Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Drugi simpozij platforme Novi naručitelji HR u Sinju i Splitu

Drugi simpozij platforme Novi naručitelji HR u Sinju i Splitu

Od 10. do 12. listopada

U Sinju i Splitu će se od 10. do 12. listopada održati Drugi simpozij platforme Novi Naručitelji HR, a program obuhvaća javna događanja na koje je ulaz slobodan i koji je otvoren svim zainteresiranim građanima/kama, predstavnicima organizacija civilnog društva i institucija.

Nacionalna suradnička platforma Novi naručitelji, osnovana 2022., započela je s radom u siječnju 2023. godine, a okuplja 24 umjetničke organizacije, udruge i ustanove iz različitih dijelova Hrvatske. Zajedničko svim sudionicima jest aktivno pokretanje umjetnosti u javnom prostoru unutar svojih zajednica te okrenutost ka uključivanju lokalnog stanovništva unutar svojih programa.

Sam naziv platforme inspiriran je modelom Novih naručitelja osmišljenim od strane umjetnika François Hersa u Francuskoj 1990. godine. Riječ je o produkcijama umjetničkih radova u javnom prostoru u kojem građani/ke naručuju umjetnički rad za koji smatraju da je važan i od javnog interesa.

U Francuskoj se model Novi naručitelji uspješno primjenjuje 30 godina, a popularizirao se i drugim zemljama, osobito zapadnim zemljama Europske unije. U Hrvatskoj trenutno postoje četiri aktivna projekta u razvoju, te jedan uspješno realiziran: Lubenica, mural Ene Jurov u Sisku.

Više o platformi Novi naručitelji HR: novi-narucitelji.hr

Novi naručitelji mogu biti sve osobe bez obzira na njihov socijalni, ekonomski, obrazovni status. Pojedinac ili skupina građana/ki kao grupa naručitelja obrati se ‘medijatoru’ s kojim u pisanom obliku formuliraju svoju narudžbu, a on im potom predlaže umjetnika za kojeg smatra da njihovoj narudžbi može najbolje odgovoriti. Kroz razgovore naručitelja i umjetnika profilira se umjetničko rješenje oko kojeg će se svi složiti i za koje se potom traže sredstva za realizaciju.

Cilj je simpozija s jedne strane stručna razmjena među članicama platforme, prezentacija projekata koje provode prema modelu Novih naručitelja u svojim sredinama, a s druge strane animiranje šire javnosti, pobuđivanje interesa za model rada u kojem mogu biti naručitelji umjetničkog rada za javni prostor.

Program javnih događanja:

Četvrtak, 10. listopada /  Sinj, zgrada Palacina, Andrije Kačića Miošića 5

18.30 – plenarno predavanje Kristine Leko
19.30 – 20.30 – prezentacija članica platforme – iskustva i izazovi primjene modela NN (Filip Pjerobon: Lubenica, mural Ene Jurov  u Sisku, Vera Ćuže-Abramović: Požega za slijepe, Maša Štrbac: Uredimo zdenac)
20.30 – diskusija (moderira Dragana Modrić)

Petak, 11. listopada / Split, Gradski kotar Spinut, Matoševa 29

18.30 - plenarno predavanje Kristine Leko
19.30 – 20.30– prezentacija članica platforme – iskustva i izazovi primjene modela NN  (Filip Pjerobon: Lubenica, mural Ene Jurov u Sisku, Vera Ćuže-Abramović: Požega za slijepe, Maša Štrbac: Uredimo zdenac)
20.30 - diskusija (moderira Jasmina Šarić).

Vaša reakcija na temu