Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
GRADSKO VIJEĆE: Sjednicu obilježile svađe, zabrane i nova odluka namijenjena prvenstveno turistima
NAŠ GRAD Gradsko vijeće i rad gradskih tvrtki Piše: Dalmatinski portal

GRADSKO VIJEĆE: Sjednicu obilježile svađe, zabrane i nova odluka namijenjena prvenstveno turistima

Zasjedalo se 15 sati


00.10  - Malo prije ponoć došlo se i do posljednje točke dnevnog reda koja će se usvojiti bez problema. Odluka o javnom redu i miru u Splitu. U posljednji trenutak proširena je dodatnim prekršajima koji će se kažnjavati, penjanje po spomenicima, kupanje u fontani, ali i zabranom nuđenja usluge taxi prijevoza koja nije unaprijed ugovorena. 

Pojačani ovim ovlastima, ubuduće će komunalni redari i zaštitari moći ispisati kazne za uriniranje, konzumiranje alkohola u zoni A te u blizini odgojno-obrazovnih institucija, povraćanje, spavanje u parkovima, na travnjacima, na trgovima i na drugim javnim površinama. Osim toga i za konzumaciju hrane i pića na stepenicama ili na podu površine koja ih može šporkati ili oštetiti, kao i za zadržavanje ispred ugostiteljskih objekata nakon kraja radnog vremena. 

Također, za izvođenje građevinskih i instalaterskih radova u objektima od 14 do 17 te iza 22 sata do 7 ujutro. Kazne se kreću od 150 do 300 eura.

Najviše pitanja oko nove odluke je imao Domazet, zanimalo ga je kako je povraćanje prekršaj, što ako nije netko alkoholiziran.

- Vodit ćemo se zdravim razumom - rekao je Ivošević.

Nasmijao je opet Domazet da će dobijati kazne ovi kao Bojan.

Sjednica je završila desetak minuta iza ponoć.

23.00 Kratka rasprava se povela oko izvršenja proračuna za prošlu godinu.

 Rječita je bila HGS-ova Bekavac.

'Grad je 2022. godine završio s viškom prihoda u iznosu 23.903.050 kuna pa nije jasno zašto gradonačelnik priča o plusu od 100 milijuna kuna?

 Činjenica je da je grad 'uštedio', ali pitanje je na čemu?  Uštedio je tako da nije realizirao planirane projekte koji su trebali biti napravljeni u protekloj godini, 'ušteđeno'  je na neizgrađenim vrtićima, neizgrađenim prometnicama, socijalnim naknadama, investicijskom održavanju….'Ušteđeno' je jer nisu konkretno radili, od planiranih rashoda 1.341 milijardi kuna realizirano je 1.242 milijardi kuna odnosno 100 milijuna kuna manje od planiranih rashoda.

Grad je 'uštedio'  jer nije trošio namjenske prihode za što mi građani i tvrtke plaćamo poreze pa je u 2022. ostalo neutrošeno:

- spomenička renta više od 8 milijuna kn

- sredstva od Dioklecijanovih podruma 8,384 milijuna kuna

- sredstva za Karepovac 43.340.000 kuna

- sredstva od otkupa stanova 6.150.000 kuna.

Odnosno, preko 67.000.000 kuna nije potrošeno za namjenu za koju su planirani. Da pojasnim, Grad ima višak namjenskih prihoda 67.436.000 kuna, a  manjak ostalih prihoda 43.532.000 kuna, odnosno namjenskim prihodima se pokrivalo gdje je nedostajalo.

Posebno bih istaknula sredstva od otkupa stanova u iznosu 6.150.000 kuna, a ona nažalost, ostaju neutrošena. S druge strane grad naglašava kako imaju listu socijale za zbrinjavanje stambenog pitanja ali da stanova nema. Zato naglašavam ova sredstva od otkupa stanova se prvenstveno koriste za zbrinjavanje socijalno ugroženih naših sugrađana, zašto se nisu kupili stanovi? Međutim ta sredstva su utrošena za nešto drugo, očito. Međutim moram naglasiti gdje se nije 'štedjelo'  već se dobro trošilo: na službena putovanja, 2021. god. je potrošeno 1.143.550 kuna a 2022. god.3.316.571 skoro 3 puta više. Mašala! Na reprezentaciju u 2021. god. 494.681 kuna, a u 2022. godini 1.068.867 duplo i više. Izvrsno.

