Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Na MedILS-u se održava najvažniji skup u Dalmaciji na temu programa Obzora Europa

Na MedILS-u se održava najvažniji skup u Dalmaciji na temu programa Obzora Europa

Promicanje znanstvene izvrsnosti i razvoja inovacija

U Splitu se 27. lipnja s početkom u 9 sati na Mediteranskom institutu za istraživanje života (MedILS), Sveučilišta u Splitu, Meštrovićevo šetalište 45, održava važan skup o programu Obzor Europa, Sveučilišni dan programa Obzor Europa na MedILS-u.

Organizatori skupa su MedILS Sveučilišta u Splitu, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih Republike Hrvatske, Agencija za mobilnost i programe Europske unije i Odjel za znanost i inovacije Sveučilišta u Splitu.

Događanje će otvoriti prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu koji ovu inicijativu izrazito podržava: 'Sveučilište u Splitu nastavlja kontinuirano raditi na jačanju suradnje s drugim hrvatskim i inozemnim sveučilištima, znanstveno-istraživačkim organizacijama, ali i industrijom te je stoga jako važno staviti naglasak na ovakve i slične skupove koji promiču kompetitivne EU projekte koji osiguravaju znanstvenu izvrsnost i razvoj inovacija'.

Skup će moderirati dr. sc. Danica Ramljak, v.d. ravnateljica Mediteranskog instituta za istraživanje života Sveučilišta u Splitu. O programu Obzor Europa te o tome što možemo očekivati na konferenciji dr. sc. Danica Ramljak, v.d. ravnateljica MedILS-a najavljuje: 'Obzor Europa najvažniji je financijski instrument Europske unije za financiranje znanosti i inovacija. Ovo su jako kompetitivni projekti i nije ih lako dobiti, a pokazatelji su razine kvalitete hrvatske znanost i na europskoj razini. Hrvatska je do sad samo na o.4% uspješnosti i vrijeme je za novi iskorak i poboljšanje. Ovaj skup uključuje ključne institucije i pojedince koji dijeleći svoje iskustvo mogu itekako doprinijeti prijeko potrebnim boljim rezultatima hrvatskih znanstvenika. Ovo je samo početak, ali MedILS će u okviru Sveučilišta u Splitu nastaviti sustavan rad na privlačenju ovih i drugih EU sredstava za znanstvena istraživanja'.

Program Obzor Europa usmjeren je na promicanje znanstvene izvrsnosti, rješavanje društvenih problema poput klimatskih promjena i održivog razvoja te promicanje inovacija koje imaju za cilj unaprijediti europsku industriju i poboljšati globalnu konkurentnost Europe. Na jednom će se mjestu u Splitu okupiti vrhunski stručnjaci hrvatskog R&D sektora (istraživanje i razvoj), kako onog iz privatnih tvrtki tako i istraživača na institutima i fakultetima. Sudjelovat će predstavnici nekoliko hrvatskih sveučilišta i znanstveno-istraživačkih organizacija.

Govornici na konferenciji su: Zorana Barišić, nacionalna koordinatorica nacionalnih osoba za kontakt programa Obzor Europa, MZOM, dr. sc. Lucijano Jakšić, nacionalna osoba za kontakt za Širenje sudjelovanja i jačanje Europskog istraživačkog prostora, AMPEU, stručnjaci iz konzultantskih tvrtki IMPULS Savjetovanje d.o.o. i Research and Innovation Services – RISE, zatim prof.dr.sc. Maja Matijašević, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, evaluatorica programa Obzor Europa, Žana Fakin, nacionalna osoba za kontakt za Klaster 5 i 6, AMPEU, Ivana Bezmalinović, nacionalna osoba za kontakt za Klaster 1 – Zdravlje, AMPEU, dr. sc. Danica Ramljak, v.d. ravnateljica MedILS-a Sveučilišta u Splitu, Tonka Petričević, voditeljica Odjela za znanost i inovacije Sveučilišta u Splitu, a uspješne projekte predstavit će prof.dr.sc. Ana Marušić, Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu i Lürssen Design Center Kvarner d. o. o.

Vaša reakcija na temu