Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay / ilustracija Grupa koja je ukrala 17 auta osuđena u Splitu 21 godinu nakon podizanja optužnice, na meti im se našao i Mercedes bivšeg predsjednika suda

Grupa koja je ukrala 17 auta osuđena u Splitu 21 godinu nakon podizanja optužnice, na meti im se našao i Mercedes bivšeg predsjednika suda

Zastara nastupa u ljeto iduće godine

Dugih 21 godinu nakon podizanja USKOK-ove optužnice, danas je na splitskom Županijskom sudu donesena presuda za četvoricu okrivljenika koje su teretili da su se u Posušju udružili s namjerom krađe automobila u Hrvatskoj i njihovog transporta u Hercegovinu. 

Optužba za udruživanje je otpala zbog zastare tako da su trojica od četvorice osuđeni za jedno produljeno kazneno djelo teške krađe, i to Marinko Petrović na četiri, a Bože Tokić i Mate Jakovljević na po tri godine zatvora. Vjenceslav Sabljo oslobođen je u nedostatku dokaza. Sva trojica osuđenih su u bijegu i imaju prebivalište u Hercegovini. 

Grupa je harala u ljeto 2002. po Makarskoj, Omišu, Kaštelima i Splitu. Na meti im se našao i Mercedes E klase Vlade Madunića, bivšeg predsjednika Općinskog suda. Ukrali su mu ga ispred kuće. Odabirali su samo provjerene proizvode njemačke auto industrije, Golfove, Mercedese i Audije. 

U kaznu Petroviću i Tokiću uračunato je i vrijeme koje su proveli u pritvoru, radi se o nekih dvije godine zatvora. Presudom su obavezani i da većini oštećenika nadoknade štetu, dok u državni proračun moraju uplatiti šest tisuća eura, i to 15 dana od pravomoćnosti presude. 

Ovo je druga po redu presuda donesena u ovom predmetu, koji je inače bio prvi USKOK-ov slučaj na splitskom sudu. Davne 2003. svi su nepravomoćno osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne. Sablji i Jakovljeviću sudilo se u odsutnosti, a presuda je ukinuta početkom 2004. sa zaključkom da je prerano odlučeno da im se sudi u odsutnosti. Na novu presudu čekalo se punih 19 godina. Apsolutna zastara nastupa za nešto više od pola godine.

Vaša reakcija na temu