Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PREPIRKA ZA KRAJ Sjednicu napustili vijećnici HDZ-a, posljednje točke izglasane i bez njih
GRADSKO VIJEĆE Naš grad 2024. Piše: Dalmatinski portal

PREPIRKA ZA KRAJ Sjednicu napustili vijećnici HDZ-a, posljednje točke izglasane i bez njih

Sljedeći put se sastaju vijećnici u rujnu


19.50 - Sjednica se završila odlaskom vijećnika HDZ-a zbog odluke o izuzeću radova. Dobacilo se da su političke kukavice.

- Cijeli mandat, pa i danas bježite od odgovornosti. Tražili smo da nam date kriterije, oglušili ste se - obrazlagao je HDZ-ov Jakša Balov.

Ivošević je rekao da se na Mejama radi o stambenoj zoni, dok je na Žnjanu mješovita. Naveo je da su u stambenoj do sada dozvoljavali izuzeće o zabrani gradnje, a da prvi put imaju mješovitu, u kojoj, doduše, nema hotela. Gradit će se i na Mejama i na Žnjanu, odlukom većine iz vladajuće većine.

Sjednica je završila malo prije 20 sati. Sljedeći put se sastaju vijećnici u rujnu.

19.35 - Povela se rasprava oko otkupa stana u Lukačićevoj ulici.

Uvala Bačvice se obratila Gradu za pravo prvokupa u iznosu od 295.000 eura. Grad je bi kupio. 

- U petak je stigla obavijest o ništetnosti ponude. Direktor je obavijestio da je neovlaštena ponuda poslao i rekao da se odustaje - iznio je pročelnik.

Bojan Ivošević je rekao vijećnicima da se neće ništa dogoditi ako izglasaju, osim što će se osigurati da ih se potencijalno prevari.

Bekavac smatra da je to što je rekao zamjenik je nonsens, jer da se točka mora povući, ako nema volje jedne strane za prodajom.

- Ne vidim problem da ako se izglasa prvokup - obrazlagao je Ivošević.

Matijević je rekao da su vijećnici dobili na mail da se odustaje.

- 18. lipnja je stigla ponuda s pečatom tvrtke. Kad smo rekli da ćemo kupiti, onda direktor kaže da je neovlaštena osoba poslala ponudu i da se ne prodaje. Poanta je da se prvokupa neće aktivirati, osim ako se prodaje. Ovako se samo osiguravamo - navodio je Ivošević.

Domazet je predložio da se razgovara s ljudima.

- Nije to internetska trgovina. Je li se ikada događalo da netko ovako odustane? Dobro, ali financijske štete nema za Grad ako izglasamo - rezimirao je Domazet.

Usvojeno je prihvaćanje prava prvokupa većinom glasova.

19.05 - Ugovori o financiranju nerazvrstanih cesta prolaze glatko.

Sporazum s Kauflandom na Trsteniku se mijenja, Grad preuzima investiciju javne garaže od Split Parkinga.

Zahtjevna je gradnja garaže, svakodnevni su razgovori jer će biti složen postupak - obrazlagao je pročelnik Nikša Maletić promjenu.

I ova odluka je prošla tek uz jednog suzdržanog.

18.50 - Plan rasporeda kioska, štandova i pokretnih naprava je usvojen većinom glasova.

Promjene su u tome da se ukidaju lokacije koje se ne koriste, uvrštene za slikare u staroj gradskoj jezgri, a nabrojeno i gdje se mogu manifestacije.

18.10 - Niz točaka prolazi glatko, među kojima i dozvole za rad na pomorskom dobru, koje nisu dodijeljene nakon prvog natječaja.

16.45 - Gradski vijećnici usvojili su odluku o skraćivanju radnog vremena noćnih klubova do ponoć u povijesnoj jezgri, odnosno, konzervatorskoj zoni A. 

16.15 - Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a, Tomislav Šuta, je tijekom rasprave ponovio da će biti suzdržani oko pozajmice jer se radi mimo procedure.

