Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Mircea Iancu from Pixabay ALIMENTACIJSKI FOND Djeca će od države dobivati dvostruko više nego do sada

ALIMENTACIJSKI FOND Djeca će od države dobivati dvostruko više nego do sada

U blokadi je 10 tisuća roditelja koji nakon razvoda ne plaćaju naknadu za uzdržavanje svojoj djeci

Na temelju Zakona o privremenom uzdržavanju osniva se alimentacijski fond.

U Hrvatskoj je trenutačno 1.470 djece korisnika prava na privremeno uzdržavanje, što znači roditelj ne plaća uzdržavanje ili ga ne plaća u cijelosti.
 
'Država će kroz alimentacijski fond plaćati iznos od stopostotnog zakonskog minimuma, što će biti 200 eura, umjesto dosadašnjih 100 eura', rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

To znači da se mjesečna naknada udvostručuje. 

Do sada se takva potpora mogla isplaćivati najduže tri godine i do 18. godine života. Sada će biti omogućena do 18. godine života bez vremenskog limita. Za punoljetno dijete koje se školuje najduže do 26. godine. Ukoliko punoljetnici zbog teške i trajne bolesti ili invaliditeta nisu sposobni za rad, imaju pravo na privremeno uzdržavanje sve dok ta nesposobnost traje.

O kolikom je problemu riječ najbolje govori podatak Fine kojeg je na posljednjoj sjednici Vlade iznio ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić

Naime, trenutačno je u blokadi više od 10.000 građana, najčešće očeva, koji svojoj djeci ne plaćaju alimentaciju.

Vaša reakcija na temu