Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: PU SD NETKO TE ČEKA Policija će sutra u cijeloj Hrvatskoj pojačano nadzirati promet

NETKO TE ČEKA Policija će sutra u cijeloj Hrvatskoj pojačano nadzirati promet

Cilj je da taj dan ne bude poginulih u prometu

Idućeg tjedna, od 16. do 22. rujna 2024.godine na području država članica provodit će se  Roadpol Safety Days pod geslom 'ostani živ i spasi živote'.  Projekt se provodi u partnerstvu s Europskom komisijom, paralelno s obilježavanjem Europskog tjedna mobilnosti, a ove godine fokus je na podizanju svijesti građana o opasnom ponašanju u cestovnom prometu.

U srijedu, 18. rujna 2024. godine, provodit će se posebne aktivnosti kako bi postigli da taj dan bude dan bez poginulih u prometu. U srijedu na području Hrvatske provodit će se nadzor prometa na cestama posebno usmjeren na sankcioniranje prometnih prekršaja koji za posljedicu imaju teške prometne nesreće, te na sankcioniranje prekršaja iz tako zvane skupine 'četiri glavne ubojice u prometu': brzina, alkohol, nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepropisnu uporabu mobitela za vrijeme vožnje.

Policijska uprava splitsko-dalmatinska u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom će u srijedu u sklopu obilježavanja dana bez poginulih u prometu, a u cilju edukacije i osvješćivanja vozača koliko mogu svojim ponašanjem utjecati na sigurnost prometa na cestama, provoditi i  preventivno-represivnu akciju pod nazivom #NetkoTeČeka s ciljem smanjenja broja poginulih u prometu na nulu - barem na jedan dan kada na europskim cestama ne smije biti smrtnih slučajeva. Policijski službenici nadzirat će promet na području cijele Splitsko-dalmatinske županije te provoditi kontrole svih sudionika u prometu.

Akcija #NetkoTeČeka pokrenuta je u Imotskom nakon tragične pogibije dvojice 16-godišnjaka 31. listopada 2019. godine u mjestu Runovići, a ubrzo se pridružila i Policijska uprava splitsko-dalmatinska. Glavni cilj akcije je edukacija svih sudionika u prometu, s posebnim naglaskom na mlade vozače. Policijska uprava splitsko-dalmatinska uz partnere koji podupiru ovu aktivnost tradicionalno ovu akciju provodi svake godine u sklopu Roadpol Dana sigurnosti baš na dan za koji želimo da bude dan bez poginulih u prometu. 

Najčešći uzroci prometnih nesreća s najtežim posljedicama su neprilagođena brzina i vožnja pod utjecajem alkohola. Uz redovne akcije nadzora i kontrole, kroz ovu kampanju nastojimo kontinuirano educirati vozače i ostale sudionike o važnosti pridržavanja prometnih pravila, s ciljem podizanja razine prometne kulture.

'Apeliramo na sve sudionike u prometu da poštuju prometna pravila, ne konzumiraju alkohol prije i za vrijeme vožnje, prilagode brzinu uvjetima i stanju na cestama jer tako možete pridonijeti vlastitoj sigurnosti i sigurnosti svih ostalih sudionika u prometu. Pozivamo građane da odgovornim ponašanjem u prometu podrže akciju Dani sigurnosti u prometu i #NetkoTeČeka kako bi zajednički doprinijeli povećanju sigurnosti na cestama. U srijedu će se tijekom akcije odgovornim i savjesnim vozačima policijski službenici uručit će prigodne nagrade kao podsjetnik na ovu akciju', poručuje policija.

Vaša reakcija na temu