Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Facebook INTERVJU Blaženko Boban: Naša županija će u narednom mandatu biti najveće gradilište u Hrvatskoj!

INTERVJU Blaženko Boban: Naša županija će u narednom mandatu biti najveće gradilište u Hrvatskoj!

Posebno sam ponosan na projekte vezane uz demografsku obnovu - rekao je aktualni župan

Aktualni župan Blaženko Boban krenuo je u utrku za ponovno stjecanje povjerenja birača Splitsko-dalmatinske županije. U samoj završnici prvog kruga Boban se osvrnuo na učinjeno, što bi promijenio i koji bi bili naredni koraci.

Kako biste sami ocijenili svoj mandat?

- Kada se podvuče crta nakon četiri godine, mogu biti ponosan na učinjeno u ovom proteklom mandatu. Uz sve nedaće, prirodne katastrofe i pandemiju koronavirusa, moram biti zadovoljan. Uz taj uteg na kojeg nismo mogli utjecati, sve projekte koje smo si zadali smo završili ili smo pri samom kraju. Mnogi projekti su dovedeni do samog početka realizacije, posebno što se tiče cestovne infrastrukture. Sve je spremno za prometnu revoluciju na području županije. Naša županija će u narednom mandatu biti najveće gradilište u Hrvatskoj. Mogu slobodno reći da će se puno toga promijeniti po tom pitanju.

Na što ste posebno ponosni, a što je moglo bolje ili brže?

- Posebno sam ponosan na projekte vezane uz demografsku obnovu. Stalno ističem da ćemo infrastrukturu riješiti, ali uzalud ako čovjek ne ostane na svojoj zemlji. Stoga smo pokrenuli projekte osmišljene u našim županijskim odjelima poput projekata 'Tu je tvoj dom' kojim sufinanciramo izgradnju ili adaptaciju kuće ili stanova za mlade obitelji u zagorskom i otočnom ruralnom dijelu. Projektom 'Budi tu' financiramo obitelji s troje i više djece na tim područjima. Posebno smo razvili programe kojim financiramo mlade poduzetnike, žene poduzetnice, osnivanje OPG-ova, financiramo u potpunosti putovanja naših studenata željeznicom u sve dijelove Hrvatske, sufinanciramo kredite za srednje i velike poduzetnike, i čitav niz projekata koji su poduzetnički,ali su u svojoj srži  upravo demografski.

Također me raduju projekti koji su vezani uz pomorsko dobro, na sređivanje, odnosno uključivanje lokalne zajednice vezano uz koncesije na pomorskom dobru. Tu smo napravili velike iskorake.

Lučka infrastruktura na našim otocima i priobalju doživjela je takva ulaganja koja se ne pamte od vremena Austro-Ugarske. Što se tiče izgradnje i rekonstrukcije cesta, mogu biti zadovoljan jer smo asfalt doveli do svih mjesta koja spadaju pod ingerenciju Županije. Uskoro kreću projekti koji će riješiti prometne probleme u okolici Splita, zaobilaznica Omiša, probijanje tunela Kozjak kojim ćemo otvoriti Splitu, Trogiru i Kaštelima novi ulaz i izlaz s autoceste. Sjetimo se naćas značaja probijanja, a kasnije i oslobađanja plaćanja tunelarine kroz tunel Sv. Ilija. Koliko je to značilo gospodarstvu i turističkom razvoju Imotske krajine, ali i makarskog primorja. Takve efekte će doživjeti i kaštelanska zagora. Naravno da na tome nećemo stati. Plan je izgradnja brzih prometnica odnosno vertikala kojima ćemo povezati svu našu Zagoru s priobaljem, ali približiti ih i našim otocima. To je ta prometna strategija s kojom smo već odavno dobro odmakli. Naravno da su sada stvorene i sve pretpostavke za probijanje tunela Ravča kojim planiramo povezati vrgorački kraj s makarskim primorjem i nastavno s otokom Hvarom. Naime, luka u Sućurju na otoku Hvaru je pred završetkom, a sve je spremno s dozvolama i krećemo u izgradnju luke u Gradacu, odnosno Drveniku kao preduvjetu tog povezivanja.

Mnogo je napravljeno po pitanju ulaganja u obrazovanje. Spomenut ću projekt Centra kompetencija i Centra izvrsnosti u kojem ulažemo  u najbolje od najboljih. Oni će sutra biti nositelji kvalitetnijeg života u našoj županiji. To su sve visokovrijedni projekti koji dobivaju najviša priznanja od kolega. Ono s čim nismo bili zadovoljni je dinamika poslova vezano uz Centar za gospodarenje u Lećevici. Ali i tom smo stali na kraj. Projekt čeka odabir najpovoljnijeg izvođača i krećemo i s njim. Tu moram naglasiti i obvezu izgradnje reciklažnih dvorišta koje su u ingerenciji gradova, odnosno općina. Tu se također kasnilo, ali sve je to sada u fazi realizacije.

U reizbor idete i s novim članom tima, novi je kandidat za dožupana...

