Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Europe Direct Split posjetio planinsku školu 'Stjepan Radić' u Tijarici

Europe Direct Split posjetio planinsku školu 'Stjepan Radić' u Tijarici

Druženje povodom Dana Europe

Povodom Dana Europe, Europe Direct Split posjetio je planinsku školu Stjepan Radić u Tijarici. Vozeći se Tijaricom, ponedjeljkom rano ujutro, nisu uspjeli naletjeti niti na jednog stanovnika. Sve kuće (kojih je jako mnogo) su zatvorene. Vlasnika nema, a nema ni djece. S druge strane su gradovi prenapučeni, a njihove škole i vrtići pretrpani. Pored granice Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Tijarici još uvijek diše Osnovna škola Stjepan Radić kojoj svake godine prijeti zatvaranje. Škola u kojoj je unatrag tridesetak godina bilo 600 učenika danas broji tek njih 11 u osam razreda. 

- Na ulazu nas je dočekalo šestero zaposlenika škole koji su nas tako toplo primili. To zaista možete osjetiti samo u ovakvim 'zaboravljenim' mjestima. Pričajući o Europskoj uniji o i projektima unije, zatekli smo se kada su učenici koji sudjeluju u mnogim natjecanjima iz različitih predmeta, odgovarajući na pitanja o Uniji, skrenuli nam pozornost na kvalitetu života kojeg oni žive, a koje Europska unija i zagovara: neograničenost kretanja, zdrava hrana, druženja u prirodi, posveta koju im učitelji pružaju. Naime, učitelji ove škole godinama sudjeluju u raznim nacionalnim, europskim i međunarodnim projektima, za koje su dobili mnoga priznanja pružaju učenicima toliku količinu kvalitetno i raznovrsnog obrazovanja što pokazuju podatci rezultata učenika s natjecanja, kao i nagrade za njihove projekte - navela je Katarina Banić iz Europe Direct Splita. 

- Kada sam upitala jednu učenicu koja pohađa planinsku školu, bi li mogla ići u školu u Split, dala mi je najbolji mogući odgovor: 'Moja sestra živi u Splitu i ona nema oko svoje kuće (pritom misleći na stan) vrt i mjesto gdje se mogu igrati, a mi imamo cijelu šumu' - ispričala je Katarina Banić.

Još je dodala:

- Nitko sretniji od mene nije, kada mogu otići u škole po Dalmatinskoj zagori, posebno na mjestima kao sto je Tijarica. Moja pokojna baka Kata pohađala je tu osnovnu školu. Tu žive zdrava djeca kojima je potpuno normalna stvar igrati se po livadama, jesti domaću hranu za koju se stanovnici gradova toliko trgaju. Ta djeca imaju sve; prirodu, zdravlje i mir, jednu savršenu harmoniju života kojoj bi trebali težiti svi roditelji! Stoga ne budite usmjereni samo na gradove, gradite svoje  zdravlje i zdravlje vaše djece u ruralnim sredinama! Vjerujte mi da su Trilj i triljska okolica; Tijarica, Grab, Ugljane… idealna mjesta za vaš život. I bogati su oni koji žive tu!

Na kraju se zahvalila zaposlenicima Osnovne škole Stjepan Radić, posebno učiteljici Dušanki Babić, te roditeljima koji su izabrali svoj život provesti na Tijarici.

Vaša reakcija na temu