Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
BITKA ZA SOLIN Dalibor Ninčević, Josip Kerum, Davor Mikas, Tihomir Bečko i Vedran Duvnjak imaju riječ

BITKA ZA SOLIN Dalibor Ninčević, Josip Kerum, Davor Mikas, Tihomir Bečko i Vedran Duvnjak imaju riječ

Pitali smo kandidate za gradonačelnike što treba mijenjati u gradu

Na lokalnim izborima u nedjelju Solinjani će moći birati između dosadašnjeg gradonačelnika HDZ-ovog Dalibora Ninčevića, Davora Mikasa iz stranke za Bolji Solin, Vedrana Duvnjaka iz Nezavisne liste mladih, HGS-ovog Josipa Keruma i Tihomira Bečka iz Domovinskog pokreta. Dalibor Ninčević zadovoljan je mandatom koji je iza njega. Kaže da je ponosan na učinjeno i vjeruje da će mu građani u nedjelju dati povjerenje da nastavi tamo gdje je stao.

- Cilj nam je omogućiti što kvalitetniji život našim sugrađanima. Prvenstveno mislim na povećavanje kapaciteta za smještaj djece u vrtićima, ulaganje u komunalnu infrastrukturu, održavanje cesta, ulica… Intenzivno se radi na tome da se stvori prostor za uključivanje građana u kreiranje jednog dijela proračuna grada. Građani Solina će imati mogućnost odlučivanja o tome na koje projekte od značaja za lokalnu zajednicu će se utrošiti sredstva iz proračuna grada, i to ćemo pokušati realizirati projektom participativnog budžetiranja. Svaka dobra ideja ima svoj put i vrijeme realizacije. Uz sve nabrojeno, za uspjeh nam je potrebna i strpljivost - kaže Ninčević.

Dodaje kako je većina planiranih projekata realizirana ili je u tijeku realizacije, da je proračun grada iznimno razvojan i iz godine u godinu je u porastu i da su Grad koji osluškuje potrebe svojih građana. Ističe kako su više od trećine proračuna izdvojili za unaprjeđenje kvalitete života djece i mladih kroz izgradnju vrtića, igrališta, osnovne škole, stipendije, kako je završena Osnovna škola kralja Zvonimira s dvoranom i igralištem, novi vrtić i škola Priko vode.

- U izgradnji je i vrtićki centar s igralištem u Rupotinama gdje će biti smještena i ambulanta. Svjesni važnosti poticanja razvoja poduzetništva u našem gradu, svakom godinom osiguravamo sve više sredstava u proračunu za tu namjenu, a ove godine dali smo potpore za 137 gospodarskih subjekata. Unatoč krizi, u protekloj godini vodilo se itekako računa o isplati pronatalitetnih mjera, božićnice i uskrsnice umirovljenicima i socijalno ugroženim građanima, a i donirali smo najpotrebitije. Ulagalo se u gospodarenje otpadom. Ne zaboravimo da je Solin među prvim gradovima u regiji koji je otvorio reciklažno dvorište. Iako je na početku bilo otpora i nerazumijevanja, uložili smo puno truda i vremena kako bismo potaknuli ekološku svijest i educirali naše sugrađane o razvrstavanju otpada čiju su važnost u konačnici prepoznali i uvidjeli da reciklažno dvorište nije opasno i da ne utječe na aktivnosti svakodnevnog života - nabraja Ninčević.

Kako bi se zadovoljile rastuće potrebe stanovnika, Grad Solin je, kaže, intenzivno radio i na poboljšanju i ulaganju u prometne infrastrukturne projekte kroz rekonstrukciju gradskih prometnica (dio Matoševe, nogostup u Ulici Ante Starčevića, Ulica Petra Krešimira, rotor u Marka Marulića, mravinačka rampa i širina su u pripremi itd.), a neke od ovih investicija rade u suradnji s Hrvatskim cestama i Županijskom upravom za ceste Split.