- Dosadašnji zamjenik Luka Brčić ide u Sabor, te mu se ovom prilikom i javno zahvaljujem na izuzetnom angažmanu kao načelniku stožera Civilne zaštite naše županije. Na njegovo mjesto dolazi Stipe Čogelja, mlad, sposoban i hrabar čovjek koji je javnosti dobro poznat kao pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo, u kojem je napravio izvanredne rezultate. Uz već postojećeg zamjenika Antu Šošića, koji je stručnjak verziran za gospodarstvo, zasigurno činimo jak i daleko najkompetentniji tim na ovim izborima. Dobro poznajemo svaki dio naše županije i znamo kako je napraviti jakom županijom na dobrobit sviju naših građana. Iza nas stoje djela i projekti, kao što i ističemo u kampanji, dok iza konkurencije ostaju samo prazne riječi. Mislim da javnost to i prepoznaje.

Koliko ste zadovoljni suradnjom s nacionalnom vlašću? Bilo je primjera da inspekcije i ne reagiraju najbolje, primjerice za Vruju...

- Suradnja s nacionalnom razinom nikada nije bila jača. Sva ova ogromna ulaganja ne bi bila moguća da nema razumijevanja i suradnje s Vladom i ministarstvima. To je jedina istina. Bilo je razdoblja kada je na vlasti bio SDP. Tada smo imali i podosta ministara iz naše županije. Međutim, mogli smo ih vidjeti obično vikendom kada bi dolazili kući na odmor. Sada je situacija sasvim drugačija. To su radni i konstruktivni sastanci gotovo na dnevnoj razini s vidljivim rezultatima. Ono što oporba želi prikriti ili barem ne voli isticati je da su mnogi projekti vezani za razvoj gradova i općina u našoj županiji realizirani sa strane sadašnje nacionalne razine. Volio bih da u budućnosti idemo dalje u smislu decentralizacije poslova s državne na županijsku razinu, posebno što se tiče inspekcijskih nadzora. Smatram da mi u županiji imamo kapacitete da to preuzmemo. U tom smjeru će ići i moja inicijativa.

Što mislite o inicijativi da se Splitu prepuste ovlasti Županije? Odnosno velikim gradovima.

- Odmah u startu ću odgovoriti da nemam ništa protiv. Naprotiv, time bi u Županiji još veću pozornost i snagu usmjerili na svoje općine i druge gradove koji nisu u mogućnosti financirati sve poslove koji su joj potrebni. Međutim, obzirom na svoje političko i životno iskustvo kažem da ne treba hrliti, odnosno lomiti preko koljena. To je stvar koja se ne rješava preko noći. Potrebno je dobro snimiti situaciju i onda krenuti u takvu proceduru.   

Koji bi Vam bili prioriteti u narednom mandatu?

- Nastavak sviju projekata kako demografskih s kojima je javnost već upoznata, tako i gospodarskih i infrastrukturnih. Još veća ulaganja u malo gospodarstvo s ciljem ravnomjernog razvoja županije. Cilj je omogućiti život i rad u svim dijelovima naše županije. Ono na čemu ćemo raditi je i jak zdravstveni sustav na samom terenu. Ulagat će se u sve naše ispostave Doma zdravlja kako bi sustav približili čovjeku u svakom kutku naše županije.

Naravno, kao što sam već i naveo nastavljamo s jakim infrastrukturnim projektima, samostalno i u suradnji s našom Vladom.

Posljednja tri desetljeća HDZ je na čelu Splitsko-dalmatinske županije. Koji su razlozi dominacije?

- Stabilnost, odlučnost kao i očuvanje nacionalnih i identitetskih vrijednosti, svakako su jedan od ključnih razloga povjerenja ljudi kojeg kao stranka uživamo desetljećima. Od uspostave neovisnosti i samostalnosti HDZ ima važnu ulogu u političkom životu naše domovine, a tako i same županije. HDZ je stožerna i najbrojnija hrvatska stranka, narodnjačka sa svim elementima demokršćanskih i tradicijskih vrijednosti. Oporbene stranke, nažalost, uvijek podcjenjuju narod pokušavajući im prodati rog za svijeću. Naš narod je bio pametan u ovih proteklih tri desetljeća, te nije nasjedao lažnim prorocima. Tako će biti i ubuduće. 

Kakva su Vam očekivanja uoči izbora? Smatrate li da Vam je naškodila izjava o insceniranju požara zbog snimanja filma?

- Od ovih izbora očekujem uvjerljivu pobjedu naše županijske koalicije HDZ-a i HSP-a na razini skupštine, ali i pobjedu u izborima za mjesto župana. Uvjeren sam da narod neće zakazati ni ovaj put. 

Što se tiče snimke moje izjave o pokušaju sprječavanja oskvrnuća starokršćanskog groblja, mogu samo zahvaliti medijima koji su mi u biti još jednom dali priliku da iznesem svoje stavove. Sa svetinjama nema trgovine. Ni onda, ni sada, ni ubuduće. Još jednom sam imao priliku naglasiti svoj stav. Dobio sam više čestitki podrške s terena nego što ih dobijem za Uskrs i Božić. Svi oni koji su mislili da će mi to ići u štetu samo su pokazali kako podcjenjuju mišljenje i stav naroda. 

U svakoj kampanji sa strane oporbe se pojavljuju nova lica sa starim podvalama i starim trikovima. Rezultat je uvijek isti. Idemo  u novu pobjedu!

Vaša reakcija na temu