Zatim na davanje pozajmica koje nisu bile planirane niti rebalansom i na rashodima za zaposlene koji su veći za 33.000.000 kuna. Da, i moram istaknuti na ugradnji vrata i video kamera u Banovini, za kontrolu djelatnika.

 Međutim, negdje se uistinu 'štedjelo'  jer se nije napravilo a to su vrtići Kila, Pujanke,  Rusulica, zatim centri izvrsnosti, dogradnja škole Meje, školske sportske dvorane..

- Zaključak je da su 'uštede' nastale kao rezultat nečinjenj i nekorištenja namjenskih prihoda', završila je Bekavac. Usvojeno je izvršenje proračuna glatko.

Izvješće o radu direktora tvrtke Čistoća Ivice Karoglana je na repertoaru. 

22.49 - Čistačica s invaliditetom, kojoj nije produžen ugovor o radu u Javnoj ustanovi Športski objekti na samom početku mandata gradonačelnika Ivice Puljka, vratila se raditi. Otkrio je to Gordon Cerjan, ravnatelj Javne ustanove Športski objekti. Više pročitajte ovdje.

21.05 - Javna ustanova u kulturi Hrvatski dom nije dobila zeleno svjetlo za prošlu godinu. Ocjenjuje se rad Marina Kaporela, prethodnika ravnateljice Vanese Kleve.

Kritike na račun Kaporela iznosi Markotić. Kleva je iznijela da je minus na računu Hrvatskog doma, a Mostov vijećnik je iznio kako se trošilo na skupe ručkove, čitao je meni, kozice u raznim umacima i slično. Spominje izvlačenje novca, izdavanje tri računa jednoj firmi povezane sa zaposlenicom. Kaže da je dala otkaz i da su računi izbrisani.

- Sve se događalo pod pokroviteljstvom ministrice kulture kojoj se komuniciralo što se događa - zaključio je Markotić.

Kleva je potvrdila da su neki dokumenti brisani.

- Mi čuvamo u registratorima, ali nemoguće je neke pronaći - odgovorila je nova ravnateljica.

Balov je pitao ima li dokaze i ako ih ima da ih proslijedi nadležnim službama.

- Nastojim s ljudske strane ne dovoditi neke ljude u nezgodne situacije, ali očito ću morati - rekao je Markotić.

Dok ne stigne nalaz revizije, smatra Balov, sve mu se čini kao lov na vještice.

- Idu li sve transakcije preko riznice? - pitao je.

Odgovoreno mu je da dio je.

-  Ako vam javna ustanova izda ugovor u kojem stoji da ćete organizirati koncert Darka Rundeka, Gabi Novak, nastupati kao vokal, a ništa ne napravite od toga, je li vam to lov na vještice? - pitao je Markotić Balova.

Balov kaže da prijavi nadležnim institucijama, a Markotić je uzvratio da prijavljuje već dvije godine i državnoj reviziji.

Vratio se i gradonačelnik na sjednicu i izrazio podršku Markotiću.

Izvješće, očekivano, nije prošlo.

21.00 - Izvješća o radu kulturnih ustanova prolaze glatko.

20.45 Matijević je još jednom apelirao da se sjednica prekine i nastavi drugi dan. Trenutačno su tek prošli 13. točku.

- Današnja vlast je negodovala o duljini sjednica dok je bila oporba, bivša negoduje sada. Obe su u pravu.

Nije u redu iscrpljivanje, imamo priliku jednom godišnje čuti direktore gradskih firmi, pa posvetimo se tome - govorio je Matijević.

Domazet je predložio da nastave raditi da vide kako ide. 

- Dužina sjednice ovisi o broju diskutanata, a to je legitimno. Možemo još malo raditi, a vi vidite kad bi mogli nastaviti - krenuo je Domazet.

Matijević je predložio da završe u 21 sat.

Javio se Ivošević.

- Ova gradska uprava se pridržava da svaki mjesec održavamo sjednicu. Nastojimo da bude što manje točaka. Pogledajmo izlaganje, i vidjet ćemo kako se tko javlja. Budimo koncizni.

Sada prekidati jer je nekome teško ostati.. Budimo odgovorni prema građanima i donesimo ovu odluku o javnom redu i miru. Ovo je osnova, bez toga ne mogu kontaktirati policiju - iznosio je zamjenik.

Markotić je rekao da je propustio utakmicu Ligu prvaka zbog sjednice kako bi se pripremio i volio bi da se  odradi do kraja. 

Kolega mu Tihomir Galić je prozvao zamjenika za licemjerje.

