Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
LABUĐI PJEV Na najpoznatijoj splitskoj plaži partija se svaki dan, ali ne zadugo

LABUĐI PJEV Na najpoznatijoj splitskoj plaži partija se svaki dan, ali ne zadugo

Na Bačvicama se ukidaju minimalni tehnički uvjeti kafićima

Kafići, restorani i klubovi na Bačvicama još ovo ljeto mogli bi nesmetano raditi, ali teško će dočekati iduću sezonu. 

Niti jedan od objekata, osim nekolicine koja je u privatnom vlasništvu, još od početka 2023. godine nema valjan ugovor za korištenje prostora. Većini ugostiteljskih objekata u poslovnom kompleksu Bačvice pokrenut je postupak ukidanja minimalnih tehničkih uvjeta. Poznato je da se barem njih deset žalilo na rješenje, čime su samo još malo odgodili neizbježno zatvaranje.

- Ovaj Upravni odjel je pokrenuo postupak ukidanja 15 rješenja za ugostiteljske objekte koji posluju u kompleksu Bačvice bez valjanog dokaza korištenja. Za deset ugostiteljskih objekata je doneseno rješenje o ukidanju na koje su se stranke uložile žalbe. Žalbe su proslijeđene Ministarstvu turizma i sporta na nadležno postupanje. Dva postupka su još u tijeku, a tri postupka je Ministarstvo turizma i sporta vratilo na ponovni postupak (ovo tijelo ih je prethodno ukinulo) - odgovorila je Matea Dorčić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za turizam, pomorstvo i promet.

Posljedica je to odluke splitskog Gradskog vijeća iz ožujka prošle godine, kada je usvojen zaključak o sklapanju nagodbe s Republikom Hrvatskom oko poslovnog kompleksa Bačvice koje nije u vlasništvu Grada, već je pripalo pod pomorsko dobro. Posljedično, za to područje morat će se ishoditi koncesija na pomorskom dobru za gospodarsko korištenje. Taj proces bi mogao potrajati.

U međuvremenu, bez ugovora, pojedini ugostiteljski objekti rade do kasnih noćnih sati, a obližnji hotelijeri i stanari čupaju kosu, što zbog preglasne glazbe, što zbog uriniranja te nereda kojeg izazivaju mladi gosti pri povratku iz noćnog izlaska.

U posjedu smo više prijava Državnom inspektoratu i sanitarnoj inspekciji zbog ugostiteljskih objekata čiji se gosti do ranih jutarnjih sati zabavljaju na terasama kompleksa Bačvice, premda odlukom Grada Splita i Zakonom o zaštiti od buke ne smiju imati izvore zvuka na otvorenom iza ponoći sati. Tko je god barem jednom bio na Bačvicama zna da se ljetni provodi održavaju na otvorenom, a trebali bi se održavati u potpuno zatvorenim prostorima ili unutar staklenih stijenki. Uostalom, možete samo 'googlati' neke od objekata na Bačvicama i pogledati galerije fotografija.

Budući da ih je većina bez valjanog ugovora o korištenju prostora, pomalo je apsurdno isticati da krše i druge zakonske odredbe, zato smo od Državnog inspektorata tražili da nam pojasne što se poduzelo po ukidanju minimalnih tehničkih uvjeta za većinu ugostiteljskih objekata na Bačvicama.

Ponovili su nam da je za deset objekata pokrenut postupak ukidanja minimalnih tehničkih uvjeta, ali su se ugostitelji žalili. Dakle, rješenja o minimalnim uvjetima su važeća do okončanja žalbenog postupka.

- Slijedom navedenog, napominjemo da turistička inspekcija Državnog inspektorata ne može postupati po rješenjima o ukidanju rješenja o minimalnim uvjetima jer ista nisu izvršna budući da su na ista izjavljene žalbe te je u tijeku žalbeni postupak - odgovorili su. Tek kada se ukinu minimalni tehnički uvjeti, objekti će morati zatvoriti svoja vrata, a potom može krenuti postupak ishođenja koncesije i legaliziranja stanja na Bačvicama.

Prilikom određivanja roka za koncesiju, obrazlaže Matea Dorčić, uzima se u obzir namjena, opseg i visina potrebnih ulaganja te ukupni gospodarski učinci koji se postižu koncesijom.

Odredbama Zakona o koncesijama definirane su pripremne radnje. Pripremnim radnjama smatraju se, detaljna je pročelnica, izrada studije opravdanosti davanja koncesije ili analize davanja koncesije.

- Potrebno je utvrditi uporabljivost, odnosno dokaz o legalnosti prostora na predmetnoj lokaciji, kao i da se utvrdi projektirano i izvedeno stanje, točne površine kao i planirana namjena prostora da bi se pristupilo izradi potrebne studije. Isto tako, Upravni odjel za turizam i pomorstvo, ako se dokaže da je Županijska skupština nadležni davatelj koncesije, po službenoj dužnosti će zatražiti uvjete, suglasnosti, mišljenja javnopravnih tijela - predočila je.

Ukratko, ako se studijom opravdanosti davanja koncesije ili analizom davanja koncesije dokaže da se uložena sredstva u pomorsko dobro mogu amortizirati u roku do 20 godina, tada će Splitsko-dalmatinska županija biti ovlaštena za provođenje postupka dodjele koncesije na predmetnoj mikrolokaciji.

- Nakon što se realiziraju nužni preduvjeti, tek tada se stječe mogućnost za pokretanje postupka za dodjelu koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja ugostiteljskih objekata na Bačvicama. Svakako u postupku je potrebno utvrditi radi li se o koncesiji o gospodarskom korištenju pomorskog dobra ili koncesiji o rekonstrukciji objekta i gospodarskog korištenja pomorskog dobra - nabrojala je pročelnica županijskog Upravnog odjela za turizam, pomorstvo i promet. Izvjesno je da će procedura potrajati neko vrijeme tako da sigurno možemo očekivati iduću sezonu s većinom zatvorenih poslovnih prostora unutar kompleksa Bačvice.

Vaša reakcija na temu