Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DI JE ZAPELO? Otkočen 'pumptrack' na Mertojaku
Di je zapelo? Piše: Damir Petranović

DI JE ZAPELO? Otkočen 'pumptrack' na Mertojaku

…i to čak pet dana prije postavljenog roka

Dočekali smo da u jednom splitskom projektu - koliko god mali bio i koliko god dosad već kasnio - barem jedan korak bude napravljen i prije roka.

Za punih pet dana, no iznenađenju ne treba gledati u zube.

U Banovinu je upravo jučer i službeno isporučen glavni projekt budućeg 'pumptrack' poligona na Mertojaku, što se trebalo dogoditi 12. prosinca, a veselu vijest objavio je dogradonačelnik Bojan Ivošević.

Radi se o investiciji vrijednoj oko 200 tisuća eura, o kojoj smo u serijalu 'Di je zapelo?' pisali u nekoliko navrata: prvi put u rujnu kada je izgledalo da za nju više ne postoje nikakve prepreke, a onda opet prije nešto više od tri tjedna, kada smo detektirali popriličan razdor između urbanista u Banovini i arhitekta kojega su angažirali, Dinka Uglešića.

Upravo zbog toga je spomenutih 200 tisuća eura prebačeno iz ovogodišnjeg u idući gradski proračun, pa je sve navodilo na zaključak da ćemo ponovno dobiti jednu od onih stavki koje se u najvažnijem gradskom dokumentu iz godine u godinu prebacuju sve do vječnosti.

No eto, problemi su po svemu sudeći riješeni.

'Sada još samo slijedi pregled troškovnika i ukoliko je on u redu, oko 15. prosinca raspisuje se natječaj za izvođača radova. Ukoliko nešto treba popraviti, natječaj očekujemo oko Božića', rekli su za Dalmatinski portal u Banovini.

Dobili smo na uvid nekoliko novih simulacija budućeg 'pumptracka' na Mertojaku, koji barem na slikama koje donosimo uz ovaj tekst izgleda dosta simpatično.

Kako smo već pisali, radi se o asfaltnom poligonu koji je zapravo sportsko igralište za bicikle, romobile, skateboardove, koturaljke i slično, za djecu od dvije godine starosti pa sve do onih koji se mladima još uvijek naivno osjećaju. Mlađe generacije uče se voziti i vježbaju na svježem zraku, a stariji treniraju.

To uključuje i profesionalne sportaše - Hrvatska, primjerice, ima svjetskog prvaka u BMX-u Marina Ranteša koji je bio primoran trenirati u SAD-u zbog neadekvatnih uvjeta i svojoj zemlji. Splitski poligon bit će prvi u Dalmaciji i tek peti u Hrvatskoj, a uredit će se u zapuštenoj rekreacijskoj zoni na istočnom dijelu Ostravske ulice na Mertojaku.

Inicijativa za njegovu izgradnju potekla je još u siječnju 2021. godine od tadašnjeg agilnog predsjednik kotara Mertojak Josipa Perića i biciklističkog aktivista iz istog kvarta Nenada Prizmića, potom je razrađena ideja i izrađena prezentacija, a na koncu su podršku dali Društvo arhitekata Splita, sportske udruge za biciklizam (Coast riders i Krš), Skate kluba Kolo i Biciklistički savez. 

'Pumptrack' je čak i javno predstavljen građanima s Mertojaka, valjda se neki toga još sjećaju.

Osim raspisivanja natječaja za izvođača radova, u ovom projektu paralelno će se raditi na izdavanju građevinske dozvole i oko toga valjda ne bi trebalo biti većih problema - no valja biti oprezan jer, kako smo nedavno otkrili, u nekim slučajevima Grad Split mjesecima ne uspijeva izdati dozvolu samome sebi. Drugim riječima, bilo je i većih problema koje nismo riješili.

No dobro, valja biti optimističan.

Cijena samih radova zasad je postavljena na oko 200 tisuća eura, no i njen stvarni iznos tek će se doznati ispitivanjem stanja na tržištu, odnosno putem natječaja. 

Kako projekt zbilja nije odviše složen, za očekivati je da bude dovršen negdje do ljeta.

DATUMI KOJE ĆEMO PRATITI:
- 25. prosinca ove godine, rok do kojega će se raspisati natječaj za izvođača radova
- 1. ožujka 2024. godine, do kada bi izvođač trebao biti poznat, a građevinska dozvola izdana


***

Programski sadržaj je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Vaša reakcija na temu