- Sad kaže da nije trebalo šest točaka uvrstiti. Što da ste stavili 67 točaka? Kakav je način stavljati sjednicu od 43 točke? Kako ste mislili da se sve riješi u 12 sati, što je primjereno za sjediti - kazao je Mostovac. 

Ivošević je rekao da nije mislio da nije trebalo šest točaka, nego da na takvima nema rasprave. 

Stanišić se složio s Ivoševićem da ostanu. 

Đogaš je pitao zašto je zadnja točka odluka o javnom redu i miru.

- Čekali smo neke materijale - pravdao je Domazet.

Predložio je Đogaš da se premjesti ranije rasprava, što je dodatno prisnažio Matijević.

Glasalo se i odlučilo da se radi.

- Ajmo premjestiti ranije - govorio je Matijević.

Ivošević je uzvratio da se boji da ne padne zbog takve banalnosti i ne želi da se raspravlja ranije o tome. 

- Zamjeniče, ako želite poštivati proceduru, trebali ste odluku staviti na javno savjetovanje 30 dana. Neće vam pasti zbog zamjene redoslijeda. Došli ste kao aktivist, a sada se ponašate kao najgori političar, izvrćete tezu i bavite se sitnim politikantstvom - uzvratio mu je Matijević.

Nije prošlo da se o javnom redu i miru raspravlja ranije. SDP-ovci su napustili sjednicu uz riječi kako je očekivao minimum kolegijalnosti, pogotovo nakon što su izašli ususret da se raspravlja ranije.

Puljak i Kuzmanić nisu na sjednici.

20.20 Rasprava se odužila na izvješću o radu Srećka Šestana.

- Čovjek se razbolio, potjerala ga je poltika, pa što bi mu se trebalo napiti krvi? - rekao je Stanišić.

Šestan nije više u utakmici i nije korektno napadati nekoga tko nije u ringu.

Domazet je poželio Šestanu brz oporavak, a izvješće o radu HNK Split nije prošlo. Nitko nije digao ruku uvis 'za', troje je bilo suzdržanih, Stanišić, Bekavac i Domagoj Bajić.

Puljak i Kuzmanić nisu na sjednici.

19.17  - Izvješće o radu Muzeja grada Splita nije prošlo.

Greška se omaknula Domazetu. Dignuo je ruku za izvješće automatizmom.

- Aha, ovo se odnosi na prošlu godinu, ne na... - nasmijao se. 

Mislio je, zapravo, da diže ruku za novu ravnateljicu, a ne za rad prethodne Branke Brekalo.

18.55  - Na izvješću nove ravnateljice Muzeja grada Splita Vesne Bulić Baketić SDP-ov Davor Matijević je pitao o statusu bivše čelnice, Branke Brekalo.

-  Postoji li mogućnost da snosimo konzekvence zbog njenog odlaska? - pitao je.

Ravnateljica je odgovorila kako Muzej grada Splita nije ugovorna strana u tom odnosu što se tiče ostanka u ustanovi. 

- U pravna tumačenja ne mogu ulaziti - rekla je.

Nadopunio je zamjenik Bojan Ivošević.

- Za vrijeme povjerenice Mirne Veže potpisala se sporna odredba da joj se garantira radno mjesto. A to se ne može bez natječaja. Grad je doveden u grubu poziciju, mi ćemo se držati zakona, a to je da ne možemo zaposliti bez natječaja. Provest ćemo natječaj i svatko može se javiti. Najbolji će biti izabran - rekao je.

Matijević je pitao znači li to da Grad dobro stoji po tom pitanju.

- Što god napravili netko može tumačiti na različite načine, a sve ostaje na sudstvu koje zna donijeti zanimljive odluke. Činjenično je da ne možemo nikoga zaposliti bez natječaja kao i da je potpisan u vrijeme povjerenice. Vrlo jedna nezgodna situacija - iznosio je zamjenik.

18.30  - Gradonačelnik Ivica Puljak je na pitanje HDZ-ovog vijećnika Domagoja Bajića otkrio planove s Domom mladih. Više pročitajte ovdje.

18.10  - Nakon devet sati rasprave, vijećnici su stigli na šestu točku dnevnog reda. Još ih je 33 za raspraviti, među kojima još dvije o izvršenju proračuna, a potom izvještaji gradskih firmi.

18.08  - Mostov vijećnik Tihomir Galić je pitao zašto se ne koriste više usluge DES-a, primjerice poput ručka za vrijeme sjednica Gradskog vijeća, kao što je bio običaj ranije. Ručalo se danas u restoranu Zrno soli. Više pročitajte ovdje.