- Kako bi se povećala sigurnost djece i njihovo kretanje do škole, posebna pažnja je usmjerena na osiguranje sigurnog prilaza u škole. Dokumentacija je pripremljena, a za neke su ishođene i dozvole. Solin ima dugogodišnju kulturnu tradiciju. Intencija grada je pozicionirati se kao turistička i prirodna destinacija. U prilog tome idu projekti na kojima se intenzivno radi: Gradina, izletište Jadro, Kulturni centar s pripadajućim trgom, lokaliteti Rižinice i Šuplja crkva. Svjesni smo činjenice da bez veće uključenosti Grada Solina nema razvoja ni Salone na održiv način. Sukladno s tim, pokrenuta je izrada novog Plana upravljanja arheološkim područjem Salona što će pridonijeti da grad ima veću ovlast nad upravljanjem tim arheološkim područjem - rekao je Ninčević.

Spomenuo je i gradnju Glorijeta koja je počela, a koja bio trebala biti završena krajem godine.

- To je samo jedan u nizu projekata sufinanciranih iz EU fondova, a u ovom mandatu ih je ugovoreno u vrijednosti preko 80 milijuna kuna i to različitih namjena. U sklopu spomenutih projekata, priliku za zaposlenje su dobile 74 osobe. Ima projekata koje treba realizirati do kraja. Pri tome mislim na dogradnju škole u Sv. Kaju i izgradnju vrtića uz školu, pripreme za početak realizacije projekta izgradnje srednje škole, nastavak radova na izgradnji nove ispraćajne dvorane (mrtvačnice), nastavak ulaganja u obnovu ulica, u sportsku infrastrukturu, dječja igrališta. Projekt 'Stanovi POS-a' je od krucijalne važnosti za naš grad i to je jedna od aktivnosti koje želimo realizirati u sljedećem mandatu. Žao nam je što to do sada nije napravljeno iako je Grad poduzeo sve mjere i odradio sve što je bilo u njegovoj ingerenciji. Sredstva, koja su osigurana putem Agencije su znatno manja od nakon 3 provedene javne nabave podnesenih ponuda. Uložit ćemo maksimalne napore i pronaći novi model kako bismo mladima omogućili i olakšali rješavanje stambenog pitanja - navodi Ninčević koji vjeruje kako će njihovi napori u konačnici biti prepoznati.

Vedran Duvnjak kaže kako ne može biti bezobrazan i negativno govoriti o Ninčevićevom radu, ali da je siguran da je mogao napraviti puno više.

- Zadovoljan sam što je u mandatu Dalibora Ninčevića ipak izgrađen vrtićki centar Priko Vode, počeo se graditi i centar Rupotina i tekući troškovi su rješavani relativno dobro, nije previše zaduživao grad i iza njega neće ostati nekakvi nerješivi dugovi. Izgleda mi kao da se istrošio kao političar. Ipak je na vlasti već 16 godina, od čega 11 kao zamjenik, a 5 kao gradonačelnik. Došlo je do zasićenja i nema energije koja pokreće, a koja je potrebna ovom gradu. Godinama u gradu mladih nije napravljen ni jedan POS-ov stan, gradonačelnik nije stao na stranu sugrađana iz Vranjica sve do pred izbore, ostavio je iza sebe puno nerealiziranih, a obećanih projekata. Čini mi se kao da je 'izgubio konce' u organizaciji rada gradske uprave i da se sve to može i mora puno bolje! Suradnja sa Županijom mora biti kvalitetnija, pogotovo ako se uzme u obzir da su Ninčević i Boban 11 godina usko surađivali. Kao o čovjeku stvarno ne mogu ništa loše reći, ali vrijeme je za promjene - smatra Duvnjak.

Da se moglo puno bolje smatra i Josip Kerum.

- Potrebno je prilagoditi prioritete investicija u gradu Solinu. Prioritetnije je provesti kanalizaciju u svako kućanstvo grada Solina ma gdje bilo, nego graditi skate park na Širini. Infrastruktura za kućanstva poput struje, vode i kanalizacije je prioritet. Uzmimo za primjer gornja Rupotina je neiskorišteni potencijal. Između dvije ceste, kliške i stare kliške ceste, ne postoji niti jedna lokalna cesta da bi zemljišta mogla biti građevna. Ulaganjem u cestu sa svom infrastrukturom dobivamo 1000 građevnih parcela i isto toliko ljudi će početi graditi svoje obiteljske kuće i plaćati komunalije. Na 1 uloženu kunu u infrastrukturu dobivamo 5 kn. Povećavamo broj mladih obitelji koji će tu plaćati komunalnun naknadu. Naveo sam banalne primjere gdje se moglo napraviti, a nije se napravilo. Očito u Solinu nedostaje energije nas mladih. Mojim ljudima nije problem raditi po 12 sati dnevno da bi se projekt završio - kaže Kerum.

