Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović EUROPSKI IZBORI Kandidati liste HDZ-a tvrde da će se trendovi mijenjati i mladi se vratiti

EUROPSKI IZBORI Kandidati liste HDZ-a tvrde da će se trendovi mijenjati i mladi se vratiti

Sazvali su konferenciju za medije na temu 'Europska ribarstvena politika i regionalni razvoj'

Željana Zovko i Ante Mihanović, kandidatkinja i kandidat s liste HDZ-a na predstojećim europskim izborima održali su konferenciju za medije na temu 'Europska ribarstvena politika i regionalni razvoj'. No, prije nego su se dotakli teme, duži uvod su iskoristili za nabrajanje dosad uloženog i planiranog. 

- Hrvatska se zapravo gradi i obnavlja, mnogo se ulaže iz europskih fondova, nema grada, nema općine, nema županije gdje se nešto ne ulaže iz europskih fondova. U ovom desetljeću je osigurano 25 milijardi eura iz europskih fondova. Želja je da podignemo našu produktivnost i našu konkurentnost. U ovih jedanaest godina, koliko smo u Europskoj uniji, pokazali smo da zaista znamo iskoristiti europska sredstva i Hrvatska je u suficitu 14,6 milijardi eura. Dakle, toliko smo više iskoristili nego uplatili - na uvodu je rekao Ante Mihanović, inače ravnatelj Županijske ljekarne. Istaknuo je kako brojni infrastrukturni projekti ne bi bili mogući bez EU i fondova. 

- Mi to najbolje ovdje u Dalmaciji znamo i vidimo kroz Pelješki most, kroz mnoge infrastrukturne projekte, aglomeracije, društvenu infrastrukturu, prometnice i sve ostalo što se događa oko nas. Naravno, tu je i energetika i LNG terminal - dodao je Mihanović i najavio kako u idućem razdoblju planiraju uložiti dvije milijarde eura u obrazovanje. Njihov cilj je da sva djeca budu upisana u vrtiće do 2030. godine,  kao i da se školama nastava održava u jednoj smjeni. 

- Poseban naglasak ćemo staviti i na posebnosti unutar Hrvatske, dakle na naša brdsko-planinska i potpomognuta područja kroz ITU mehanizme, gdje ćemo uložiti preko 680 milijuna eura. Stavljamo naglasak na otoke, održivost, ekologiju i razvoj naših otoka, gdje planiramo uložiti 150 milijuna eura. I ono što je posebno meni zanimljivo, a to je industrijska tranzicija, posebice u ruralnim i manje razvijenim dijelovima Hrvatske, gdje želimo uložiti u nove tehnologije, u mlade ljude, u startupove, kako bi bili u korak s najrazvijenijim zemljama Europe i svijeta - najavio je Ante Mihanović. Ono što sve ovo rezultira, dodao je, da standard u Hrvatskoj raste. 

- Rastu nam plaće, rastu nam mirovine, raste nam BDP, raste nam kreditni rejting. Naš kreditni rejting je kao prije osam godina bio na razini smeća, kako su ga tada nazivali, danas je investicijski kreditni rejting. To je nas je dovelo da smo prije osam godina bili na nekih 61 posto razvoja Europske unije, a danas smo došli na 76 posto prosjeka razvoja EU - poručio je Mihanović koji smatra da će se u narednom razdoblju Hrvatska nastaviti razvijati brže od prosjeka Europske unije, a cilj je da dođemo do 80 posto razvijenosti, jer se tada trendovi mijenjaju. 

- Tada se zaustavlja u potpunosti iseljavanje i dolazi do suprotnih trendova - rekao je. Posebno je želio naglasiti kako je Hrvatska u prijedlogu transeuropske prometne mreže bila uvrštena u dva koridora - Mediteranski koridor i koridor Rajna Dunav. 

- Lobiranjem, razgovorima i prijedlozima, Hrvatska je uvrštena u još dva prometna koridora. Riječ je o koridorima Istočni Mediteran - Zapadni Balkan i Baltičko more-Jadransko more. Ovaj koridor Baltičko more-Jadransko more itekako važan za nas ovdje u Dalmaciji, jer to znači da ćemo imati sredstva koja su osigurana za obnovu željezničke pruge iz Splita do Zagreba. To itekako znači za ruralne dijelove kroz koje ta pruga prolazi, jer ćemo imati mogućnost bržeg i boljeg prijenosa informacija, roba i usluga te usvajanja tehnologija i usvajanja znanja s ostatkom svijeta i Europe kroz jedan od važnijih infrastrukturnih projekata - zaključio je Ante Mihanović. 

Što se tiče ribarske politike, koja je tema konferencije za medije sazvane od strane HDZ-ovih kandidata na europskim izborima, Željana Zovko je kazala da se ova Vlada u Europskom parlamentu zalaže za očuvanje održive ribarske politike koja će ići u korak sa zelenim politikama. 

- Nastojimo očuvati naše male ribare, očuvati sve ono za što čini Dalmaciju - Dalmacijom, što čini našu hranu zdravom, što čini naš način života toliko privlačnim da imamo ovoliki broj turista. Sve suprotno od toga će značiti da svugdje imate istu ponudu, istu ribu, isti način serviranje, isti način uživanja u gastronomiji i onda bi Dalmacija izgubila svoj značaj - smatra Zovko. Ono za što se borila u Europskom parlamentu je, kako kaže, ‘suprotstavljanju lijevim politikama i ideologijama uvoza ribe iz trećih zemalja’. 

- Doveli smo ovdje predsjednicu Komisije da dokažemo da kako Frans Timmermans, koji je gurao takve politike koje bi uništile naše ribare, ide na štetu Europske pučke stranke, ide na štetu HDZ a. Kao i da zastupnici, poput Freda Matića, koji su se zalagali za takve stvari, ustvari idu na štetu našeg gospodarstva. Održiva ribarska politika je ključna za održivi razvoj u samoj Dalmaciji i na otocima, te bez njega ovdje nema opstanka - poručila je europska parlamentarka. Dodala je kako moramo štititi našu poljoprivredu, ribarstvo, ali istovremeno moramo tražiti veze s trećim zemljama u kojima možemo vidjeti svoja tržišta za izvoz proizvoda, ali za izvoz znanja, načina obrade ribe i načina ulova.

Zbog svega toga, istaknula je kako puno ljudi dolazi u Europu kako bi tu ostvarilo svoj život. Smatra da će se tako i mladi vratiti u Hrvatsku, ali obogaćeni nekim novim znanjima.

- A mi im moramo pružiti prostora i sredstava da ta znanja stave u upotrebu i u korist hrvatskih građana i Republike Hrvatske - zaključila je Zovko.

Vaša reakcija na temu