17.20 - Izvršenje programa gradnje je prošlo glatko. Raspravlja se o socijali i demografiji.

17.18 - Matijević se također javio za riječ.

'Za ulicu Put Žnjana predviđeno je 12.5 milijuna kuna, a ostvareno svega 81.5 tisuća.

Za Pazdigradsku sa spojem na Vinogradsku ulicu 4 milijuna kuna, a potrošeno 26 tisuća.

Za prometnice za potrebe stambenog naselja Korešnice planirano je 500.000, a potrošeno 0.

Nerazvrstane ceste i ostale prometnice 6.600.000, a potrošeno 0. Za parking na Slatinama je realizacija 0.

Za Vukovarsku ulicu potrošeno je 42.000, a planirano 3 milijuna. Prometnice iz DPU-a radne zone Dračevac planirano je 3.500.000 a realizirano 0 kuna.

Na uređenje Žnjanskog platoa potrošeno je 516 tisuća, a imamo li ijednu građevinsku dozvolu?

Kako to da u informacijskom sustavu prostornog uređenja je sada sve evidentirano od akata osim izmjene potvrde glavnog projekta za Small mall?

Kome je dodijeljen predmet rješavanja novog zahtjeva za lokacijsku dozvolu? - pitao je Matijević.

Imao je i poruku za Puljka.

- Na mjestu gradonačelnika ja bih bio nervozan zbog izostanka velikih projekata što se vidi i iz ovog programa, a ne zbog Small malla 

Ima jedan meni drag čovik Mate Vukorepa koji je dobro opisao situacije poput ove .

Kriv in je Račan, kriv Mesić, kriv Tuđman, kriv je Tito, kriv Ante Pavelić, svi krivi!

Nemojte da i vama budu svi krivi jer ako ne napravite ništa u svom mandatu, a bojim se da ste na tom putu neće vam bit kriv ni Račan ni Mesić, ni SDP ni Most ni HDZ nego ćete bit samo krivi' - poručio je Matijević.

16.50  - HDZ-ov vijećnik Zoran Đogaš je pitanjem isprovocirao gradonačelnika Ivicu Puljka. Nakratko su se porječkali.

- Što se tiče javnih garaža planirano je 16 milijuna kuna, a došli smo do izmjene programa 'nula kuna i nula lipa'.

Optimist kakav je moj kolega Puljak rekao bi da je izvršenost sto posto.

 Zašto smo u izmjeni ostali na nula? - pitao je Đogaš.

Puljak se javio odgovoriti.

- Poštovani profesore, opet ste dobili jedani z slušanja, a i iz zalaganja ovaj put - krenuo je gradonačelnik.

Đogaš se obratio Domazetu.

- Predsjedniče, ovo spada u ono što su kolege rekle prije, ocjena izvršenosti je za jedan, s čim se složio i pročelnik. Smeta me da kolega profesor docira kolegama vijećnicima. E, to neće ići - rekao je.

Domazet je smirivao.

- Lijepo vas molim oslovljavajte se s vijećnice, pustite tko smo, što smo kad nismo vijećnici - predložio je predsjednik Gradskog vijeća.

 Đogaš je inzistirao na odgovoru, pa je Puljak nastavio.

- Sad ću vam reći zašto ste zaslužili jedan. Zato što su izmjene bile već na sjednici na koju niste došli ili niste slušali. Ako vi želite da mi vama ponavljamo što se događalo u prošlosti od oca Abrahama pa do ovdje, onda ste pogriješili i  nemojte vi nama docirati i praviti se ne znam ovakvi ili onakvi. Da ste se potrudili, mogli ste saznati. Onda slušajte i nemojte vi nama docirati -  objašnjavao je Puljak.

Uzvratio je Đogaš.

- Evo neka se čuje, gradonačelnik je planirao nulu i dobio nulu - završio je HDZ-ov vijećnik.

16.25  - Jedno od pitanja v.d.pročelniku Teu Vojkoviću je bilo tko je zadužen za projekt Small Mall.

- Aida Matijević, počela je raditi na pregledu dokumentacije i to je sve što mogu reći - odgovorio je Vojković.

Čelan se javio za riječ.

- Nemojmo pitati gradonačelnika Puljka nego profesora Puljka što bi kazao kad bi student došao s izvršenosti ispita 14,8 posto? - pitao je.

Odgovorio je Vojković.

