Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DR. KARIN: Cjepiva je malo. Dijelimo onako kako dobivamo

DR. KARIN: Cjepiva je malo. Dijelimo onako kako dobivamo

'Nekad mi se čini da idemo korak naprijed, dva nazad'

Na aplikaciju, odnosno web stranicu za cijepljenje protiv koronavirusa prijavilo se više od 30.000 ljudi. No, već je poznato kako cjepiva jednostavno nema za svih koji ga žele.

U središnjem Dnevniku HRT-a, stanje u Splitsko-dalmatinsnkoj, najvećoj hrvatskoj županiji komentirala je ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Željka Karin. Podsjetimo, u splitskoj Spaladium areni danas je počelo masovno cijepljenje, a ovoga tjedna se očekuje oko šest tisuća novih doza cjepiva.

- Stižu nam AstraZeneca, Moderna i Pfizer. Dijelimo onako kako dobivamo. Krajem prošlog tjedna došla je AstraZeneca i nju sad trošimo danas i sutra. Onda ćemo trošiti Pfizer, a očekujemo još i Modernu i AstraZenecu ovaj tjedan. Cjepiva je malo. Nema ga u cijeloj Hrvatskoj, rekla je Karin.

Upitana je o novim sojevima i što se zna o njima.

- Znamo da se vrlo brzo šire i da su jako zarazni. Bilo je za očekivati da će se pojaviti kod nas novi sojevi, virus mutira i to je očekivano. Nadamo se da ćemo s mjerama smanjiti širenje, bitno je da se ljudi cijepe. Sada i samoizolacija traje 14 dana da bi se spriječilo širenje, kazala je.

Neke europske države pooštravaju mjere, dok Hrvatska popušta. Karin smatra da je Stožer dobro procijenio situaciju prije popuštanja mjera.

A jesmo li se opustili?

- Jesmo. Nekad mi se čini da idemo korak naprijed, dva nazad. Nadam se da smo naučili i da ćemo se pridržavati mjera, zaključila je.

Vaša reakcija na temu