Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
GRAD HVAR: Dva mjeseca interesne skupine dezinformiraju. Nije zaprimljena ni jedna inicijativa ugostitelja

GRAD HVAR: Dva mjeseca interesne skupine dezinformiraju. Nije zaprimljena ni jedna inicijativa ugostitelja

Do početka sljedeće sezone napravit će se nova stručna podloga buke

Nakon  'tihog prosvjeda' deset hvarskih ugostiteljskih objekata iz hvarske gradske uprave poručuju kako je javnost mjesecima izložena sustavnom dezinformiranju raznih interesnih skupina.

'Zbog percepcije u javnosti da se Grad oglušuje na zahtjeve ugostitelja, ističemo da u zadnja dva mjeseca od kada je Državni inspektorat RH u Hvaru pokrenuo pojačan nadzor nad poštivanjem Zakona o zaštiti od buke koji je na snazi od 2021. godine, Grad Hvar nije zaprimio niti jednu inicijativu ni zahtjev za sastanak od navedene skupine ugostitelja, niti Udruženja obrtnika otoka Hvara. Od potpisanih obratila se samo vlasnica Central Park Club Hvar odnosno Hotela Park, tražeći suglasnost za produženje radnog vremena i uporabu elektroakustičkih uređaja na otvorenom za održavanje vjenčanja', poručuju hvarski gradonačelnik Rikardo Novak i predsjednik Gradskog vijeća Jurica Miličić.

Naglašavaju kako ni jedan od potpisanih ugostitelja, niti Udruženje obrtnika nisu poslali primjedbu tijekom Javnog savjetovanja u postupku donošenja odluke koja je regulirala lokacije s povišenom razinom buke.

'Prema prilično neartikuliranim zahtjevima iz priopćenja, ugostitelji su nezadovoljni dozvoljenom razinom decibela propisanom Zakonom o zaštiti od buke, za što je nadležno Ministarstvo zdravstva. Prema zaprimljenom tumačenju Ministarstva, nadležnost jedinice lokalne samouprave u podizanju decibela je privremena i povremena.
Prema tome, prekoračenje dozvoljene razine buke kroz cijelu sezonu u kafićima u vremenu od 23 do 02 sata, što su neki gradovi propisali i što skupina ugostitelja traži, nije dozvoljeno', naglašavaju iz hvarske gradske uprave.

Nadalje ističu kako je glazba propisana minimalnim tehničkim uvjetima i kao obveza se odnosi samo na noćne barove, noćne klubove i disko klubove (čl. 13 Pravilnika). Ni jedan od potpisanih objekata to nije. U Pravilniku o najvišim dopuštenim razinama buke s obzirom na vrstu izvora buke, vrijeme i mjesto nastanka (NN 143/21), a odnosi se na buku iz elektroakustičkih uređaja, stoji:

'Članak 12.: Objekti u kojima se obavlja ugostiteljska djelatnost ili pružaju ugostiteljske usluge, a u kojima propisom kojim se uređuju minimalni uvjeti nije kao obveza predviđena glazba, može se u zatvorenom prostoru izvoditi samo glazba ugođaja najviše ekvivalentne razine 65 dB(A).

Članak 13.: Objekti koji rade noću, u kojima se obavlja ugostiteljska djelatnost ili pružaju ugostiteljske usluge, a u kojima je propisom kojim se uređuju minimalni uvjeti predviđena glazba, dopušteno je izvoditi glazbu do razine buke najviše do razine LA,eq = 90 dB(A), srednje vršne razine LA,01 = 100 dB(A)'.

Normalan rad ugostiteljskim objektima, odnosno bavljenje osnovnom djelatnošću Grad je omogućio korištenjem gradske javne površine te produženjem radnog vremena do 02 sata posebnom Odlukom gradonačelnika, što mu zakon, koji radno vrijeme ograničava do 24 sata, omogućuje, pojašnjavaju iz Hvara.

'Trenutni' zakon je donesen 2009., s nekoliko izmjena od kojih je zadnja bila 2021., a razina buke nije se bitnije mijenjala i ovdje se odnosi samo na elektroakustičke uređaje, a ne na, recimo, nastup klape. Promjenu je unio nadzor koji je Državni inspektorat sustavno počeo provoditi samo na području grada Hvara tek nakon incidenta između dvaju ugostitelja u špici ove sezone.

'Svjedoci smo da se Hvar zadnjih godina u javnosti percipira kao 'party destinacija', iako može i nudi široku lepezu kulturnih i zabavnih sadržaja za sve generacije i različite interese, ali to medijima uglavnom prolazi ispod radara. Uvođenje reda na javnim površinama, drugim riječima kažnjavanje rastućeg broja alkoholiziranih i raskalašenih turista, u uvjetima kada većina želi raditi u turizmu gdje su plaće neusporedivo veće od zakonski limitiranih plaća gradskih redara, gotovo je nemoguća misija. Predlagano rješenje o izvođenju vojske zaštitara na ulice koji bi sanirali posljedice party usluga, bliže je opsadnom stanju nego 'vibrantnom mediteranskom gradu'.

Nazivati grad 'provincijskom spavaonicom' zato što je Državni inspektorat vratio noćnu buku u zakonske granice, pljuska je svim djelatnicima u turizmu i kulturi koji svoju ponudu i zaradu ne temelje samo na visini decibela, nego prvenstveno na kvalitetnoj i raznolikoj usluzi i događanjima', poručuju hvarski gradski oci.
Nastavlja se traženje rješenja i čekaju dodatna tumačenja Ministarstva, dodaju.

'Svoje konkretne prijedloge i zahtjeve ugostitelji uvijek mogu uputiti na pisarnicu Grada Hvara. Planiran je skori sastanak s ministrom turizma i sporta u Hvaru na koji će biti pozvani predstavnici Ceha ugostitelja Udruženja obrtnika otoka Hvara te ugostitelja s područja grada. Očekujemo da se zajedničko traženje rješenja nastavi za stolom, ne na štekatima tih istih objekata.

Ukoliko su htjeli time skrenuti pažnju na sebe i svoje trenutne probleme, u tome su i uspjeli, na žalost plasiranjem poluinformacija i dodatnim dizanjem tenzija među građanima', poručuju hvarski gradonačelnik Rikardo Novak i predsjednik Gradskog vijeća Jurica Miličić.

Vaša reakcija na temu