- Rekao bi nije loše, očajno je! - nasmijao je pročelnik.

Vijećnica HDZ-a Ivana Zelić Relata je upozorila da se osam godina nije riješio nogostup u Matice hrvatske.

- Prije osam godina vi ste isto bili pročelnik, a ja kotarska predstavnica i isto se govorili tada. U kakvom je stanju sada rješenje nogostupa na  jednoj od najopasnijih prometnica? - pitala je Zelić Relata.

- Lošem - odgovorio je Vojković te obrazložio zašto je zapelo.

Neki dijelovi čestice, rekao je, nisu usklađene s lokacijskom dozvolom.

- Radimo na tome intenzivno, svjesni smo da se radi o neugodnom potezu - završio je pročelnik.

15.55 Nakon pauze, vijećnici su nastavili izvršenjem programa građenja komunalne infrastrukture. Prema brojkama, realiziranost je oko 40 posto. 

- Usporedba jedne loše godine 2020, koja je bila uvjetovana Covid situacijom i koja se negativno odrazila na punjenje proračuna, bolja je otprilike 67 posto od vaše 2022, kojoj ništa nije bilo na putu, osim vas samih - rekao je Balov.

Stvarno, kazao je,  vjeruje da imaju najbolju namjeru za grad, ali sve ove brojke jasno pokazuju da nisu dorasli izazovu kojeg ste poželjeli.

- Bez ljutnje, gradonačelniče Puljak. Stalno tražite krivca u nekom drugom, posebno u HDZ-u i oremijeru Plenkoviću, ali vam zapravo nitko ne stoji na putu uspjeha, osim vlastito ne znanje. Ako je ovo renesansa, što su onda tek loši rezultati? - pitao je.

Dodao je i da nije bilo stavke 'groblje', koja čini oko 17 posto izvršenja ovog programa, ovi podaci bi bili još porazniji.

- I ovo splitska javnost treba čuti i znati, prošla 2022. je trebala biti u rangu 2019., a obzirom na planirani proračun, čak i dominantnija po realizaciji, a ona je najlošija u novijoj splitskoj povijesti.

Što je zapelo, gradonačelniče? - završio je HDZ-ov vijećnik.

14.06 - Izvješće je usvojeno većinom glasova, pauza je za ručak. Počastit će se gradski političari i pročelnici u restoranu Zrno soli. Predsjednik Gradskog vijeća je pozvao sve, i izvjestitelje.

13.57 - Martin Mladen Pauk,  vijećnik Domovinskog pokreta je poželio pitati v.d.pročelnicu za komunalu Leonu Grgić koliko jedan hektar ima metara, s obzirom na to da  u izvješću koje potpisuje stoji primjerice 71 hektar što je jednako 71.000 metar. Više pročitajtre ovdje.

 Za to vrijeme je predsjedao prvi potpredsjednik Nenad Uvodić i nije dozvolio pročelnici da taj trenutak odgovori, nego kasnije.  Pročelnica je vjerojatno krivo shvatila što je pitao, pa je na kraju odgovorila da je li Pauk smatra da ona kao žena ne bi smjela biti na čelu komunale.

13.13 - HGS-ova Lidija Bekavac je upozorila na problem motora, romobila i bicikla na trotoarima. 

-  Želim ukazati na probleme pješaka na trotoarima, postala je šetnja po život opasna. Skuteri za dostavu su počeli voziti trotoarima - upozorila je.

Napomenula je kako nije regulirano ni za romobile.

-  Nekidan je dijete srušio. Pariz je zabranio vožnju romobila, biciklisti su također tu, a nema biciklističkih traka. Naše Gradsko vijeće ima radno tijelo širokog spektra i da stavi na dnevni red - navela je. 

Damir Barbir je pozvao da je povrijeđen poslovnik. 

Zamjenik Bojan Ivošević je odgovorio kako je to nadležnosti policije.

- Možemo im uputiti dopis za pojačani nadzor. Kao što znate, naši zakoni su romobil prepoznali kao pješaka, a bicikla mora na cestu - rekao je. 

Završila su vijećnička pitanja, počele su točke o izvršenju proračuna. Prva je na redu komunala.

12.56 - Tijekom sjednice opustio se opet malo Željko Domazet, predsjednik Gradskog vijeća. Prekinuo je u odgovoru gradonačelnika Ivicu Puljka, duhovito u svom stilu. Više pročitajte ovdje.

