Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SLOGA ZA KRAJ: Dokumenti oko Small Malla idu na USKOK, evo što su još vijećnici odlučili
NAŠ GRAD Gradsko vijeće i rad gradskih tvrtki Piše: Dalmatinski portal

SLOGA ZA KRAJ: Dokumenti oko Small Malla idu na USKOK, evo što su još vijećnici odlučili

Oporba i SDP činili su većinu


15.24 - Vijećnici su nakon šest sati rasprave jednoglasno usvojili zaključak kojega su dogovorili.

1. Zadužuje se gradonačelnik da svu dokumentaciju o Centru Bonačić dostavi USKOK- u, u svrhu provjere zakonitosti do sada izdanih akata.

 2. Zadužuje se gradonačelnik da u svrhu izrade pisanog pravnog mišljenja angažira Pravni fakultet u Splitu, Zagrebu ili Rijeci o tome jesu li ispunjene zakonske odnosno pravne pretpostavke za prestanak prava građenja, te ako jesu kada nastupaju.

3. Zadužuje se Upravni odjel za gradsku imovinu  da izradi pisano pravno mišljenje o tome jesu li ispunjene zakonske odnosno pravne pretpostavke za prestanak prava građenja, te ako jesu kada nastupaju.

4. Zadužuje se predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet da u ime Gradskog vijeća pozove investitora da održi javnu prezentaciju projekta za koji je zatražena izmjena i dopuna lokacijske dozvole za zainteresiranu javnost.

Oporba je uz SDP činila većinu, tako da su i uvaženi gotovo svi prijedlozi.

14.37 - HDZ-ova Ivana Zelić Relata je podvukla kako se gradskoj vlasti zamjera netransparentnost, dogradonačelniku se pak zamjeraju oprečni stavovi prema investitorima. 

- Nije se libio ničega oko West Gatea, podemonio bi se na svaki korak investitora. Ne mora se nama sviđati način, ali ako radi u javnom interesu to je njegovo. Međutim, ono što nas je zbunilo je produhovljenost zamjenika. Očitao nam je vjerske lekcije, nadam se da je to iskreno, pa eto i nama da mi moramo oprostiti grijehe naših prednika. Ja sam sad očekivala da će se oko ovog projekta tući s bagerom, a on ni ime investitora nije izustio.

Meni je žao što ste se kao aktivist jače borili, a sad iz jače pozicije kada ste na vlasti i kada se možete boriti više za stanare,  ne čujemo vas - rekla je Zelić Relata.

Pauza je da se usuglase zaključci.

14.19 - Nakon pauze, vijećnici su nastavili u mirnijem tonu, očekuje se skoro donošenje zaključka. HDZ je najavio prijedlog osnivanja gradskog povjerenstva koje bi trebalo pregovarati s investitorom, a ako se to ne prihvati, da će ići u proces ukidanja prava građenja. 

SDP je pripremio svoj i u službenom obliku. 

U roku od 30 dana od objave ovog Zaključka u Službenog glasniku Grada Splita pred nadležnim sudom Grad Split će pokrenuti spor radi utvrđenja ništetnosti Ugovora o uređenju prava građenja i vlasničkih odnosa u svrhu izgradnje Centra Small Mall, zaključenog 3. ožujka 2015. između Grada Splita, zastupanog po gradonačelniku Ivi Baldasaru i društva Centar Brač d.o.o. Zagreb, zastupanog po direktoru Siniši Škari.

Zadužuje se gradonačelnik da putem Upravnog odjela za gradsku imovinu i putem angažiranja vanjskog odvjetničkog društva osigura izradu pisanog pravnog mišljenja o tome jesu li ispunjene zakonske odnosno pravne pretpostavke za prestanak prava građenja upisanog u teretovnicu (list C) za čest.zgr. 4544/1, Z.U. 16481, površine 4664 m2, k.o. Split, uknjiženog vlasništva Grada Splita za 190/4664 i 3544/4664 dijela i kao pravo građenja u Z.U. 16519 K.O. Split.

Pisano pravno mišljenje iz prethodnog stavka sadržavat će točnu oznaku dokumenata koje je izrađivač pregledao, naznaku činjenica koje je ocijenio odlučnima te relevantne pravne odredbe temeljem kojih je izveo zaključak odnosno izradio pravno mišljenje, posebno u odnosu na prestanak ispunjenjem raskidnog uvjeta, prestankom korisnika te ukinućem.

Gradonačelnik će osigurati koordinirani rad svih upravnih tijela koja raspolažu važnim podacima i dokumentacijom.

