Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: MUP Obilježena 33. godišnjica pogibije policajaca u Hrvacama i Maljkovu

Obilježena 33. godišnjica pogibije policajaca u Hrvacama i Maljkovu

Položeni su vijenci i zapaljene svijeće

U Hrvacama je danas obilježena 33. godišnjica stradavanja devet policijskih službenika i redarstvenika koji su poginuli braneći domovinu.Ante Škoko, Kažimir Abramović, Zoran Bočina, Ivica Grubač, Bogoslav Lukić, Jakov Topić, Dušan Cvrlje, Miro Milanović i Ante Radan su u rujnu 1991. godine na području Hrvaca i Maljkova, kao sudionici Domovinskog rata, poginuli braneći svoju domovinu, svoju Hrvatsku.

Svečano obilježavanje započelo je polaganjem vijenaca na spomen obilježjima u Maljkovu i Hrvacama, a načelnici policijskih postaja Sinj, Imotski i Trilj su položili cvijeće ispred spomen obilježja ispred postaje u Sinju i na mjestima stradavanja kolega u Maljkovu gdje su podignute spomen ploče u njihovu čast.

U čast poginulim redarstvenicima, položeni su vijenci i upaljene su svijeće. Cvijeće i upaljene svijeće na spomenik su stavili članovi obitelji, a nakon njih vijenac je položilo izaslanstvo PU splitsko- dalmatinske koje je predvodio načelnik policijske uprave Marko Srdarević, izaslanstvo Ministarstva hrvatskih branitelja koje je predvodio voditelj Veteranskog centra Igor Vidalina, izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije koje je predvodio župan Blaženko Boban, izaslanstvo općine Hrvace koje je predvodio načelnik Dinko Bošnjak, izaslanstvo Grada Sinja koje je predvodio gradonačelnik Miro Bulj te izaslanstva braniteljskih udruga između ostalih i Udruge BATT, Udruge policije iz domovinskog rata Sinja i Cetinskog kraja, Udruge policijskih branitelja Domovinskog rata Imotski. 

Obilježavanje je nastavljeno svetom misom svetom misom u crkvi Svih Svetih u Hrvacama koju je predvodio don Marko Trogrlić, policijski kapelan PU splitsko-dalmatinske. Uz članove obitelji poginulih policijskih službenika i predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata, na svetoj misi sudjelovali su  načelnik Policijske uprave splitsko- dalmatinske Marko Srdarević, načelnik Sektora Mladen Bužančić, načelnik Sektora Nediljko Garac, zapovjednik JSIP Ante Vugdelija, načelnik PP Sinj Mislav Filipović Grčić, načelnik PGP Imotski Tihomir Nenadić i načelnik PGP Trilj Ljubo Zečić te načelnik općine Hrvace Dinko Bošnjak, izaslanstvo gradova Sinj i Trilj kao i Damir Gabrić, predstavnik Splitsko-dalmatinske županije.   

Predvoditelj sv. Misnog slavlja policijski kapelan don Marko Trogrlić u svojoj je propovijedi protumačio Evanđelje dana koje nam je progovorilo o onom rimskom satniku kojemu je Isus ozdravio slugu. Zadivljujuća je ta ispovijest vjere ovoga čovjeka, istaknuo je don Marko. 

'Toliko je lijepa da ju molimo u onom svetom času Euharistijskog slavlja, neposredno prije same sv. Pričesti. Satnik čini djelo ljubavi, no on u vjeri dolazi Isus jer zna da to ne može bez njegove pomoći. Vjera hrani našu ljubav, vjera potiče ljubav na djelovanje. Satnik nam daje lekciju vjere u Gospodina. On otkriva Isusa, kao onoga koji može učiniti čudo. On u Isusu otkriva Gospodina, Boga. Otkriva u svomu srcu dubinsku potrebu za Bogom. Svatko od nas pozvan pozvanje  u svom srcu otkrivati tu dubinsku potrebu za Bogom i kad je otkrijemo gajiti ju, održavati živom. To u našemu životu čini vjera.

I danas ova sv. Euharistija koju ovdje slavimo u spomen za naše poginule branitelje, jest izričaj te naše potrebe, te naše vjere. U vjeri i samo u vjeri na istinski način prepoznajemo potrebe svojih bližnjih. Kad otkrijemo Krista, onda i njih otkrivamo, svoje bližnje i njihove potrebe. Otkrivamo i odgovor na pitanje o tajni života, o smislu života i smrti. Ona nam daje one jedino istinske odgovore na ta naša temeljna životna pitanja. Predivna je ovo molitva koju molimo u svakoj svetoj Misi: "Gospodine, nisam dostojan da uđeš pod krov moj, nego samo reci riječ i ozdravit će duša moja!"

Velika je bila poniznost satnikova, ali je još veća njegova vjera, tako da se sam Isus zadivio i rekao: „Ni u Izraelu ne nađoh tolike vjere!“. Ovu poniznu i žarku satnikovu vjeru Isus je nagradio čudom. Ozdravio je stotnikova slugu. Mirne duše možemo reći da je to hrabra, uporna i predana vjera. Takvu vjeru traži Isus od svih nas. Zato smo pozvani moliti Gospodina da nam učvrsti vjeru: „Gospodine, vjerujemo, učvrsti nam vjeru', zaključio svoju propovijed don Marko Trogrlić.

Policijska klapa Sveti Mihovil uveličala je obilježavanje izvođenjem himne pored spomen obilježja i sudjelovanjem na svetoj misi.

Vaša reakcija na temu