11.49 - HGS-ov Igor Stanišić je pitao hoće li kadrovske stanove dati socijalnim slučajevima. 

- Pridobili ste javnost na svoju stranu kada ste oduzimanje kadrovskih stanova Mariji Erceg, Igoru Boraski Ivici Čikešu prikazali kao socijalnu mjeru. Pozvali ste se na listu socijalnih slučajeva, kojima će se navodno dodijeliti 'oslobođeni' stanovi. Odbijam vjerovati da ste to napravili kako bi manipulirali s našim sugrađanima koji su u teškim životnim situacijama. Zbog toga vas pitam hoćete li dati podršku inicijativi za izmjenom Pravilnika o davanju stanova u najam i korištenju kadrovskih stanova, tako da i preostali stanovi odu najpotrebitijima, a ne onima koji imaju mjesečnu plaću veću od 11.000 kuna? - pitao je.

Odgovorila je pročelnica za gradsku imovinu, Maja Đerek.

- Nećemo dodjeljivati nove kadrovske stanove, ovi koji su zatečeni u prekršaju nisu ih vratili, tako da nažalost ne možemo ih dati potrebitima. Borit ćemo se za dodjelu najpotrebitijima preko liste prvenstva - odgovorila je.

Stanišić je uzvratio da je odgovorila sve osim što je pitao.

-  Tako da očito neće dati podršku inicijativi za takvim izmjenama - rekao je i zatražio pisani odgovor.

11.40 - Tihomir Galić, vijećnik Mosta je iznio kronologiju događaja oko Small Malla.

'Kvaka 22 u projektu Small Mall je u tome što je Izmjena potvrde glavnog projekta o kojem se danas često govori protuzakonito izdala djelatnica gradskog ureda 19. 04. 2021.

Protuzakonitost je u sljedećem:

1. Investitoru, Small Mallu zaprimljen je zahtjev za izmjenu i dopunu promjene potvrde glavnog projekta unatoč činjenici da je novi investitor podnio zahtjev za izdavanje dozvole 13. 04. 2021. izvan roka od 15 dana od dana promjene investitora (13.11. 2019. - Ugovor o pripajanju društva Centar Brač d.o.o. društvu Small Mall d.o.o. - nakon 17 mjeseci) propisanom čl. 127. st. 1. Zakona o gradnji i bez pokretanja prekršajnog postupka po službenoj dužnosti prema novom investitoru, Small Mall d.o.o., sukladno čl. 162. st. 2. podst. 7, zbog toga, jer novi investitor nije prijavio promjenu imena investitora u roku od 15 dana za što je zapriječena kazna od 20.000,00 do 50.000,00 kuna (Može se tumačiti kao pogodovanje investitoru i zlouporaba položaja i ovlasti)

2. investitoru, Small Mallu nadležno tijelo graditeljstva prihvatilo je za dokaz pravnog interesa preslik podataka za društvo Small Mall  iz Registra trgovačkih društava RH i e-izvadak z.k.ul. 16519 od 18. 04. 2021. (5 dana nakon podnošenja zahtjeva i dan prije izdavanja izmjene i dopune potvrde glavnog projekta izdane za Centar Brač d.o.o. 15. 07. 2013.) u kojem pravo građenja nije upisano na Small Mall, umjesto člankom 127. st. 2. Zakona o gradnji propisane suglasnosti prijašnjeg investitora - Ugovora o pripajanju društva Centar Brač d.o.o. društvu Small Mall d.o.o. sklopljenom 13. 11. 2019. ili posebne suglasnosti za promjenu investitora koja je sastavnica ugovora. (Može se tumačiti kao pogodovanje investitoru i zlouporaba položaja i ovlasti)

Ključna je protuzakonitost je neispunjavanje uvjeta opisan u prethodnoj točki.

Nadležno tijelo graditeljstva nije smjelo niti zaprimiti zahtjev za promjenu investitora, jer je istekao zakonom propisani rok za ispostavljanje izmjene i potvrde glavnog projekta, a kamoli izdati izmjenu i dopunu potvrde glavnog projekta.

Investitor je propustio izvršiti zakonom propisanu obvezu, za što on sam mora snositi posljedice, a ne Grad Split i dovoditi Upravu Grada i Gradsko vijeće u situaciju da postupaju protuzakonito.