Pisano pravno mišljenje dostavit će se svim vijećnicima u roku od 8 dana od njegove izrade.

Pisano pravno mišljenje iz točke II dostavit će se predsjedniku Gradskoga vijeća Grada Splita i svim vijećnicima u roku 30 dana od dana održavanja ove sjednice.

Po proteku roka iz točke III, ako zahtjevu iz točke II ne bude udovoljeno, predsjednik Gradskog vijeća Grada Splita zatražit će od nadležnog upravnog tijela da se provedu potrebne radnje za angažiranje odvjetnika.

U slučaju da se u pisanom pravnom mišljenju utvrdi da postoji pravna osnova iz točke II. ovog Zaključka, Grad Split će u roku od 30 dana od izrade pisanog pravnog mišljenja pokrenuti jedan ili više odgovarajućih postupaka iz točke II. ovog Zaključka, kao i zatražiti određivanje privremene mjere zabrane izvođenja radova na izgradnji garažno-poslovne građevine u Vukovarskoj ulici, odnosno iskoristiti druga odgovarajuća pravna sredstva koja u kratkom roku mogu dovesti do prestanka izvođenja tih radova.

HDZ-ov Marijan Čelan je pitao oko uključenosti DORH-a. Opet se Ivošević prozvao zbog razlike ponašanja kao aktivista i kao zamjenika.

- Počeo je zamjenik sa satovima vjeronauka pa da ga podsjetim da je sveti Savao počeo kao progonitelj kršćana, pa se preobratio u zaštitnika. Tako je i zamjenik od aktivista do zaštitnika investitora - rekao je Čelan.

  - Postoji razlika između aktivista i redikula - uzvratio je Ivošević.

- Oli postoji? - dometnuo je opet Domazet u svom stilu.

- Postoji - odgovorio mu je Ivošević.

13.45 Evo što je o projektu Small Mall rekao HDZ-ov Tomislav Prljević:

- Nesposobnost gradske vlasti da zaštiti javni interes opravdava ideološkim doskočicama, opravdanjima da ništa nisu u stanju napraviti ili upornim optužbama na račun oporbenih stranaka. Njima je sporno sto se HDZ i SDP zalažu za raskidanje ugovora, što o tome traže raspravu. HDZ i SDP tu pokazuju zrelost da se izdignu iznad ideoloških razlika jer je javni iznad svega. 

Ivoševićevo spominjanje iskupljenja od prošlih grijeha, postao vjernik preko noći, je jeftina zamjena teza. Građani su vas izabrali vjerujući da vi možete bolje od vaših prethodnika, a vi sad javno priznajete da ne možete, i vadite se na prethodnike. To samo dokazuje ono sto Split već zna: niste u stanju zaštititi interese građana, druga je vaša agenda pa se skrivate iza ideoloških objeda i pozivanja na prošlost. Poslušajte sto vam poručuju građani: ako ne pokažete u  pogledu Small Mall odlučnost i hrabrost, javno ćete dokazati da ste nesposobni za upravljanje. Split ne zaboravlja - rekao je.

12.44 - Poslavđali su se Davor Matijević i Bojan Ivošević, a više pročitajte ovdje.

12.36 - SDP-ov Damir Barbir u raspravi je iznio tri pitanja iz različitih aspekata projekta Small Mall.

'1. Ukoliko bi Grad Split krenuo u postupak raskida kupoprodajnog ugovora o pravu građenja, kakve su procjene pravnih stručnjaka i stručnih službi o uspjehu takvog spora, te kakve bi u slučaju raskida predmetnog ugovora bile pravne posljedice za Grad Split i koliko bi te posljedice financijski opteretile Grad Split?

2. Drugo je pitanje vezano za pješački koridor i samu izvedbu gradilišta. Pitanje je sljedeće: Na temelju kojeg pravnog akta je Grad Split dao u najam javnu površinu za provedbu prava građenja u navedenom projektu kada ne postoji građevinska dozvola na ime današnjeg investitora u projektu Small Mall? Naime, građevinska dozvola glasi na tvrtku: 'Centar Brač', a navedena tvrtka je izbrisana iz registra. S obzirom na to da je za promjenu imena nositelja građevinske dozvole potrebno dokazati pravni interes, zanima me postoji li dokument u kojem je Small Mall to dokazao?

