Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Saša Burić Lemo nakon 'odbijenice' iz Banovine: Radi se o nezabilježenom političko-pravnom diletantizmu, ponosan sam što nisam podoban za intendanta!

Lemo nakon 'odbijenice' iz Banovine: Radi se o nezabilježenom političko-pravnom diletantizmu, ponosan sam što nisam podoban za intendanta!

Imam osjećaj kao da su se svi najeli bunike i da su ovakvi manevri reportaže iz njihovih halucinacija

Kandidat za intendanta Ivan Leo Lemo nam je komentirao službenu 'odbijenicu', odnosno stav v.d. pročelnika za društvene djelatnosti zašto nije poželjan za tu funkciju, te negativno mišljenje zamjenice Jelene Hrgović koje stoji u materijalima za sjednicu na kojoj će se raspravljati o kandidaturi. Obrazloženje je financijski plan.

Vladajuća koalicija, podsjetimo, ima većinu. Lemo je još ranije u pismu objavljenom na Dalmatinskom portalu bez oklijevanja iznio u čemu je problem vladajućima, ne libeći se navesti zašto im je nepoželjan njegov tim.

- Jasno je kao dan da se radi o postupku koji služi tome da se u ponovljenom natječaju nađe njihov, tj. podoban kandidat. Ja sam ponosan da takav nisam - izravan je Lemo.

Objašnjava i da natječaj za izbor intendanta HNK Split u svojim propozicijama ne predviđa očitovanje Službe za društvene djelatnosti i zamjenice gradonačelnika o programu kandidata. 

- U pitanju je političko-pravni diletantizam do sad nezabilježen u sličnim natječajima - jasan je.

Naime, pojašnjava, nakon što je Kazališno vijeće prije tri mjeseca u zakonskom roku dalo pozitivno mišljenje i preporučilo njegov program Gradskom vijeću, sljedeća faza natječaja je glasovanje vijećnika i nakon toga očitovanje ministrice kulture. 

- Ovo uguravanje mišljenja spomenute Službe i zamjenice gradonačelnika je prejudiciranje glasovanja gradskih vijećnika i apsolutno je nelegalno - poručuje. 

Zbog toga mu je, kako kaže, glupo uopće komentirati sadržaj tih njihovih neukih čitaba i time im davati legitimitet. 

- Ipak, nabacit ću nekoliko natuknica na tu temu zato što sam već odavno odlučio da ova moja borba unutar ovog grotesknog natječaja više nije borba za funkciju intendanta, već borba za proceduru, zakonitost i sustav kao takav koji bi svima nama građanima ove izmrcvarene zemlje trebao jamčiti regularnost i ravnopravnost - ističe.

Ulogu savjetovanja Gradskog vijeća oko natječaja, nastavlja, obavlja Kazališno vijeće sastavljeno od zaposlenika HNK Split te uglednih djelatnika iz kulture grada Splita. 

- I to je to. Ovi savjetnici amateri ne bi trebali utjecati na vijećnike, osim po kuloarima, kafićima, whatsappovima i hodnicima Banovine. Imam osjećaj kao da su se svi najeli bunike i da su ovakvi manevri reportaže iz njihovih halucinacija - ubacuje i dozu ironije.

No, kako navodi, stvarno mu je teško ostati ozbiljan dok se događa ovaj roll play u kojem oni misle da su inteligentno kamuflirali izostanak ikakvih suvislih argumenata protiv njegovog programa,  suradnika i njega. 

- U ova tri mjeseca bjesomučno su zvali brojne kolege tražeći podobnog kandidata koji će pristati na ucjene oko izbora suradnika koje su meni bile neprihvatljive. Cijenjene kolege su ih odbili. Još uvijek ih traže - otkriva. 

Tu, dodaje, inače nevidljivu Službu za društvene djelatnosti vodi osoba koja svojom naobrazbom nikako nije kompetentna ocjenjivati ni jedan aspekt njegovog programa.

Srećom, kaže, ni ne mora. Osim ako se ne ponižava pristajući na nebulozne naredbe pretpostavljenih.

-  Isto vrijedi i za zamjenicu gradonačelnika Jelenu Hrgović. Inače dojmljiva osoba koju sam izuzetno cijenio svela je sebe na hostesu ovog Bingo Banovina showa i to mi je iskreno i beskrajno žao. Zaista - iznio je o dogradonačelnici.

