Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Ivica Rakušić: Županije itekako imaju smisla, a broj općina nije problem nego njihova efikasnost i transparentnost

Ivica Rakušić: Županije itekako imaju smisla, a broj općina nije problem nego njihova efikasnost i transparentnost

Dogradonačelnik Solina piše za Dalmatinski portal

Tema teritorijalnog ustroja Hrvatske zadnjih mjeseci često je u medijima. Veći dio oporbe se zalaže za linearno smanjenje broja jedinica lokalne samouprave i za ukidanje županija. Smatram pomalo neozbiljnim najaviti tako drastičnu reformu bez analize koja bi uključila ekonomske, povijesne, demografske i geografske parametre. Osnovno je pitanje što bi se spajanjem općina ili ukidanjem županija postiglo? Bi li građani dobili bržu i bolju uslugu i veću kvalitetu života? Mišljenja sam kako broj JLS-ova nije presudan faktor već je najvažnija stvar njihova efikasnost i transparentnost rada. Većina općina u Dalmatinskoj zagori, Lici i Slavoniji su dokazale opravdanost  postojanja jer uspješno povlače sredstva iz europskih fondova i grade nerazvrstane ceste, vrtiće, vatrogasne domove, javnu rasvjetu, ulažu u prirodnu i kulturnu baštinu. Svi ti projekti bi se teže i sporije realizirali kada bi došlo do okrupnjavanja jedinica lokalne samouprave. Također, demografi kao što je profesor Anđelko Akrap ističu kako bi depopulacija ruralnih područja bila još i veća da je broj općina manji. 

Stoga smatram ključnim raditi na funkcionalnom povezivanju općina i povećanju efikasnosti rada javne uprave, prije svega digitalizacijom procesa. Potrebno je implementirati suvremene tehnologije kako bi građani i poduzetnici na brz i jednostavan način dobili traženu informaciju bez da uopće moraju dolaziti na šaltere i nepotrebno gubiti vrijeme. Primjerice, podnošenje zahtjeva za stipendije, zahtjev za isplatom novčane naknade za novorođeno dijete, zahtjev za zakup prostora, sve su to stvari koje se mogu realizirati putem računala ili mobitela. Građani moraju osjetiti kako službe nisu svrha same sebi već su u funkciji povećanja kvalitete života. S digitalizacijom je povezana transparentnost. Javnost mora imati uvid gdje i kako se troši novac poreznih obveznika. U tom smislu je odlična mjera uvođenje participativnog budžetiranja gdje stanovnici nekog grada ili općine sami biraju projekte koje žele realizirati. Upravo na ovim stvarima ćemo raditi u Solinu do kraja mandata.

Kada govorimo o okrupnjavanju, općine bi trebale više surađivati u komunalnim djelatnostima, primjerice da više općina ima jedno komunalno poduzeće.  Pozdravljam i najavu izmjena Zakona o vodnim uslugama koje idu u smjeru spajanja pružatelja vodnih usluga. Što se tiče financijske racionalizacije poslovanja jedinica lokalne samouprave, premijer Plenković i ministar Malenica najavljuju moguće reduciranje broja zamjenika gradonačelnika, zamjenika načelnika i dožupana. Tu ima mjesta za velike uštede. 

Stav Hrvatske demokratske zajednice i mene osobno je da županije itekako imaju smisla, a da općine moraju ići u pravcu funkcionalnog povezivanja, digitalizacije i povećanja efikasnosti i transparentnosti rada.

Sljedeći proračun Europske unije će značajni dio sredstava namijeniti upravo jedinicama lokalne samouprave. Moramo spremni dočekati natječaje i pripremiti strategije razvoja pametnih gradova i općina jer ćemo moći aplicirati i dobiti bespovratna sredstva za pametna rješenja, LED rasvjetu, energetsku obnovu javnih zgrada, korištenje obnovljivih izbora energije. Želimo digitalnu, inovativnu i zelenu Hrvatsku, a nužno je napraviti generacijsku obnovu u poljoprivredi i jačati ruralni razvoj. 

Vaša reakcija na temu