Nastavno, postoji i opasnost po sigurnost pješaka u prometu koji su primorani hodati po cesti uz gradilište Small Malla u Vukovarskoj ulici jer je izvođač ogradio gradilište stavljajući ogradu direktno na cestu i onemogućujući građanima pristup nogostupu Vukovarske ulice prema gradilištu i glavnom raskrižju te autobusnoj stanici? Zar nije obaveza izvođača i investitora osigurati oduzeti pješački koridor građanima na bilo koji način s obzirom na to da se ograda mogla postaviti i na polovicu nogostupa barem uz minimalan prolaz za pješake? Kako Grad Split to kontrolira i regulira? Gdje je nova regulacija prometa da se bar osigura prolaz pješacima po kolniku? Nemojmo čekati da netko strada pa tek onda reagirati, jer riječ je o velikoj prometnici koja je pod posebnim pritiskom tijekom turističke sezone.

3. Stablo pelegrinka posađeno je davnih dana i svojom ljepotom bilo je omiljeno među Splićanima. S obzirom na veličinu tog debla i važnost, pelegrinka je morala biti uključena u urbanistički plan. Uklanjanje ovog stabla potpuno je neprihvatljivo. Učinjena je nepopravljiva ekološka, estetska i materijalna šteta koja se mjeri u tisućama eura. Pravi ekocid. Smatram da je od iznimne važnosti prokazati i dokazati tko je u ovom slučaju zakazao te tko je odgovoran kako se ovako nešto nikad ne bi ponovilo. Samo prokazivanje bi dobro djelovalo kao svrha kažnjavanja, ali i mjera generalne prevencije za svako buduće stablo koje u budućnosti netko bude htio ubijati iz bilo kojih razloga.

11.48 - Ivošević je rekao da ovo što traže, hotelsko-poslovni prostor je manje zlo od apartmana, što je u prvoj dozvoli.

Martin Mladen Pauk iz Domovinskog pokreta se javio za riječ.

- S obzirom na to da je posljednji ugovor Grada Splita o prijenosu prava građenja na tvrtku Insula d.o.o potpisan 30. 09. 2003., a po Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, članak 294., Stavak 1. eksplicitno se navodi:

'Ne bude li na pravu građenja izgrađena zgrada u roku od 20 godina od osnutka prava građenja, vlasnik opterećene nekretnine može zahtijevati da se ono ukine; ako nije što posebno određeno, odluku o ukinuću donijet će sud na zahtjev vlasnika opterećene nekretnine, bez obzira na pravni temelj na kojem je pravo građenja bilo osnovano', citirao je Pauk.

Zakon je jasan kao dan, rekao je.

- Ako istekne pravo građenja, a ovaj ugovor između Grada Splita i investitora je apsolutno definiran i naveden kao pravni instrument prava građenja, tada vlasnik  stječe pravo na ukinuće prava građenja, brisovnicu iz zemljišnika i povrat vlasništva u prvobitno stanje - govorio je.

‌Svi su, kaže, jednoglasni u stavu kako je u interesu Splita i građana povrat spornog udjela u vlasništvu.

- Sve kako bi Grad mogao upravljati vlastitom nekretninom i spriječiti ovaj 'loš projekt', kako ga i sami nazivate - rekao je. 

Stoga, zahtijeva donošenje zaključka kako će gradonačelnik Ivica Puljak dana 01. listopada 2023. godine, dakle čim istekne zakonski rok od 20 godina, sudskim putem zatražiti ukinuće prava građenja i povrat imovine 

-‌ Ako to gradonačelnik Puljak ne učini po nalogu Gradskog vijeća, smatrat ću kako ima vlastiti i skriveni interes za takvo što. Osobno ću ga prijaviti USKOK-u i Državnom odvjetništvu za nanošenje štete Gradu Splitu i pogodovanje investitoru - najavio je.

Na isti način, je kazao je, prijavio direktora splitske Čistoće Ivicu Karoglana kad je imao osnovanu sumnju u nedjela i zloupotrebe.

- Tako ću prijaviti i vas. U početku tog procesa s Karoglanom je Bojan Ivošević grčevito branio direktora na isti način kao što sad brani investitore iz Small Malla - naveo je.

I tada su, smatra, na isti način kao danas ismijavali oporbu i pretvarali se da je sve u redu i po zakonu.

- Za nešto više od tri mjeseca ćemo vidjeti tko se zadnji smije, a kome USKOK češlja dokumentaciju zbog sumnje na prljavu igru - zaključio je.

Ivošević je rekao da Grad i investitor zajedno moraju podnijeti zahtjev, pa da promisli koliko to zvuči apsurdno.

- Ovo je savršeni zločin. Prethodne vlasti su aneksima pazili da se Zakon o vlasništvu ne odnosi na njih. Niste vi, ali sjede oko vas, budite domoljub, okrenite im leđa - rekao je Ivošević.