Puljak je pozvao da podrže ovaj zajednički projekt koji građani željno iščekuju.

Pozvao je na ujedinjenje, a ne na 'politikantstvo'.

- Stručne službe su rekle da je sve u redu, a to je najvažnije - podvukao je gradonačelnik.

Šuta mu je replicirao da je 'strah od diktature zavladao upravom'. 

- Ljudima je radi vas teško priznati grešku. Svatko tko vam je proturječio, bio je smaknut s radnog mjesta i zato neće mijenjati prijedlog - ustvrdio je HDZ-ovac.

HGS-ovka Bekavac je pozvala direktora firme Žnjan, Antonija Ljubasa, da zajedno prođu točke odluke o pozajmici i isprave ono što ona smatra spornim.

- Koliki je dug firme Žnjan na današnji dan? - pitala je. Ljubas je rekao da duguju 130.000 eura. Prozvala je gradonačelnika da je krio taj podatak. Bekavac 'secira' pozajmicu, tražeći da se specificiraju troškovi.

Mi odlučujemo o 15 milijuna eura, a sve nam je dano na pola lista papira. Zato tražimo objašnjenje - završila je Bekavac. 

Ljubas odgovara da je u milijun eura dio troškova koje nije moguće plaćati od kapitalne dobiti, odnosno poslovanja za ovu i iduću godinu, od plaća, najma opreme do održavanja plaže za osobe s invaliditetom. 

Dopunio je Puljak da žele osigurati mirniju budućnost firmi koja će imati sredstva kad se završi projekt.

Rekao je Šuti i da će kad završi uređenje žnjanskog platoa, biti nastavak radova, odnosno gradski projekt Duilovo o kojem je govorio ranije. U sklopu toga bi od resornog ministarstva tražio proširenje kapaciteta hotela Zagreb.

Uvažio je Puljak primjedbu Bekavac o ispravku kamata u odluci.

SDP-ov Davor Matijević je najavio podršku pozajmici u iznosu do 15 milijuna eura. 

HGS-ov Igor Stanišić je kazao kako neće sporiti 14 milijuna eura.

- Ali, na prvu se vidi da su mućke oko milijun eura. Uređenje svih plaža košta koliko ste naveli da će vam trebati za održavanje plaže za osobe s invaliditetom - govorio je. 

Stanišić je kazao i da ima mailove koje su mu poslali Puljkovi zviždači koji se boje nezakonitosti. Tvrdi da se iz mailova vidi muljanje. 

Pročitao je pojedine rečenice gdje pojedine pročelnice upozoravaju da se ne smije spominjati da se pozajmicom vraća prethodna.

- Gradonačelnik ovo sve zna, u svim je mailovima. Bacate ljagu na projekt vrijedan 65 milijuna eura, umjesto da kažete o čemu se radi. Ne mogu ovako podržati, evidentno je da vam milijun eura ne treba za održavanje plaže za osobe s invaliditetom. Ovo je muljanje pod pokroviteljstvom gradonačelnika - ustvrdio je Stanišić. Puljak je naveo kako ne bi razgovarali u mailovima da su htjeli skriti.

Vi ste naviknuli na  muljanje. Tražite izgovore da ne podržite projekt. Pozvat ćemo vas na otvaranje, bez obzira što ne podržavate - kazao je Puljak Stanišiću.

Stanišić je odgovorio Puljku da mu dokaže gdje je on to muljao.

- Ja za vas imam dokaz da ste muljator, čarobnjak iz Oza čije će vrijeme proći. Što se tiče Žnjana, vaša je opcija za sve odluke bila protiv - poručio je Stanišić gradonačelniku. 

 HDZ-ov Ivica Budimir je također spočitao Puljku da su u mandatu Andre Krstulovića Opare  bili protiv projekta. Nastavilo se raspravljati dok su ugašeni mikrofoni.

Ja sam mislio da Splitsko ljeto počinje u 21 sat, a vidim već je počelo - nasmijao je Domazet opet.

Uz vladajuću opciju, odluku o pozajmici su podržali Matijević i Mostov Tihomir Galić. Suzdržani su bili HDZ i HGS.