Tihomir Bečko kaže da je prošli gradonačelnički mandat obilježilo nesnalaženje gradonačelnika na funkciji na kojoj se nalazi i izrazito nepovjerenje prema suradnicima iz čega je proizašlo loše vođenje grada. 

- Moji protukandidati su osobe s različitim političkim uvjerenjima i razmišljanjima, svaki sa svojim vrlinama i manama, s određenim političkim iskustvom ili bez njega, nemam nikakve potrebe razmišljati o njima i kritizirati ih, mislim da sam trenutačno najbolji kandidat i da to naši građani prepoznaju - rekao je Bečko.

Davor Mikas, pak, smatra kako je Ninčevićev mandat obilježen mnogim neuspjesima i aferama. Kaže kako je njegov neuspjeh vidljiv kada se analizira njegov program iz luksuzno opremljene predizborne HDZ-ove brošure iz 2017.

- U mnogim mjesnim odborima nije ostvario skoro pa ništa od onoga što je obećao (npr. M.O. Sveti Kajo). Dalibor Ninčević je prvi gradonačelnik u znanoj povijesti Solina protiv koga su građani organizirali prosvjede. Bilo ih je nekoliko, a jedan od prosvjeda održan je i u samom centru Solina. Uz to, u njegovu mandatu nastale su i dvije Građanske inicijative, jedna u Srednjoj Strani, a druga u Vranjicu. U Srednjoj Strani, prevario je građane za lokaciju reciklažnog dvorišta. U svim službenim dokumentima upisana je lokacija Sveti Kajo, kava, da bi se na kraju reciklažno dvorište napravilo na nesaniranom odlagalištu divljeg otpada u kavi u Srednjoj Strani. Unatoč brojnim prosvjedima i peticiji 500 građana da se odustane od te lokacije, samovoljno je nastavio s izgradnjom ne obazirući se na opravdane primjedbe lokalnog stanovništva - kritičan je Mikas.

Dodaje kako je Ninčevićeva pasivnost uočljiva na problemima Vranjica koji već duže vrijeme trpi ogromne posljedice nemara za taj prostor, uključujući brojne ekološke incidente.

- Gradonačelnik u cilju zaštite građana nije poduzimao gotovo ništa, npr. nije poznato da je podnio ijednu kaznenu prijavu protiv zagađivača koji su opetovano izazivali ekološke incidente. Nadalje, izgradnjom nadvožnjaka u Ulici A.G.Matoša (na tzv. Mravinačkoj cesti), istočni dio Grada ostao je izoliran bez direktnog pristupa prometnici Split-Kaštela. Za vrijeme izrade projektne dokumentacije tog objekta Gradska vlast je napravila veliki propust i nije tražila od Hrvatskih cesta da predvide cestovni priključak za gradsko naselje Priko vode, Mravince i Kučine. Pod njegovim mandatom donijet je i Pravilnik o jednostavnoj nabavi koji je omogućio pojedinim gradskim vijećnicima iz vladajuće koalicije i nekim istaknutim članovima HDZ-a da redovito dobivaju unosne poslove od strane Grada koji vrijede stotine tisuća kuna. Pored toga, potpuno je zakazao u rješavanju problema poticane stanogradnje za mlade i višečlane obitelji (POS-ovi stanovi), smislenom i učinkovitom poticanju razvoja gospodarstva, razvoju turizma, saniranju divljih odlagališta itd. Teško se sjetiti i jednog dobrog poteza sadašnjeg gradonačelnika, osim možda asfaltiranja pojedinih gradskih prometnica u predizborno vrijeme - kaže Mikas.

Po njemu je glavni problem Solina nekontrolirano i umjetno povećavanje broja stanovnika novom gradnjom bez ikakve smislene strategije razvoja grada iz čega su proizišle posljedice koje će se morati uklanjati godinama.

