Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Milan Šabić KAZNENO DJELO NA MARJANU? Ante Čikotić iznio da u izvješću inspekcije stoji 'pustošenje šume'

KAZNENO DJELO NA MARJANU? Ante Čikotić iznio da u izvješću inspekcije stoji 'pustošenje šume'

Drži nas se u mraku, ignorira se sve što pitamo, a stručnjaci pobjegli glavom bez obzira - rekao je Kotur

Na sjednici Gradskog vijeća je o radovima na Marjanu izvijestio koordinator Nenad Ružić.

- Prošlo je određeno vrijeme od zadnjeg izvješća i danas mogu sa zadovoljstvom kazati da su radovi u prvoj fazi gotovi i sve se posjeklo što se imalo posjeći. Sada slijedi monitoring koji moramo kvalitetno uspostaviti, da bi nakon ljeta vidjeli u kakvom je stanju. Tvrtka 'Matima' je uspostavila 90 linija žičare kako bi se došlo do svakog dijela brda, posječeno je 12.790 kubika, odnosno 38.000 zaraženih stabala koji su morali biti uklonjeni! Sudjelovale su i naše gradske tvrtke u tome koje želim ovim putem pohvaliti - iznosio je.

Pročelnik za financije Dragan Brtan je kazao da su dva ugovora, jedan vrijedan oko 2,5 milijuna kuna, drugi 5, s tim da je 2,4 milijuna kuna uprihođeno od prodaje drvne mase.

SDP-ov Goran Kotur je kazao da nije rečeno što je posječeno, a nije se smjelo.

- Svi stručnjaci su se evakuirali iz Povjerenstva, ova metoda je napravila štetu. Od 38.000 posječenih, koliko je doznačenih? Koliko je izdano popratnica? Stablovna metoda je velika štetu napravila, vozio je gradonačelnik u krivom smjeru. Drži nas se u mraku, ignorira se sve što pitamo, a stručnjaci pobjegli glavom bez obzira - kazao je Kotur.

Replicirala mu je HDZ-ova Ljubica Vrdoljak.

- Pravi dokaz kako se Marjan može politizirati i da mi znamo više od stručnjaka. Nećemo tako daleko dogurati. Kako se trebalo raditi? Onako kao vi dok ste bili predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove, ništa - kazala je Vrdoljak.

Uzvratio joj je Kotur da se ne radi o politizaciji, nego o uskrati informacija.

Eksplicitan je bio Ante Čikotić iz Mosta.

- Ima puno novozaraženih stabala, a nisu uklonjeni. Zašto? Problem mi je odnos gradonačelnika prema Gradskom vijeću. Tvrtki Matima je isplaćeno znatno više od 2 milijuna kuna predviđenih, a mi smo platili preko 5 milijuna kuna. Kako, ako gradonačelnik smije donositi odluke do milijun kuna. Odobrenje vam treba dati Gradsko vijeće - oštar je Čikotić.

Otkrio je i da je sudski vještak na Marjanu te traži odgovore na pitanje o zakonitosti radova. Iznio je i izvješće inspekcije Ministarstva poljoprivrede gdje se navodi i 'pustošenje šume'. 

- Ovo zahtijeva odgovornost i ostavke - poručio je Čikotić.

Te završio u istom tonu:

- Gradonačelniče, za vrijeme ovog mandata  je opustošena šuma, sramit će nas se djeca. Nećemo više šutjeti i biti suučesnici!

Vaša reakcija na temu