15.24 - Na kraju je izglasano, zamolio je Domazet za razumijevanje. Počinje rasprava o pozajmici firmi Žnjan.

15.17 - Odmah je krenulo sa stankom jer nisu došli svi vijećnici Centra, nedostaju ruke vladajućima za glasovanje. Nisu se još vratili s pauze za ručak.

15.10 - Sjednica se nastavila raspravom o izmjeni odluke o zaduživanju Grada za kapitalne objekte.

14.40 -  Izglasan rebalans, vijećnici su na polusatnoj pauzi.

14.35 - Puljak poručio Matijeviću da će završiti uz HDZ i DP gdje i pripada, SDP-ovac mu uzvratio da je 'politički šibicar'. Više o žestokom obračunu na poveznici

13.36 - Izmjene i dopune programa koji se tiču proračuna su usvojeni rukama vladajućih. O cjelovitom rebalansu proračuna izvještava pročelnica za financije Olenka Dadić.

13.18 - Na objedinjenoj raspravi o programima koji se tiču rebalansa, pročelnici, gradonačelnik i zamjenici su odgovarali na pitanja. 

Oporba je iznosila kritike, a vlast obrazlagala drukčije.

- Zagrebačka saborska zastupnica, bivša gradska vijećnica (Marijana Puljak, op.a) bi proračun nazvala popisom lijepih želja - krenuo je pak Matijević. Nabroji je obrazovne institucije koje su predviđene za obnovu proračunom, a sada se skidaju sredstva, što znači da se neće realizirati u ovoj godini.

HDZ-ova Ivana Zelić je opet fotografijama htjela predočiti komunalno održavanje. 

- Voljela bih da postoji još Dnevna doza, oni bi duhovitije opisali sve rupe i šporkice. Baš nedostaje - rekla je.

Ali, 'slajdovi' moraju pričekati, zaštekalo je na projektoru. 

'Ne'ko me sabotira', nasmijala je Zelić dok se čekalo. 

Prozvala je direktora Čistoće da osigura kvalitetan rad i uslugu, a ako ne zna, smatra, onda mu tu nije mjesto. Vrtjele su se fotografije iz centra grada s otpadom, te rupama na cesti.

Dometnuo je Puljak o odgovornosti, javio se Domazet.

- Nemate riječ, gradonačelniče, nemojte se javljat di vas se ne proziva. Proziva direktora i građane, da se to ne radi. I tu je u pravu - prekinuo je Domazet gradonačelnika.

Dotaknula se i pristupačnosti plaža osobama s invaliditetom, kroz pismo majke  djeteta s poteškoćama. 

- Nadali smo se da će gradonačelnik obići i plažu Žnjan. Ali, nije. Tužne smo bile kad smo pročitale da je sve u redu, ali je bila obmana. S ravnateljem Park šume smo riješili - dio je pisma majke.

Pozvala je gradonačelnika da se pomogne i s rješavanjem plaže osobama s invaliditetom na Žnjanu.

HDZ-ov Jakša Balov je replicirao Zelić da Puljak možda nije kriv, ali ie odgovoran.

- Umjesto sarkazma, možete se zahvaliti vijećnici na ukazivanju problema - obratio se gradonačelniku, a Domazet ga je upozorio da zloupotrebljava repliku.

Puljak je prozvao neodgovorne građane što bacaju otpad na nepredviđena mjesta, gdje su nekad stajali kontejneri.

- Apelirajmo na građane na odgovornije ponašanje. Čistoća ima izazove s kojima se nose, ali zaista reagiraju - rekao je Puljak.

Zelić mu je replicirala da je odgovornost svih i da je rekla kako nitko ne može biti zadovoljan stanjem. No, da je na vlasti najviše odgovornost jer je obećavana renesansa, a kako će riješiti problem, njegov je izbor - od kamera, smjenom direktora ili kako god.

11.27 - Šuta je najavio kako će biti suzdržani oko izbora Došen, ne podržavaju 'umjetno provedene natječaje'.

