Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ALARMANTNI TRENDOVI MEĐU ŠKOLARCIMA: Zumiraju udžbenike, šminkaju se pred nastavu...

ALARMANTNI TRENDOVI MEĐU ŠKOLARCIMA: Zumiraju udžbenike, šminkaju se pred nastavu...

Ako ste roditelj školarca, vrijedi pročitati savjete dječje psihologice, Žane Pavlović

Prvi tjedan nastave u novoj školskoj godini je iza nas, nakon opuštenih ljetnih dana svaki roditelj bi želio da se dijete vrati u školske klupe i bude koncentriran na svoje obveze. Pogotovo roditelji prvašića koji su tek zakoračili u taj svijet. Neki od njih nisu sjeli u školske klupe, a radi se o oko 4000 djece u Hrvatskoj koja su dobila odgodu upisa u prvi razred. 

U Splitsko-dalmatinskoj županiji njih je 479, što nam je otkrio Tomislav Đonlić, županijski pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport.

- To je velik postotak, više od deset posto upisanih u prve razrede osnovne škole. Pokazatelj je da svi trebamo biti zabrinuti na više razina. Najčešći razlog odgode upisa je procjena povjerenstva i zaključci da su nezrela za upis u obrazovni sustav. Jednako tako bilo je roditelja sa zahtjevom za odgodu upisa u prvi razred, ali dominantni razlozi su procjene povjerenstava o psiho-fizičkoj nezrelosti djece. To je podatak koji je zabrinjavajući jer svake godine uočavamo kako taj broj raste. Ove godine je manji broj u odnosu na godinu ranije kada je neupisano bilo 512 djece, ali sve skupa su velike brojke. Ovom problemu treba ozbiljno pristupiti - kazao je pročelnik Đonlić.

Upravo iz tog razloga za stručne savjete upitali smo dječju psihologicu Žanu Pavlović, koja se osvrnula na nove problematike u želji da pomogne roditeljima i djeci.

- To je alarmantan podatak, za roditelje i stručnjake koji se bave djecom. Treba voditi računa o tome prije no što procjenjujemo je li dijete spremno za školu ili ne. Jedan dio djece ima problem s pažnjom i koncentracijom, koji će trebati u školi, a drugi dio djece provodi puno vremena na ekranima. Dakle, to treba smanjivati - kazala je Žana Pavlović i objasnila kako djeci ne treba uskratiti tehnologiju, već je ograničiti.

- Uvijek kažem roditeljima da ne trebamo voditi računa samo o vremenu provedenom na internetu, već i o samom sadržaju što dijete konzumira i kako se ponaša na internetu. Ponašanje u online svijetu je važno za nas odrasle pa tako i za djecu - poručuje Pavlović, koja kaže i kako to nije nimalo lagan zadatak.

- Smatram da se i roditelji trebaju educirati, jer mnogi od njih nisu svjesni koje se sve zamke mogu naći na internetu i što se sve može dogoditi. A potom treba educirati i djecu o tome. Zgodne su 'family link' (aplikacije za kontrolu na internetu), odnosno uparivanje uređaja pa možemo vidjeti što je dijete konzumiralo i koliko dugo.  Najnoviji trend je i šminkanje djevojčica pred školu, a popularni su tutoriali koji se objavljuju na društvenim mrežama i takozvani 'get ready with me'. Često puta u videozapisima se zajedno pronađu majke i kćeri - kaže ona.

Sam make-up nije problematika, no ono što ukazuje na spuštanje granica su 'profesionalna šminkanja' i objavljivanje istih.

- Meni se čini da se ta granica sređivanja spušta sve niže. Često djevojčice koriste skupe proizvode, koji nisu prilagođeni za dječju kožu. Rekla bih kako su te djevojčice, najčešće nesigurne i da im takvi proizvodi daju samopouzdanje. To je opet nešto na čemu roditelji itekako trebaju poraditi i porazgovarati s njima zašto to nije dobro i kada će doći vrijeme za korištenje tih proizvoda - zaključila je dječja psihologica.

Zanimalo nas je kako se prilagoditi novim generacijama.

- Često čujem od mladih da im je škola dosadna i da je ne vole. To kažu često i u sve ranijoj dobi. To je opet nama jedna poruka da se trebamo prilagoditi i ići u korak s njima jer su oni tehnološki i tehnički puno napredniji od nas. Jedno malo dijete, predškolske dobi, zna ući u pretraživač podataka i samostalno pronaći ono što mu treba. Tehnologija je svugdje oko nas i ne možemo pobjeći, ali da ne bi ona nas kontrolirala, bilo bi dobro da mi kontroliramo nju prije no što dođe do velikih problema - kazala je Pavlović i dodala:

- Puno učenika krenulo je u prvi razred. Ono na što su roditelji jako usmjereni je čitanje i pisanje, a time se znaju pohvaliti. No to je nešto što bi djeca trebala naučiti u školi i oko toga se ne bi trebali puno brinuti. Ono što bih ja preporučila roditeljima je samostalnost djeteta. Jako je važno da sami znaju ispuhati nosić, da se znaju obući, znaju prijeći cestu i tako dalje. Sve ovo ostalo će naučiti u školi.

Što je još prokomentirala dječja psihologica, Žana Pavlović, pogledajte u videozapisu.

@dalmatinskiportal ALARMANTNI TRENDOVI MEĐU ŠKOLARCIMA ‘Zumiraju’ udžbenike, šminkaju se pred nastavu... Ako ste roditelj školarca, vrijedi poslušati savjete dječje psihologice, Žane Pavlović #psihologija #djeca #skola #dalmacija #drustvenemreze original sound - Dalmatinski portal
Vaša reakcija na temu