Nije riječ o aneksu, uzvratio je Pauk citirajući ugovor s Insulom o pravu građenja.

- Dajte bankovnu garanciju stranaka i napravit ćemo to - uzvratio je Ivošević.

Zaiskrilo je između Prljevića i Centrovog Nenada Uvodića koji trenutačno predsjedava Vijećem. 

Uvodić se obratio Pauku oko datuma kod javnog bilježnika.

- Nemate pravo govoriti ako nemate riječ, bez obzira sjedite li na čelu stola - rekao je Prljević.

Uvodić je uzvratio da je samo htio skrenuti pažnju na datum kod javnog bilježnika.

- Evo, ja ću odgovoriti, svi datumi su do prosinca da istječe 20 godina - ubacio se Pauk.

Mostov Tihomir Galić je rekao da je projekt loš i ne donosi dobroga, a da nažalost ova garnitura nastavlja po uhodanoj špranci 'status quo'.

- U potpunom istom statusu je Small Mall kao i West Gate, a ova ga vlast podržava. Deset gradonačelnika i osam stranaka je sudjelovalo u Small Mallu. Vidim da ide iscrpljivanje i da ga vlast podržava, a nema šanse da se realizira - jasan je Galić.

Kao gradski vijećnik postavio je pitanje, ali dobio je odgovor koji, kako je rekao, više govori o pročelniku Vojkoviću.

- Zašto ured nije odbio zahtjev, kad su prošli zakonski rokovi? Zašto po službenoj dužnosti nije podnesena prijava i naplaćena im kazna od 50.000 kuna. Zakon je nalagao da se zahtjev morao odbiti, a odgovor nisam dobio. Pitam sad da mi odgovori, kako se prave iznimke od zakonskih odredbe? - pitao je.

Naveo je i da investitor nema pravni interes, kako mu je priznato jer uknjižen samo na četiri će.

- Ni danas ne može dokazati pravni interes temeljem ZK uloška - jasan je.

Vojković mu je pročitao što mu je odgovorio.

11.12 - Vojković je kazao vijećnicima da investitor 'ovog časa ima izmjene po kojoj izvode što izvode'.

- Nije projekt metastazirao, smanjen je u odnosu na prvi. Tada je bilo 50.698 kvadrata, a danas 33.000 kvadrata. U izmjenama novim nešto malo više od toga je. Lokacijska dozvola je predmet izmjena i kako je upravni postupak u tijeku, uvid imaju samo stranke i toga se moramo držati. Ali, evo, objekt je onakav kako je prikazan s koštelom - naveo je pročelnik.

U izmjenama koje traže da imaju malo povećanje u nadzemnom dijelu, a u podzemnom je smanjenje.

- Nitko ne bi trebao prejudicirati kako će se riješiti - rekao je Vojković.

Tek kad se obradi zahtjev, donijet će se rješenje.

- Do tada se Small Mall izvodi po aktu iz 2015. godine koji je ipak znatno manji od natječajnog rada - iznosio je pročelnik.

Kako su vijećnici zazivali investitora da prezentira projekt, Vojković je još kazao da je možda ispravno sačekati prezentaciju dok prođe upravni postupak.

HGS-ova Lidija Bekavac je navela da je zadnji akt iz 2021. godine. 

- Formalno se trebalo raditi po tome. Nije stavljen ovdje, ni u prijavi gradilišta, što budi sumnju - rekla je.

Imala je niz pitanja oko financijskog dijela.

- Znali ste da nedostaje u materijalima, pa rekla sam vam - nije se dala Bekavac tražeći odgovore od Vojkovića.

11.05 - Zanimljivu prezentaciju je imao Igor Stanišić. Više pročitajte ovdje.

10.51 - Matijević je pozvao Ivoševića da ponište ugovor o pravu građenja. Više pročitajte ovdje.

10.12 - Jakša Balov iz HDZ-a je imao niz pitanja.

- Volio bih da gradonačelnik i dogradonačelnik budu tu, želio bih postaviti nekoliko pitanja. Suvišno je komentirati nešto što je propušteno, potrebno je pronaći trenutna rješenja koja nam se nude - rekao je.

Rekao je i kad se pozivaju na kosture iz ormara, birači su ih birali da ih rješavate. 