Stanišić je prozvao opet vlast zbog dodjele 12 prostora MKC-a. Izdvojio je prostor u Sinjskoj, pa izračunao da će samo na tome izgubiti 3600 eura mjesečno u Sinjskoj.

- Neke ljude ste i na samrti izbacivali iz stana zbog 6000 eura. Jedna velika disproporcija u vašem ponašanju. Svojima sve, a ako vam netko stane na žulj...- naveo je Stanišić.

SDP-ov Davor Matijević je rekao da će podržati Došen. Smatra da je Tamara Visković bila bolja kandidatkinja, ali uvažava da gradonačelniku nije bila prihvatljiva jer je iz Možemo. 

- Kandidatkinja za Zlatna vrata iz HDZ-a mu je bila dobra - bocnuo je.

Stefana Došen je izabrana za ravnateljicu MKC-a.

Počele su točke koje se tiču rebalansa. Bit će objedinjena rasprava o svim resorima, a potom će se postavljati pitanja.

11.13 - Vijećnik HDZ-a Domagoj Bajić je pitao Puljka o GUP-u, pa je krivo interpretirao novinski članak i Puljak ga je fino poklopio. Bajić je, zapravo, želio reći da niti na jednu prezentaciju nisu pozvani 'vanjski urbanisti'.

Bekavac je pitala zašto nisu izabrani članovi Kazališnog vijeća, ali nije dobila odgovor. 

Ja se Vama uvijek obratim poštovani gradonačelniče, a vi svima, osim meni s riječima 'poštovani vijećnice ili vijećnike uz zahvalu na pitanju - zamjerila je Bekavac.

HDZ-ov Marijan Čelan je prezentirao stanje s otpadom na Mertojaku i diljem grada, na što je Puljak uzvratio da je teško riješiti godine generiranog nereda. Pozvao je Čelana da zajedno pozovu sugrađane da glomazni otpad nose u reciklažna dvorišta.

Vijećnička pitanja završila su traženjem nekoliko odgovora zastupnika iz vladajuće opcije.

Dnevni red se nastavlja izborom ravnateljice MKC-a Stefane Došen. Čeka se predsjednica Upravnog vijeća Sunčice Fradelić. Dok se pojavi, Puljak izlaže da se javila jedina na natječaj i da je kao v.d. odgovorno radila posao.

10.48 - U izvještaju je ponovio kako će sva djeca koja ispunjavaju uvjete biti upisana i u vrtiće i u jaslice. 

Inače, prije pauze, vijećnici HDZ-a i HGS-a tijekom rasprave o dnevnom redu tražili povlačenje točaka o pozajmici firmi Žnjan 15 milijuna eura i kupnje stana u Lukačićevoj.

- Upozoravali smo da projekt ne može krenuti jer nije zatvorena financijska konstrukcija, a Puljak je tvrdio da je riješena. Vidimo da nije i da u ovom slučaju krši sve zakonske i proceduralne protokole - rekao je Šuta o pozajmici. Naveo je i da je HDZ nudio zakonsko rješenje, a to je da firma Žnjan digne kredit.

Vijećnica HGS-a Lidija Bekavac ustvrdila je da je ponašanje gradonačelnika Puljka poražavajuće. 

- Nije ispoštovana zakonska procedura. Trebala nam je suglasnost Skupštine društva, a tek onda odluku donosi Gradsko vijeće. Mi ranije donesene odluke nemamo, niti to piše ispred nas. Poražavajuće je da se ispred nas stavi pola lista papira, a da na njima ništa ne piše. Smatramo da je ovo nezakonito -  kazala je Bekavac.

Odbijeni su njihovi prijedlozi. 

Tijekom vijećničkih pitanja Šuta je rekao Puljku da stvara podjele u društvu. Pitao je hoće li smanjiti porez na dohodak s obzirom da rastu prihodi, a kao primjer dao Osijek.

Puljak je rekao da on nije populist kao HDZ-ovi gradonačelnici koji na internim sastancima plaču da ih je uništila Vladina mjera o prirezima.