Zanimljiva je kronologija nastanka protuzakonitog upravnog akta kojeg je ovjerila djelatnica gradskog ureda. Investitor ispostavlja zahtjev za promjenu investitora 13. 04. 2021., dan prije donošenja odluke Vlade RH o raspisivanju izbora za lokalnu upravu, pa 18. 04. 2021. dopunjava zahtjev zemljišno-knjižnim uloškom 16519, dan prije izdavanja Izmjene potvrde glavnog projekta (19.04.2021.) u vrijeme gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, neposredno pred lokalne izbore. Upravni akt postaje pravomoćan 26. 05. 2021, nakon lokalnih izbora održanih 16.05.2021., a prije 07. 06. 2021. kada gradonačelničku fotelju preuzima novoizabrani gradonačelnik Ivica Puljak za vrijeme čije vladavine je izdana potvrda pravomoćnosti elektronski potpisana 09. 07. 2021. od djelatnice gradskog ureda svega 11 dana prije njenog uhićenja zbog sumnje u zlouporabe položaja i ovlasti (20. 07. 2021). Savršen tajming za zaobilaženje nadzora nad izdavanjem upravnog akta od bitnog značaja za Grad Split.

 Ako investitoru zbog bilo kojeg razloga prestane važiti potvrde glavnog projekta, prestaje važiti i lokacijske dozvola s danom prestanka važenje potvrde glavnog projekta - Čl. 150 st. 1. podst. 5. Zakona o prostornom uređenju. Najvjerojatnije je investitor svjestan da nije održiva protuzakonito izdana izmjena potvrda glavnog projekta kojom raspolaže, što bi moglo biti jedno od objašnjenja zašto je Small Mall podnio zahtjev za novu lokacijsku dozvolu 24. 04. 2023. (četiri dana prije održavanja 12 sjednice Gradskog vijeća).

11.36 - Radovi u trajektnoj luci počinju u ponedjeljak. Više pročitajte ovdje.

11.00 - Nastavlja se sjednica, osim Mosta, oporba je još na hodniku. Na raspravi o dnevnom redu uvažila se sugestija HGS-ove Lidije Bekavac o povlačenju izvješće KK Splita i HNK Hajduka. Prebacilo bi se za rujan, da bi se napravilo kvalitetno financijako izvješće s revizorskim.

10.48 - Za vrijeme pauze, Matijević prikuplja potpise za tematsku sjednicu na temu Small Malla.


10.37 - HGS-ov Igor Stanišić predlaže Domazetu da promijeni Poslovnik i da stoji ta odredba kako se ne može prije sjednice dolaziti s uvrštavanjem točaka dnevnog reda. Ali, kako to ne piše trenutačno, moraju se uvažiti prijedlozi vijećnika.

- Neću dopuštati kao predsjednik Gradskog vijeća da me se zaskače u zadnji tren - odbio je još jednom Domazet raspravu. 

Balov je pozvao vijećnike da u znak protesta napuste vijećnicu, barem nakratko. Izašla je oporba vani.

10.30 - Iako se očekivalo da će SDP uz oporbu srušiti kvorum, od toga ipak neće biti ništa. Predomislili su se svi, ipak je presudila projektna suradnja. Tim više jer Most nije bio zainteresiran za rušenje kvoruma. 

Potvrđeno je nakon pauze da se neće raspravljati o Small Mallu danas, nego na tematskoj sjednici.

- Žao mi je što je gradonačelnik razočarao građane, ovo što je napravio je najgora netransparentnost u maniri HDZ-a, Keruma pa i SDP-a. Izabrali ste ne držati stranu stanarima, nego neku drugu. Nećete pobjeći od ove teme, sve što smo tražili od vas je javna rasprava. Počet ću odmah skupljati potpise za tematsku sjednicu. Očekujem i od vijećnika Centra da podrže, vjerujem da ih ima koji žele dobro gradu - poručio je Matijević.

Puljak se javio za riječ i naveo kako svi žele raspravu i da će je pripremiti.

- Nadam se da će svi vijećnici podržati tematsku sjednicu i da se ono što smo naslijedili od HDZ-a i SDP-a riješi - završio je gradonačelnik.

Potom se raspravljalo o prijedlogu HDZ-a da se dokumenti oko projekta na Manušu predaju DORH-u.

Skoko je opet bocnuo zbog HDZ-a, pa mu je Jakša Balov uzvratio da nema sumnje da svaki put dobije keksić kad se javi s floskulama o HDZ-u.

- Silovanje demokracije traje sat i 22 minute, nismo u stanju početi rasprave o točkama dnevnog reda. Jeste li se zapitali kako ovo izgleda našim sugrađanima - naveo je Balov.

