Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Poseban maturalni dan: Učenici ribarsko-nautičkog smjera Pomorske škole Split svoju su brodicu zavjetovali u crkvi Gospe od Pojišana

Poseban maturalni dan: Učenici ribarsko-nautičkog smjera Pomorske škole Split svoju su brodicu zavjetovali u crkvi Gospe od Pojišana

Pogledajte fotogaleriju

Maturanti ribarsko-nautičkog smjera i članovi nagrađivane eko grupe 'Zdravo more' za kraj četverogodišnjeg školovanja još su jednom pokazali koliko su u obrazovnom sustavu jedinstveni.

Oproštaj od razrednice i mentorice eko grupe, profesorice ribarsko-nautičke skupine predmeta Marijane De Marchi, školskih klupa i članstva u eko grupi samoinicijativno su odlučili obilježiti na poseban način: postavljanjem ručno izrađene zavjetne brodice 'Zdravo more' pred sliku sv. Nikole u crkvi Gospe od Pojišana. Zaštitnik pomoraca i putnika na slici je prikazan u biskupskoj odjeći kako stoji na kamenoj hridi ispred uzburkanog mora po kojem plovi brod. Uzdignutom desnicom i pogleda uperenog u vis stišava nevrijeme i valove. Slika je potpisana i datirana (Antonio Zuccaro 1881. godine).

Predstavnik eko grupe Niki Krstičević, učenik generacije Pomorske škole Split i administrator učeničke Instagram stranice @zdravomore.eko samostalno je izradio maketu ribarske brodice, dok su ostali učenici uz razrednicu troškove materijala za njezinu izradu zajednički podijelili.

Svojim činom ganuli su fra Žarka Lučića i časnu Dolores Brkić. Uz pohvalne riječi časne, ovi splitski maturanti svoj će dan zasigurno pamtiti i po razgledu zavjetnih slika te modela brodova u Gospinu svetištu na Pojišanu. Radi se o najvećoj i jedinoj zbirci te vrste u Splitu koja potvrđuje pomorsko-brodarsku tradiciju Splićana. Za kraj svog svečanog čina učenicima i njihovoj razrednici uručeni su prigodni darovi.

Ribarsko-nautički smjer u našoj se zemlji može pohađati jedino u splitskoj Pomorskoj školi, a upravo je ova generacija učenika zaslužna za pokretanje brojnih projekata pod zajedničkim nazivom 'Zdravo more' u čijem je sastavu istoimena školska eko grupa.

Prvu nagradu u iznosu današnjih otprilike 2 000 eura osvojili su već u prvom razredu kao jedan od pet najboljih timova Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. I to na vlastitim primjerima i vizijama za očuvanje Jadranskog mora. Nagradu su uložili u vrijedne narukvice sa srebrenim privjescima nautičkog motiva kako bi kroz vlastiti natječaj motivirali javnost na skupljanje otpada. I to za vrijeme online nastave. Putem dislociranih mini eko akcija pojedinaca kroz njihov je projekt uklonjeno više od 1000 predmeta diljem obale, ali i na rijekama u unutrašnjosti zemlje. Potom su se zaredale brojne nagrade.

U drugom natječaju osvajanjem podvodnog drona pokazali su zašto su najbolji eko srednjoškolci. Povlašteni suradnici Vijeća Europe od njih su učili i nove načine korištenja drona kako bi dobru praksu prenijeli omladini drugih zemalja u cilju budućih znanstvenih istraživanja i očuvanja morskih prostranstava.

Eko grupa s vremenom se širila na mlađe naraštaje učenika ribarsko-nautičkog smjera. U njezinu je sastavu uz 'dronaše' oformljena i podgrupa ronioca, učenika iz svih smjerova škole. Zajedničkim snagama sudjelovali su u brojnim eko akcijama. Vlastitim, kao i u suradnji s drugim organizatorima. Putem medija sustavno su budili svijest javnosti o važnosti očuvanja mora i njegova svijeta.

Također, osvojili su i nagradu za najbolji srednjoškolski eko projekt u RH. Nagrada im je bila posjet Europskom parlamentu i sudjelovanje na sjednici za mlade pri čemu su predstavili svoj rad.

Svakako treba izdvojiti i njihovu edukativnu multimedijalnu izložbu 'Postani čuvar Jadranskog mora' u Prirodoslovnom muzeju Split koju je razgledalo više od 2500 domaćih i stranih posjetitelja.

Grupa je javnosti poznata i po projektima 'Baby boom liganja', 'Tradicijom komiških ribara', 'U spomen na poginule hrvatske pomorce i brodove koji više ne plove' i dr. Projekti u sebi njeguju ribarstvo i pomorstvo naše zemlje te promiču ekologiju mora.

Svoj su rad članovi grupe predstavili na međunarodnom sajmu 'Crofish' u Poreču i u Europskoj noći istraživača u Splitu. Podršku za rad uvijek su im davale domaće i strane televizije, novinske i radijske kuće, kao i brojni suradnici te simpatizeri grupe. Čuvajući ribarsku tradiciju, maritimnu baštinu i naše more, svojim su radom unaprijedili i sam obrazovni sustav, a novim generacijama ostavili odlične temelje za daljnji rad u eko grupi.

'Želimo vam mirno more, dobar ulov i puno uspjeha u daljnjem školovanju', poručuju iz škole.

Vaša reakcija na temu