Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Mjesec dana je prošlo od početka radova u Šimićevoj: 'Često je rekonstrukcija objekta zahtjevnija od gradnje novog'

Mjesec dana je prošlo od početka radova u Šimićevoj: 'Često je rekonstrukcija objekta zahtjevnija od gradnje novog'

Riječ je o složenom, ali prijeko potrebnom projektu sanacije, a trenutno se unutar garaže uklanja oštećeni beton i dotrajala armatura

Nešto više od mjesec dana prošlo je od kada su započeli radovi na sanaciji garaže u Šimićevoj u gradskom kotaru Blatine-Škrape, a radovi napreduju po predviđenom dinamičkom planu. Investitor projekta je komunalna tvrtka Split parking, dok je izvođač zajednica ponuditelja koju čine Poduzeće za ceste d.o.o. i Madex d.o.o., obje tvrtke iz Slavonskog Broda. Po završetku radova, oko 500 korisnika garaže dobit će renoviranu i garažu potpuno sigurnu za korištenje.

Trenutno su van funkcije dva gornja kata garaže, odnosno četiri poluetaže. Mehanički su uklonjeni slojevi nadsloja betona krovne ploče te se površina priprema za izradu hidroizolacije i nove kolničke konstrukcije. Unutar garaže se hidrodinamički (vodom pod visokim tlakom) uklanja stari i oštećeni beton kao i dotrajala korodirana armatura koja se zamjenjuje novom. Nakon toga slijede sanacija krovne konstrukcije, izrada hidroizolacije, novi slojevi krovne konstrukcije, sanacija konstruktivnih elemenata (nosači, stupovi, grede) te ostali elementi prema projektu. Trenutno je angažirano 12 radnika, a broj će se povećavati kako nove faze sanacije budu zahtijevale.

- Riječ je o složenom projektu, no bez obzira na to, zadovoljstvo nam je raditi na njemu budući da su svi sudionici, prije svega investitor, projektanti, nadzorni inženjeri, redom ljudi koji razumiju posao i znaju kako upravljati ovako ozbiljnim projektom, a puno pomaže i razumijevanje stanara u okolici. Svaka sanacija armirano-betonske konstrukcije kompleksan je posao, posebno sa slučajevima kao što je garaža u Šimićevoj jer se radi o zaista velikom objektu čija je konstrukcija nastradala od raznih utjecaja poput procijeđenih voda i soli, a i starost objekta tu utječe. Bilo je krajnje vrijeme za sanaciju ovog objekta jer je došao na granicu uporabljivosti - rekao je Igor Sokolović, predstavnik izvođača iz tvrtke Madex.

Da su zadovoljni dosadašnjim tijekom radova, ali i komunikacijom Split parkinga sa stanarima kotara i korisnicima garaže potvrdili su i iz kotara Blatine. Upoznati su sa svim detaljima, kažu, i svjesni da je riječ o opsežnim radovima, no isto tako znaju da je ovaj projekt važan i neodgodiv za njihov kotar. 

- Split parking je od samog početka o svim aktivnostima jasno i na vrijeme komunicirao s vodstvom kotara, a još važnije, sa stanarima. Do sada nismo imali nikakvih pritužbi i prema informacijama koje imamo, stanari su sretni jer se ovo pitanje napokon rješava, a za nekoliko upita koje smo primili, brzo smo u dogovoru sa Split parkingom pronašli rješenje. Uvedenom posebnom prometnom regulacijom i privremenim parkingom osigurao se dovoljan broj alternativnih parkirnih mjesta, a stanari su sve to brzo prihvatili. U kotaru ne dolazi do većih gužvi te se promet u većini slučajeva odvija normalno, a ako i dođe ponekad do manjeg zastoja, prihvatljivo im je jer shvaćaju važnost projekta za naš kotar - rekao je Davor Matijević, predsjednik kotara Blatine-Škrape. 

Iz Split parkinga vjeruju da će radovi biti završeni u ugovorom predviđenom roku od šest mjeseci, a kako bi se to osiguralo svaki tjedan održavaju se koordinacijski sastanci kako bi se pratio napredak radova te na njemu sudjeluju predstavnici svih strana uključenih u sanaciju. 

- Iako to možda ne izgleda tako, često je rekonstrukcija, odnosno sanacija nekog objekta, zahtjevnija od gradnje novog jer ima puno više faktora na koje treba paziti i koje treba uzeti u obzir. Svjesni smo da za vrijeme radova bude buke i prašine, ali drugačiji način za odraditi ovakav građevinski zahvat ne postoji, a njime će se zaštititi korisnici i njihova imovina te produžiti životni vijek garaže. Zahvalni smo stanovnicima kotara na razumijevanju i strpljenju, kvalitetnoj komunikaciji i svim povratnim informacijama. Stojimo im na raspolaganju za informacije u svakom trenutku - kazala je Ivana Čaljkušić, voditeljica projekta sanacije od strane Split parkinga. 

Podsjetimo, za vrijeme trajanja radova na sanaciji na snazi je posebna prometna regulacija te se dijelom Šimićeve vozi jednosmjerno čime se osiguralo dodatnih 60 kosih privremenih parkirnih mjesta, a zadržale su se postojeće širine prolaza. Privremena regulacija prometa trajat će do kraja sanacije. Stanovnicima kotara na raspolaganju je i privremeno parkiralište sa stotinjak parkirnih mjesta na lokaciji sportskog centra koji se nalazi između garaže i toplane. Po završetku sanacije, istaknuli su iz Split parkinga, korištene površine uredit će se i vratit će im se prvobitna namjena.

Vaša reakcija na temu