Zamjenik Bojan Ivošević je naveo kako je u vrijeme Ive Baldasara Small Mall bio predmet istrage, ali nije bilo posljedica.

Balov inzistira da se glasa.

- Čuli smo toliko puta da gradske službe nisu spremne za sjednicu, a istovremeno srljamo u projekt - rekao je.

Domazet želi da se o tome raspravlja na tematskoj sjednici.

10.03 - Sjednica je počela čestitkom Jadranu na prvoj tituli prvaka Hrvatske u vaterpolu. 

Tijekom rasprave o dnevnom redu, SDP-ov Davor Matijević traži pismeno pravno mišljenje o projektu Small Mallu.

Predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet predlaže da bude tematska sjednica. Ali, ne mogu se dogovoriti oko termina, počela su prepucavanja i optužbe, ali su se smirili i nastavili raspravu oko toga kada i kako će se raspravljati o Small Mallu. 

- Ako je nešto sporno, dajte DORH-u, ne možemo se mi time baviti - dobacio je Domazet.

Matijević je naveo kako ne želi da se prepucavaju.

- Ajmo neka bude tematska sjednica, ali da gradske službe dostave potpisani stav kakva je pravna situacija za Grad. Samo, predsjedniče vi meni dajete do znanja da nemate vremena...- kazao je SDP-ovac Domazetu.

- Nemojte insinuirati, mogu ostati u vijećnici do sudnjeg dana. Evo mjesec dana je realni rok - uzvratio je Domazet.

Matijević je ponovio kako će predložiti ipak da se glasa da se raspravlja o Small Mallu s potpisanim zaključkom stručnih službi.

Javio se Mostov Josip Markotić.

-  Uvijek smo bili dobronamjerni i prihvaćali bi prijedloge dopune. Ja sam na tragu onoga da bude sljedeći put ili tematska nakon socijale. Načelno, bojim se da će ići u prepucavanje, očekuje se da gradske službe pripreme materijale. Je li moguće naći konsenzus. Dogovorite se za datum, ako mislite da izbjegavam. Dajte. 

Ako ćemo odmah odrediti datum, ja sam suglasan. Ne inzistiram, niti Ivica Puljak nije kriv za ovo, ali mi jesmo za ono što se događa od danas.

Tomislav Prljević iz HDZ-a se javio za riječ i odgovorio na Puljkove navode da su se HDZ i SDP udružili da ruše projekt.

'Nitko nas neće obraniti od ovakve uprave, očito je potrebno organizirati građanski otpor', citirao je Srđana Marinića, danas vijećnika Centra.

Matijević traži da se glasa, Domazet još objašnjava zašto nije dobro da se glasa.

- Predsjedniče, ja vas molim da stavite na glasanje. Ovdje ima jedan vrsni pravnik koji je lani prije sjednice došao s prijedlogom da se raspusti Vijeće. Uvažilo se to vrsnom pravniku Skoki, pa vas molim da se glasa i sada - uzvratio je Matijević.

Puljak i Domazet raspravljaju s isključenim mikrofonima. Domazet je odbio stavljanje na dnevni red nakon konzultacija s gradonačelnikom. 

'Treba mišljenje gradonačelnika prije uvrštenja na dnevni red, ako gradonačelnik nije predlagatelj', obrazlaže predsjednik Gradskog vijeća.

- Žao mi je što ste se našli pod pritiskom gradonačelnika, ovo je presedan, da vijećnici nemaju pravo predlagati dopune dnevnog reda. Onda ukinite glasanje o dnevnom redu - zaključio je Matijević.

Pauza je na Vijeću.

RANIJE OBJAVLJENO:

Splitski gradski vijećnici sastaju se od devet sati na redovnom mjesečnom zasjedanju. Pred njima su 43 točke dnevnog reda, među kojima su izvršenje proračuna i izvješće gradskih firmi, dovoljno da protekne u burnom tonu. Uz to, očekuje se da će se tražiti i rasprava o Small Mallu, da javnost dobije na uvid što se zapravo odvija na Manušu. 

Za kraj je ostavljena odluka o javnom redu i miru u Splitu koja predviđa dodatne prekršaje za nepoželjno ponašanje u povijesnoj jezgri. 

Za očekivati je da se sjednica održi u dva dijela s obzirom na teme i brojnost točaka, ali ta odluka ovisi o većini koja do sada nije bila sklona prekidima. Dapače, zasjedalo se i do iza jedan sat ujutro.

Vaša reakcija na temu