novi grad na tome. Često njegovi biografi kažu da je bio nezasitan u građenju, pa je rušio. Ja sam silno zadovoljan kako danas izgleda i očuvan. Peristil je  u dobrim rukama, predivno uređen i prezentiran, zapravo ponos nacije. Zaštićen je kao medvjed, ne znam što više. Uz to, svijest je građana visoka, što je jako važno - zaključio je Bužančić.

Dr.sc. Joško Belamarić, znanstvenik emeritus na Institutu za povijest umjetnosti, je naveo kako je stanovanje u Palači imperativ, ali i da je Peristil od početka jedan scenski prostor te da ne bi nikada rekao da na njemu nije mjesto Splitskom ljetu ili izvedbama, pitanje je samo kako.

- Kada mislite o tome što se prije 50 do 70 godina kanilo, muzealizirati Palaču i iseliti ljude, onda zapravo vidite da mi jesmo opet na nekoj prekretnici koju ćemo iskoristiti. Svi zajedno dolazimo do novog koncepta turizma, vidimo što ne valja i da je stanovanje u Palači imperativ. O tome govorim 30 godina, možda se nije shvatilo što podcrtavam. Ono što radimo s turizmom, moramo činiti prije svega za nas, ono što je nama dobro, turistima je odlično - jasan je Belamarić.

Struka nema spora o Peristilu i životu u Palači.

Vaša reakcija na temu