Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
I splitski sud u kampanji: Optužnice protiv Keruma i Ivoševića prespavale gotovo cijeli mandat, očekuje se skori početak suđenja

I splitski sud u kampanji: Optužnice protiv Keruma i Ivoševića prespavale gotovo cijeli mandat, očekuje se skori početak suđenja

Vrijeme naprosto leti

Bivši splitski gradonačelnik Željko Kerum pod progonom je Općinskog državnog odvjetništva u Splitu, i to za onaj poznati slogan 'isčupat ću ti gučak'. Žrtva, tj. oštećenik je aktualni dogradonačelnik Bojan Ivošević, koji je u doba počinjenja kaznenog djela prijetnje u ljeto 2020. još bio aktivist i glasnogovornik Dnevne doze splitskog nereda, Facebook stranice koja se bavila gradskom i komunalnom problematikom. 

Kerum je reagirao uzrujan što ga je Ivošević u razgovoru za Dalmatinski portal nazvao zloćudnim tumorom. Optužen je u srpnju 2020. Sutkinja koja je predmet zadužila na Općinskom sudu u Splitu izdala je kazneni nalog, Kerum je prigovorio pa je spis došao pred optužno vijeće koje je potvrdilo optužnicu u ožujku 2021. godine, taman uoči lokalnih izbora na kojima je Ivošević slavio pobjedu s Ivicom Puljkom

Od tada je spis promijenio dvije sutkinje. U prve je bio dvije godine, a druga ga zaprima u ožujku 2023. te traži izuzeće jer joj suprug odvjetnik poznaje i optuženog Keruma i oštećenog Ivoševića. Izuzeće je uprava suda odbila ocijenivši kako se radi o poslovnom, a ne privatnom poznanstvu. Zakazane su dvije rasprave, nijedna nije održana. Na prvu u svibnju nije došao Kerum, a onda je uoči druge u lipnju obrana zatražila izuzeće sutkinje s više-manje istim razlozima kao i u njenom zahtjevu za izuzeće. Uprava je i to odbila, no predmet je nedavno zadužila nova sutkinja Kaznenog odjela te se očekuje skoro sazivanje nove rasprave.

Ivošević, pak, od svibnja 2022. čeka početak suđenja za prijetnju novinarkama Slobodne Dalmacije. U razgovoru s tadašnjom urednicom Gradske rubrike spomenuo je kako će se 'napiti krvi onima koji lažima dirnu u njegovu obitelj'. Ona je, pak, to shvatila kao prijetnju, a jednako tako su taj navod shvatile još dvije novinarke uvjerene kako se time vrši pritisak na njihovo obavljanje posla, kao i glavna urednica Slobodne Dalmacije. 

Termin da će 'piti krvi', ali zato 'što joj se pije krv', nedavno je u televizijske kamere izgovorila i Anna Dujić, kćer moćnog HDZ-ovog šefa Uprave Hrvatskih šuma Nediljka Dujića, no u tome šibensko državno odvjetništvo nije vidjelo elemente kaznenog djela, premda je Dujić vrlo konkretno izražavala svoje nezadovoljstvo vatrogascima i policajcima na terenu. 

Predmet protiv Ivoševića dobila je u rad u srpnju 2022. prva sutkinja, no nakon nešto više od pola godine dolazi u ruke iste sutkinje koja ima predmet 'gučak'. Rasprava nije zakazana, no čini se da bi se i to uskoro moglo promijeniti jer je predmet zadužio novi sudac Kaznenog odjela tako da se i u ovom slučaju očekuje skori početak suđenja. 

Eto, vrijeme naprosto leti. Na završetku smo četverogodišnjeg mandata Ivice Puljka i Bojana Ivoševića, a kampanja za izbore je već počela. Neki dan je kandidat HDZ-a Tomislav Šuta digao u zrak skoro tristo dronova da ispiše svoje ime, u predizbornu trku već je ranije krenuo Davor Matijević iz SDP-a, a nema sumnje da ćemo idućih mjeseci biti izloženi pojačanoj aktivnosti i ostalih aktera splitske političke scene, Ivice Puljka, koji sasvim sigurno računa na još četiri godine mandata, ali i Bojana Ivoševića i Željka Keruma, koji bi se mogli naći u situaciji da usred kampanje odlaze na suđenja za 'gučak' i 'krv'.

Vaša reakcija na temu