- Govorili ste 'ili HDZ ili Hrvatska'. Podsjetit ću vas na riječi šefa KOS-a koji je govorio 'ako uništimo HDZ, nema Hrvatske' .Tako vi mene podsjećate na šefa KOS-a, Vasiljevića - kazao je Šuta, na što se prolomio smijeh.

Igor Stanišić, vijećnik HGS-a je pitao Puljka.

- Na osnovu čega ste dodijelili 12 gradskih prostora Multimedijalnom kulturnom centru Split i po kojoj zakonskoj osnovi im je dano besplatno korištenje gradskih prostora. Zašto Zaključak gradonačelnika o dodjeli prostora na Zenti (bivša O Hara) nije objavljen u Službenom glasniku? - pitao je HGS-ovac.

Odgovorio mu je zamjenik Bojan Ivošević navodeći da je isto pitanje postavio novinar Nove TV, pa da je ili Stanišić instruiran ili su obojica.

- Čudim se što problematizirate dodjelu proračunskim korisnicima besplatno - rekao je Ivošević, među ostalim. 

Stanišić mu je replicirao da nema pravo po zakonu besplatno dodjeljivati prostore, osim što je 'prekršio osobni stav o dodjeli prostora natječajem'.

10.25 - Predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet je duhovito ispratio Puljkov izvještaj o projektima.

- Pretjerao si kao i uvijek. Koncentriraj se na napravljeno, a ne što će biti. Ima planova za svaki kvart, ali kad će to biti... - komentirao je Domazet gradonačelniku.

10.15 - U tijeku je izvještaj gradonačelnika Ivice Puljka o projektima. 

10.02 - Sjednica se nastavlja, kvorum su spasili Barbir i Skoko.

10.45 - Vladajući su zatražili pauzu, nedostaju im dva vijećnika. Više pročitajte ovdje.

Ranije objavljeno

Prije pauze u kolovozu vijećnici se sastaju na još jednoj ljetnoj sjednici. Raspravit će o 37 točaka, među kojima je rebalans proračuna. 

Uz to, dat će podršku za izbor ravnateljice Multimedijalnog kulturnog centra Stefane Došen. Za očekivati je da će opet biti složni oko dozvole novih radova tijekom sezone na Mejama i Žnjanu. Grad Split kupit će i stan u Lukačićevoj ulici. Druga je to nekretnina u srcu grada koja se kupuje u mandatu ove gradske uprave. Stavit će se i 'ad acta' slučaj s otkupom 40-ak kvadrata Vukovarske ulice, u vlasništvu sestara Severine Vučković. Isplatit će im se 200 eura po kvadratu, ukupno 7800 eura. Asfalt je, inače, davno stigao na tu dionicu. 

Jedna od vrelih točaka je svakako odluka o radnom vremenu noćnih klubova u centru grada, prema prijedlogu koji je prošao javno savjetovanje, skratio bi im se rad do ponoć. Ministarstvo turizma smatra da gradska uprava nema pravo zadirati u rad noćnih klubova kako su zamislili, reagirao je i odvjetnik koji zastupa noćne klubove, doduše, praznom prijetnjom da vijećnici mogu kazneno odgovarati ako podrže nezakonitu odluku. Odluka može biti nezakonita, ali vijećnici ne mogu zbog toga odgovarati. Plan gradske uprave je, dodajmo, odluku poslati na ocjenu zakonitosti nakon usvajanja na Gradskom vijeću. Također, u Banovinu je stigao i zahtjev Udruženja ugostitelja da se poništi nova odluka o radnom vremenu. 

Izdvojimo i točku o pozajmici firmi Žnjan, u iznosu od 15 milijuna eura, kako bi se nastavili radovi na platou do osiguranja bespovratnih sredstava, a zatim i do kredita. Ne treba sumnjati da će porasti temperatura i tijekom te rasprave, kao i da je pred javnosti još jedno maratonsko zasjedanje lokalnih zastupnika.

Vaša reakcija na temu