Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HGSS Makarska DRAMATIČNA POTRAGA NA BIOKOVU Mladi par zalutao, HGSS ih tražio satima

DRAMATIČNA POTRAGA NA BIOKOVU Mladi par zalutao, HGSS ih tražio satima

'Ovaj događaj je podsjetnik na nepredvidivost prirode i važnost pripreme prije odlaska u planine'

Želeći se skriti od pogleda, mladi par čeških državljana u utorak navečer odlučio je 'prošetati' Biokovom. Kada su se izgubili te im se avantura započela pretvarati u noćnu moru, oko 21.40 sati pozvali su pomoć. Pripadnici makarske postaje HGSS-a krenuli su u potragu.

Noć, niske temperature ispod 15 stupnjeva, vjetar i težak teren samo su dodatno pogoršali situaciju za ovo dvoje 21-godišnjaka. HGSS-ovci su visinsku razliku od 800 metara prošli za manje od dva sata te je prvi tim stigao do unesrećenih u 00.20 sati.

'Akcija spašavanja bila je sve samo ne jednostavna. Teren je bio izrazito težak za kretanje, a staze gotovo nevidljive u mraku. Tri sata dramatičnog spuštanja bila su puna napetosti i izazova a dolazak do ceste bio je trenutak olakšanja, ali i ponosa za sve uključene. Srećom, osim iscrpljenosti i manjih ozljeda, mladi zaljubljeni par bio je u dobrom stanju.

Ovaj događaj je podsjetnik na nepredvidivost prirode i važnost pripreme prije odlaska u planine. Apeliramo na sve planinare i posjetitelje naših planina da budu oprezni i odgovorni. Prije nego što se uputite na stazu, provjerite vremenske uvjete, ponesite odgovarajuću opremu i informirajte se o stazi kojom planirate ići. Vaša sigurnost je na prvom mjestu', poručuju iz HGSS-a.

Makarski HGSS-ovci posebno zahvaljuju Tomasu Stolinu, voditelju konzularnog ureda Češke u Hrvatskoj, na potpori koju im je pružio u posljednjim spasilačkim akcijama kao i uvažavanju i vrednovanju spasilačkog rada.

Vaša reakcija na temu