Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press JAVNO SAVJETOVANJE Sinj potiče poduzetništvo, dostavite svoje prijedloge!

JAVNO SAVJETOVANJE Sinj potiče poduzetništvo, dostavite svoje prijedloge!

Otvoreno je do 1. listopada

Grad Sinj donosi novi Program poticanja poduzetništva za 2024. i 2025. godinu, čime nastavlja s ciljanom podrškom razvoju poduzetničkih aktivnosti na svom području. Program je osmišljen kako bi se osigurala financijska i savjetodavna pomoć mikro, malim i srednjim poduzećima kroz mjere usmjerene na rast, inovacije, zapošljavanje i ulaganje u smještajne kapacitete. Ovo je nastavak uspješnih mjera poduzetničke potpore provedenih prethodnih godina, s ciljem jačanja lokalnog gospodarstva, poticanja zapošljavanja te unaprjeđenja usklađenosti s Nacionalnom razvojnom strategijom Republike Hrvatske do 2030. godine.

Ključne mjere Programa:

Potpora novoosnovanim poduzećima: Namijenjena poduzećima osnovanim unutar zadnje tri godine, ova mjera potiče ulaganje u alate, strojeve, informatičku opremu, marketing, unaprjeđenje poslovnih prostora i savjetodavne usluge za prijavu na nacionalne i EU natječaje.

Poticanje postojećih gospodarskih subjekata: Ova mjera nudi potporu za proširenje i razvoj postojećih poduzeća kroz ulaganje u opremu, tehnologiju, poboljšanje poslovnog prostora te marketinške aktivnosti.

Subvencioniranje zapošljavanja: Poseban naglasak stavljen je na subvencije za novo zapošljavanje osoba s prebivalištem na području Grada Sinja, s ciljem smanjenja nezaposlenosti i poticanja gospodarskog rasta kroz nove radne snage.

Poticanje ulaganja u smještajne kapacitete: Program uključuje financijsku podršku za povećanje i unapređenje smještajnih kapaciteta na području grada, posebno u turizmu.

Financijska sredstva

Kroz program, poduzetnici mogu ostvariti potpore u iznosu do 6600 eura za novoosnovane tvrtke i poduzeća u deficitarnim zanimanjima. Za subvencije zapošljavanja, maksimalna potpora iznosi do 1990 eura po novozaposlenoj osobi, dok je potpora za poduzeća koja zapošljavaju osobe s invaliditetom povećana na 2800 eura.

Prijave i natječaji

Prijave za potpore podnose se na temelju javnog poziva koji će biti objavljen na službenim stranicama Grada Sinja. Poduzetnici će prijave dostavljati preporučenom poštom ili osobno, s priloženom dokumentacijom koja dokazuje ispunjavanje uvjeta Programa. Nakon obrade prijava, sredstva će biti dodijeljena u skladu s kriterijima bodovanja i raspoloživim proračunskim sredstvima.

Kontrola i transparentnost

Grad Sinj će provoditi redovnu kontrolu namjenskog trošenja sredstava, a nepravilnosti će rezultirati obvezom povrata potpora te gubitkom prava na buduće potpore. Program je u skladu s europskim propisima o državnim potporama male vrijednosti, a svi osobni podaci korisnika bit će obrađeni u skladu s Uredbom o zaštiti podataka (GDPR).

Ovim Programom Grad Sinj potvrđuje svoju posvećenost razvoju poduzetništva, podržavajući lokalne poslovne subjekte u njihovu rastu, inovacijama i konkurentnosti na tržištu.

Javno savjetovanje otvoreno je od 16. rujna 2024. godine do 1. listopada 2024. godine, a zainteresirani mogu svoje prijedloge, mišljenja i primjedbe poslati putem odgovarajućeg obrasca do navedenog roka na e-mail adresu: info@sinj.hr.

Vaša reakcija na temu