- Jesu li ugovori od 3. 3. i 4. 3. prošli Gradsko vijeće? U slučaju da Grad Split izgubi spor, tko će tada odgovarati? Jeste li se obratili vanjskom odvjetničkom uredu o ovom predmetu? Jeste li radili stvarnu procjenu zemljišta u posljednje dvije godine? Zašto niste bili otvoreni prema građanima? Koja je procedura da se u ovom postupku otvori pravo građenja? -  pitao je Balov.

Maletić je naveo kako bi datum prava građenja utvrđivao sud.

9.51 - Puljak je kazao kako su ovo grijesi prošlih vlasti, kosturi u ormaru koje su zatekli. 

- Što se tiče toga da su radili nešto tajno, imali smo jedan sastanak nakon što smo došli. HDZ je imao mjesec ranije i zaključio što i mi, da je od interesa javnosti da se napravi. Sad nas prozivaju.

Investitor je održao nekoliko sastanaka sa strukom u Gradu. Ponio se u zadnje vrijeme nekorektno rušenjem stabla, pokušat ćemo ga motivirati da pokaže poštivanje da taj dio hortikulturalno najljepše uredi. Također, pokušat ćemo i da budu povoljne cijene parkinga - rekao je.

Puljak nije za ukidanje prava građenja jer bi to bio trošak za Grad.

Bojan Ivošević je kazao kako nisu krili od javnosti, podsjetio je da je Nino Vela primio investitore. Rekao je i da Puljak nije imao poslije sastanke s investitorima.

- Samo ja sam imao, oko papira za gradilište i drugi put kad je bio prosvjed građana. Zamolili smo investitora da povuče ogradu prema čestici kako bi hitne službe i stanari mogli prolaziti - govorio je Ivošević.

'Vaš grijeh, vaš grijeh...', ponavljao je Ivošević.

Neka zaključak bude isprika vaših gradonačelnika što su potpisali. Tu su vam gradske službe da vam pomognu iskupiti se.

9.28 - Počela je sjednica Gradskog vijeća, uvodno se obratio SDP-ov Davor Matijević, inicijator sjednice.

Pročelnica za gradsku imovinu Maja Đerek koja je trebala informirati o projektu uz v.d. pročelnicu Leonu Grgić nije došla. Umjesto Đerek, izvijestit će o pravnom dijelu pomoćnik Nikša Maletić. Tu je i pročelnik za urbanizam Teo Vojković.

Matijević je pitao gradonačelnika je li mu neugodno što ste tražili da rade preko ljeta, kao i ima li mail u kojemu je tražio zaštitu koštele?

-  Zanima me je li Bojan Ivošević to tražio? O kakvim se to tehničkim sastancima radi koje je spominjao? - pitao je Matijević među ostalim spočitavajući i Puljku da su mediji otkrili kako su mediji otkrili da se sastao s investitorom još u listopadu 2021., a što je on prešutio.

- Zamjeniče, kažete da ste ljuti na investitora, evo vam rješenja i male osvete. Njima je istekao najam javne gradske površine 14. lipnja, možete im ne produžiti zakup i neka skinu ogradu - naveo je.

Mislim da bi zamjenik trebao probuditi aktivizam kada je pilao stupiće, stavljao blokove gdje je bilo pravne upitnosti.

RANIJE OBJAVLJENO:

O projektu Small Mall raspravljat će jutros vijećnici od devet sati. Tematska sjednica održava se na inicijativu SDP-ovog vijećnika Davora Matijevića koji je prikupio potpise kolega kako bi se raspravilo o jednom od kontroverznijih projekata. 

Gradsko vijeće nije dalo investitoru odobrenje za izvođenje radova tijekom ljeta, tako da će bageri sigurno mirovati do jeseni. Što će biti nakon ljeta, ostaje za vidjeti, HDZ traži da se raskine pravo građenja, ali će teško dobiti ruke podrške za tu odluku. 

Dodatno užarenu atmosferu o Small Mallu podgrijao je investitor rušenjem pelegrinke, svega nekoliko dana prije stupanja na snagu zabrane radova. Pala je šutke što se tiče splitske vlasti, da je ranije odlučeno o izmjeni lokacijske dozvole i posebnim uvjetima, vjerojatno bi njena krošnja još činila hladovinu vrućem asfaltu. 

Puno je nepoznanica oko projekta koji ima podršku splitske vlasti, a hoće li javnost saznati više nakon sjednice i uoči prosvjeda koji se sprema sutra, ostaje za vidjeti. Na sjednici su trebale biti izvjestiteljice v.d. pročelnice za komunalu Leona Grgić i pročelnica za gradsku imovinu Maja Đerek, ali se najpoznatija zviždačica razboljela.

Vaša reakcija na temu