Te podvlači:

- Njihova mišljenja su hrpa gluposti koja ne odgovaraju istini. Srećom, ponavljam, nisu ni potrebna u proceduri natječaja. 

Otkriva i da u svom financijskom planu detaljno obrazlaže kako bi on i suradnici prepolovili višemilijunski dug tijekom njihovog četverogodišnjeg mandata.

- Taj se dug gomilao sedam godina i nitko za njega nije odgovarao. Gdje je onda bila ova Službica? Gdje je bila kad se na sjednici Gradskog vijeća u ovom sazivu prihvatio izvještaj o radu HNK Split za 2016. godinu u kojem nisu bili realizirani svi predviđeni naslovi i u kojem je evidentiran dodatni dug? Gdje je bila ova Služba posljednja tri mjeseca kad se razvlačilo okončavanje ovog natječaja (mladost mi je prošla čekajući) i tako gubilo dragocjeno vrijeme za pripremu sljedeće sezone? Gdje je bila ova ova Služba kada je njihov koalicijski partner javno izjavljivao da ima 'šefa opere'?  - više retorički pita.

U istom tonu pita i zna li itko Zakon o upravnom postupku i rokove koje propisuje. Ima li Banovina Pravnu službu?

-  Opstruiraju jednu jednostavnu proceduru kao i mnogi iz njihove sekte zbog koje ljudi bježe iz zemlje - drži Lemo.

Otvoreno navodi i da su upropastili  mogućnost jednog uzbudljivog uzleta HNK Split oko kojeg je postojao zdravi i njima neshvatljivi entuzijazam. 

Što se tiče plana sanacije dugova kojega navode kao odbijenicu, Lemo otkriva i da u propozicijama natječaja nije propisan.

- Ipak, ja ga imam. Dobar je i realan. Proizlazi iz višegodišnjeg iskustva rada u raznim kazalištima mojih suradnika i mene te iz detaljnih analiza rada HNK Split. Ako ne bismo uspjeli realizirati taj plan, postoje mehanizmi u hodu našeg mandata da nam se zahvali na trudu i pozove netko drugi. Naše biografije i namjere su čiste - jasan je.

 A tko su oni, pita Lemo.

- Kriza kompetencije je najveća hrvatska kriza. Poručujem im, ajte ća u Irsku ili Njemačku i pustite nas na miru, tužni, pretužni pokušavači i štetočine! - poručuje bez zadrške.

Kaže i da razmišlja o tužbi jer voli Hrvatsku, voli Split, voli istinu i voli dramu. 

- I napravit ću predstavu o ovom natječaju. Oću, vegetarijanstva mi! - najavljuje.

Vrlo otvoreno i završava komentar:

- I za kraj, zanima me jako tko će biti podobni maneken kojeg će instalirati, koji će uhljebiti njihove mediokritete i koji ima želuca uletjeti u njihov drndavi Brčko - Banovina bus kojeg vozi pitoreskna vladajuća koalicija HDZ-HGS i iz kojeg su nas izgurali utovljenim  stražnjicama i uvježbanim laktovima? 

I kako im lički kolege poručuju, nek' se prestanu pravit blesavi i nek' ozakone svoje zakulisne dogovore! ZNA SE kako se kadrovira u Hrvatskoj! Svi znaju. Nema te Službetine koja bi to maskirala. Karakter je zakletva dana samom sebi, a ne nekoj stranci. Oni ga nemaju. Dosadni su i predvidljivi. Opraštam im jer su me poštedjeli samih sebe u sljedeće četiri godine. Ajmo ovo okončat da se mogu posvetiti premijerama predstava koje me čekaju do kraja godine - kaže te nabraja 

'Ručni rad' Jean-Claud Danauda u HNK Osijek, 'Trnoružice' Charlesa Perraulta u kazalištu Trešnja, 'Amadeusa' Petera Schaffera u Naroden teatar, u Štipu, u Makedoniji i opere 'La Boheme' Giacoma Puccinija u Narodnom pozorištu u Sarajevu. 

 - Stvarno više nemam vremena za nebuloze. Jedna moja prijateljica je mudra kada kaže 'Rejection is God's protection' - zaključio je Lemo.

Vaša reakcija na temu