- Na nekim gradskim područjima učinjena je nepopravljiva šteta. Drugim riječima, solinske gradske vlasti proizvele su urbanistički kaos i u značajnoj mjeri osakatile sve elemente normalnog građanskog života. Pojedina gradska naselja su se pretvorila u velike spavaonice bez najosnovnijih popratnih sadržaja poput pošte, tržnice, restorana, banke, pedijatrijske ambulante parkova, šetnica… Veliki problem predstavlja i nedovoljni kapaciteti infrastrukture (ceste, parkirališta, vodovodna i kanalizacijska mreža). Cestovna infrastruktura na glavnim prometnim pravcima ostala je na istoj razini kao i u vremenima kada je Solin imao 3-4 puta manje stanovnika - kaže Mikas.

Tihomir Bečko smatra da su najveći problem Solina nenormalne katastarske granice susjedne općine Klis, koje zadiru u sami centar grada.

- Dok ne riješimo tu neprirodnu situaciju, ne možemo ozbiljnije promišljati razvoj našeg grada. Rješavanjem tog spora dobivamo mogućnost uređenja prostora oko igrališta, Šuplje crkve, Gašpine mlinice, što nam otvara razne mogućnosti razvoja grada kako gospodarske, kulturne tako i turističke. Naveo bih još potrebu drugačijeg upravljanja Salonom, ovaj način nije dobar zato što naš grad ne ubire nikakvu korist od jednog tako važnog lokaliteta. Tu moramo napraviti suradnju sa Županijom i nekoliko ministarstava: financija EU fondova i turizma - kaže Bečko.

Duvnjak, pak, smatra kako su najveći problemi Solina netransparentnost, neprepoznatljivost Solina kao kolijevke antičke i starohrvatske povijesti, loša iskorištenost EU fondova te loše urbanističko i infrastrukturno planiranje. Smatra kako bi se uvođenjem transparentnosti u poslovanje gradske uprave stvari znatno izmijenile.

- Transparentnost rada, moguće je, među ostalim, uspostaviti javnom, online objavom akata, odluka, rješenja i brojnih drugih dokumenata te interakcijom s građanima posredstvom kanala dvosmjerne komunikacije. Transparentnost je temelj svakog zdravog poslovanja. Ne kaže se uzalud: čist račun, duga ljubav. Nadalje, Solin se mora brendirati kao Dolina hrvatskih kraljeva! Kao grad imamo veliki povijesni značaj. U Solinu su se krunili posljednji hrvatski kraljevi, stoga smatram da brendiranjem onoga što imamo možemo biti prepoznati u cijeloj Hrvatskoj i šire. Što se tiče povlačenja sredstava iz europskih fondova, kao gradonačelnik, okupio bih najbolji tim koji bi se bavio tim segmentom. Zašto bi se zadovoljavali sitnim iznosima u odnosu na mogućnosti koje iz fondova proizlaze? To se mora promijeniti! Grad Solin ostao je bez odvojka za istočni dio grada (Mravince, Kučine, Priko Vode) potpisujući suglasnost za to rješenje. To je samo jedan primjer lošeg infrastrukturnog upravljanja. Naselje u srednjoj strani (Ninčevići) izgleda kao brazilske favele. Iako su nam drage, ne možemo dopustiti da nam se u urbanističkim planovima događaju takve stvari i u ostalim naseljima - poručuje Duvnjak.

Josip Kerum izdvaja tri goruća problema Solina.

- Prvi problem je što grad Solin nema niti jednu srednju školu. Aktualna vlast u Solinu u posljednjih 30 godina iako su na vlasti i u gradu Solinu i u županiji SD nisu napravili ništa po tome da barem pokrenu projekt srednje škole. Trenutno smo najmlađi grad u Hrvatskoj. Zamislite kad svi ti učenici osnovnih škola krenu u srednje škole. To će biti kolone autobusa svako jutro da ih se preveze iz Solina do Splita. Moramo se okrenuti mladima i prilagoditi grad Solin našim potrebama. Ja ne želim, da ako Bog da, danas sutra moje dijete mora ići u Split da bi išlo u srednju školu. Želim da djeca 2 sata dnevno provedu u igri i učenju umjesto u vožnji autobusom. Plan je da se u Solinu otvore 2 srednje škole. Gimnazija i srednja strukovna škola sa smjerom IT tehničara. Dvije škole su za početak dovoljne, s tim da u prostornom planu treba ostaviti mjesto za cijeli srednjoškolski centar - kaže Kerum i dodaje kako je drugi projekt 100 POS-ovih stanova za mlade obitelji s cijenom od 1200 eura po metru kvadratnom.

- Solin ima dovoljno zemljišta koje može ustupiti da se izradi 5 zgrada po 20 stanova. POS-ovi stanovi ne moraju biti u centru grada. U koliko ne postoji dovoljno veliko zemljište za izgradnju 5 zgrada na jednom mjestu trebamo ih disperzirati na Mravince, Kučine, Sv. Kajo i Rupotine. Sve je to grad Solin i mnogo mladih bi rado kupilo stan na tim lokacijama. Kvaliteta života u Solinu se treba podignuti a cijene prilagoditi trenutnim mogućnostima mladih obitelji - pojašnjava Kerum.

Treći projekt koji ističe je osnivanje razvojne agencije grada Solina uz poduzetnički inkubator.

- Razvojna agencija će biti na raspolaganju svim poduzetnicima grada Solina za pomoć pri realizaciji projekata, te kao savjetodavno tijelo i onim osobama koje tek žele pokrenuti svoj business. Poduzetnički inkubator će pružati početnu financijsku sigurnost u smislu da prvu godinu poduzetnici s dobrim planom i programom imaju besplatne office box-ove od 12,16 ili 24 m2. Gdje će im biti najam 1 kn mjesečno, a sve komunalije uključene u cijenu od 1 kune. Godinu dana će biti u zaštićenim uvjetima rada - otkriva Kerum.

Svoje protukandidate je pozvao da zajedno pokrenu projekte koji su važni za mlade u Solinu.

- Uz sve dužno poštovanje prema svima, mislim da je vrijeme da naša mlada lista HGS-a preuzme značajnu ulogu u upravljanju gradom Solinom. I zato sve građanke i građane grada Solina pozivam da na ovim izborima zaokruže broj 8. za gradsko vijeće HGS-a i broj 4. za gradonačelnika grada Solina - kaže Kerum.

Davor Mikas kaže da o svakome od njih najbolje govore njihovi dosadašnji rezultati.

- Za obnašanje dužnosti gradonačelnika potrebno je imati višestruka znanja, iskustvo rukovođenja, osjetljivost za potrebe drugih, sposobnost za timski rad itd. Ukoliko budem izabran za gradonačelnika Solina odgovorno tvrdim da ću u potpunosti opravdati ukazano povjerenje - smatra Mikas.

Ninčević kaže kako se posljednjih dana dosta energije ulaže u umanjivanje onoga što je napravljeno u Solinu.

- Toliko je krivih informacija plasirano s ciljem da se stvori kriva percepcija o onome što se radi. Nećemo dozvoliti da se zaboravi sve ono što smo posljednjih godina mukotrpno gradili. To ćemo pripisati predizbornoj kampanji i to je očito jedino što mogu ponuditi u svom političkom programu. Više bih volio da su tu energiju usmjerili na projekte i razmišljanje kako poboljšati kvalitetu života građanima. Mi smo fokusirani na rad, na konkretne projekte i Programe, nove investicije. To je naš neprocjenjiv kapital i jedina formula za daljnji napredak - kaže Ninčević, a Vedran Duvnjak dodaje kako 'pored toliko kukavica u našem društvu, reći nešto ružno o ljudima koji svojim imenom i prezimenom predstavljaju nekakvu grupu ljudi pristajući na medijsko blaćenje jer idu protiv sistema, od njega ne bi bilo viteški'.

- Pobornik sam demokracije i iskreno čestitam svakome tko skupi hrabrosti za kandidaturu! Nadam se što većoj izlaznosti jer građani Solina napokon imaju razloga izaći na izbore! Stoga ih ovom prilikom pozivam da izađu na izbore. Neka pobijedi bilo tko, samo neka bude izabran voljom što većeg broja građana! - zaključuje Duvnjak.

Vaša reakcija na temu